Lauko kepsninėje mėsą keičia žuvis!
2023-06-23 09:45Vasara – neabejotinai lauko kepsninių sezonas. Dažniausiai kepame įvairius mėsos gaminius, bet kodėl nepabandžius šio to sveikiau? Juk galima paruošti neįtikėtai gardžios žuvies! Tai puikus ir lengvesnis pasirinkimas karštomis dienomis bei tiems, kam pabodo mėsa.
Dorados su citrinomis
2 porcijos
100 g 210 kcal
Ruošti 40 min.
- 2 mažos dorados
- Citrina
- Žalioji citrina
- 5–6 šakelės šviežių petražolių, kalendrų, bazilikų
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 2 česnako skiltelės
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
GAMINIMAS. Doradų šonuose padaryti negilias įpjovas, kad geriau įsigertų prieskoniai. Žuvį gausiai apšlakstyti iš citrinų išspaustomis sultimis. Žalumynus susmulkinti, sumaišyti su smulkiai kapotu česnaku ir aliejumi. Įtrinti doradas. Prieš kepant 15 min. marinuoti. Kepti lauko kepsninėje ant grotelių iš abiejų pusių po 5–7 min., kol gražiai apskrus. Rekomenduojama patiekti su gruzdintomis bulvėmis, šviežių daržovių salotomis.
Aštri lašiša
2 porcijos
100 g 265 kcal
Ruošti 35 min.
- Žalioji citrina
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
- 2 skiltelės česnako
- Pusė šaukštelio maltos aitriosios paprikos
- 2 lašišos filė gabalėliai
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Kelios šakelės šviežių čiobrelių
GAMINIMAS. Iš citrinos išspausti sultis, sumaišyti su aliejumi, smulkintu česnaku, malta paprika, druska bei pipirais. Mišiniu gausiai ištrinti lašišų kepsnelius. 10–15 min. marinuoti. Kepti lauko kepsninėje, apdėliojus čiobrelių šakelėmis, apie 15 min.
Pikantiškai kepti karpiai
4 porcijos
100 g 213 kcal
Ruošti 40 min.
- 2 nedideli karpiai
- 60 ml apelsinų sulčių
- Du šaukštai alyvuogių aliejaus
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Kelios šakelės šviežių rozmarinų
- Kivis
- Persikas
- Riekelė ananaso
- Saujelė raudonųjų serbentų
GAMINIMAS. Karpių šonuose padaryti negilias įpjovas, kad geriau įsigertų skoniai. Apelsinų sultis sumaišyti su aliejumi, druska bei pipirais, smulkintu rozmarinu. Mišiniu įtrinti žuvį. Vaisius supjaustyti nedideliais gabalėliais ir jais kartu su uogomis apdėlioti karpius – prikaišioti ir į įpjovas. Žuvį įsukti į foliją ir 10 min. kepti lauko kepsninėje. Foliją atidengti ir dar 10 min. skrudinti.
Silkė kitaip
2 porcijos
100 g 197 kcal
Ruošti 30 min.
- 1,5 citrinos
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Pusė šaukštelių maltų džiovintų laurų lapų
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Kelios šakelės šviežių petražolių
- 2 nedidelės silkės
GAMINIMAS. Iš pusės citrinos išspausti sultis, sumaišyti su aliejumi, laurų lapų milteliais, druska ir pipirais. Mišiniu įtrinti žuvį. Likusią citriną supjaustyti griežinėliais, jais kartu su petražolėmis įdaryti silkes. Kepti lauko kepsninėje iš abiejų pusių po 7–8 min.
Švelnūs menkių kepsneliai
2 porcijos
100 g 78 kcal
Ruošti 35 min.
- 60 ml baltojo sauso vyno
- Apelsinas
- Kelios šakelės šviežių kalendrų
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 2 menkių filė gabalėliai
GAMINIMAS. Vyną sumaišyti su iš pusės apelsino išspaustomis sultimis, smulkintomis kalendromis, druska ir pipirais. Mišiniu gausiai apšlakstyti žuvį ir 15 min. marinuoti. Likusį apelsiną supjaustyti griežinėliais ir apdėlioti žuvį. Susukti į foliją ir kepti lauko kepsninėje apie 7 min. Atidengus foliją dar 5 min. skrudinti.
Autorius Jūratė Survilė