Ruošiame Kalėdų stalą
2023-12-19 07:30Kalėdos jau čia pat, todėl daugumos mintys sukasi ne apie kasdienius darbus, o apie pasiruošimą šventėms. Norėdami jį palengvinti dalijamės gardžiausiais šventinio stalo patiekalais. Išbandykite juos ir nebereikės svarstyti, kuo nustebinti svečius.
Įdaryta kalakuto krūtinėlė
6 porcijos
100 g 299 kcal
Ruošti 12 val.
- 1,7 kg kalakuto krūtinėlės filė
- 2 dideli svogūnai
- 300 ml baltojo vyno
- 100 ml alyvuogių aliejaus
- 3 laurų lapai
- Kelios šakelės šviežių šalavijų
- Kelios šakelės šviežių rozmarinų
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 3 skiltelės česnako
- 2 šaukšteliai sviesto
ĮDARUI:
- Svogūnas
- Šaukštas aliejaus kepti
- 100 g duonos trupinių
- 350 g kiaulienos dešrelių mėsos
- 50 g džiovintų spanguolių
- 3 šaukštai spanguolių padažo
- Šakelė šviežių rozmarinų
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
GAMINIMAS. Krūtinėlę kartu su nuluptais ir ketvirčiais pjaustytais svogūnais dėti į sandariai užsegamą plastikinį maišą, supilti vyną, aliejų, suberti prieskonius (šalavijus ir rozmarinus pasmulkinti), česnaką ir, užsegus maišą, nakčiai (bent 8 val.) dėti į šaldytuvą marinuotis.
Kitą dieną mėsą atšildyti iki kambario temperatūros. Per tą laiką pasiruošti įdarą. Svogūną susmulkinti ir kepti, kol suminkštės. Kai atvės, sumaišyti su likusiais įdaro ingredientais.
Marinuotą kalakutieną paguldyti oda žemyn ir išplakti iki 1 cm storio. Per vidurį sudėti įdarą ir mėsą susukti. Kepsnį apsukti ir surišti karščiui atspariu storu siūlu, kad kepant išlaikytų formą. Prieš pašaunat į orkaitę viršų aptepti lydytu sviestu ir susukti į foliją. Kepti apie 1,5 val. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C. Likus maždaug 20 min. iki kepimo pabaigos foliją praskleisti, kad kepsnys apskrustų. Jeigu skrunda pernelyg greitai, temperatūrą sumažinti iki 180 °C.
Sluoksniuoti silkės torčiukai
4 porcijos
100 g 245 kcal
Ruošti 4 val.
- 2 bulvės
- Morka
- Didelis burokėlis
- 2 dideli kiaušiniai
- Svogūnas
- 180 g sūdytų silkių filė
- Druskos pagal skonį
PADAŽUI:
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
- 50 g majonezo
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
GAMINIMAS. Neluptas bulves ir morką užpilti vandeniu ir nesūdžius išvirti. Atskirai išvirti burokėlį. Kietai išvirti kiaušinius. Palaukti, kol viskas atvės, nulupti ir stambiai sutarkuoti. Susmulkinti svogūną. Silkę supjaustyti mažais gabalėliais. Sumaišyti padažui skirtus ingredientus.
Į indelius su nusegamais krašteliais norima tvarka susluoksniuoti visus paruoštus ingredientus, kiekvieną sluoksnį pertepant pasiruoštu padažu. Viršutinis sluoksnis tradiciškai daromas burokėlių, sumaišytų su nedideliu kiekiu aliejaus. Paruoštus indelius bent 2 val. dėti į šaldytuvą, kad sutvirtėtų. Prieš patiekiant išimti iš indelių. Galima papuošti mėgstamais žalumynais.
Lauko kepsninėje ruoštas jautienos didkepsnis
6 porcijos
100 g 247 kcal
Ruošti 25 min.
- 1,5 g jautienos nugarinės
- Šaukštas saulėgrąžų aliejaus
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Pusė šaukštelio maltos aitriosios paprikos
- Kelios šakelės šviežių rozmarinų
- 60 g česnakinio sviesto
GAMINIMAS. Mėsą supjaustyti didkepsniais. Juos nusausinti popieriniu rankšluosčiu. Įtrinti aliejumi ir prieskoniais, uždėti po šakelę rozmarinų. Kepti iš abiejų pusių po 5–7 min. lauko kepsninėje, įkaitintoje iki 250 °C, kol gražiai apskrus. Vidus turi likti sultingas, minkštas. Patiekti ant viršaus uždėjus po mažą gabalėlį sviesto – leisti išsilydyti nuo mėsos karščio.
Mišrainės krepšeliai
16 vnt.
100 g 289 kcal
Ruošti 1 val.
- 3 bulvės
- 2 morkos
- 2 kiaušiniai
- 150 g karštai rūkyto kalakutienos kumpio
- 80 g fermentinio sūrio
- 100 g konservuotų ananasų
- 150 g konservuotų žirnelių
- 60 g majonezo
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 16 konditerinių krepšelių
- Šviežių petražolių puošti
GAMINIMAS. Neluptas bulves ir morkas užpilti vandeniu ir nesūdžius išvirti. Kietai išvirti kiaušinius. Palaukti, kol viskas atvės, nulupti ir supjaustyti mažais kubeliais. Sumaišyti su smulkintu kumpiu, sūriu, ananasais, žirneliais, majonezu, pagardinti druska ir pipirais. Mišrainę dėti į konditerinius krepšelius, papuošti petražolėmis.
Keptas karpis
6 porcijos
100 g 234 kcal
Ruošti 1 val.
- Didelis skrostas karpis be galvos
- Citrina
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
- Pusė šaukštelio maltų laurų lapų
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
GAMINIMAS. Iš pusės citrinos išspausti sultis, sumaišyti su aliejumi bei prieskoniais ir gerai įtrinti karpį. Palikti pastovėti 20 min. Likusią pusę citrinos supjaustyti griežinėliais, šiuos dar perpjauti pusiau ir sukaišioti į viename žuvies šone padarytas negilias įpjovas. Kepti 30–40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C.
Autorius Jūratė Survilė