Sveiki ir gardūs kruopų apkepai
2023-03-02 10:39Kruopos – produktas, kurį dauguma turi virtuvės spintelėje. Į pagalbą pasitelkus dar kelis ingredientus, iš jų galima pagaminti gardžiausių apkepų tiek pietums, tiek vakarienei ar net svečiams pavaišinti.
Ryžių su brokoliais
8 porcijos
100 432 kcal
Ruošti 1,15 val.
- 85 g sviesto
- 180 g panko džiūvėsėlių
- 230 g tarkuoto čederio
- 700 ml vištienos sultinio
- 470 ml pieno
- Laurų lapas
- Šaukštelis džiovintų čiobrelių
- Svogūnas
- 50 g saliero
- 230 g pievagrybių
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 2 skiltelės česnako
- 30 g miltų
- 280 g ilgagrūdžių ryžių
- 120 g grietinės
- 120 g majonezo
- 270 g brokolio
GAMINIMAS. Trečdalį sviesto išlydyti ir sumaišyti su džiūvėsėliais bei trečdaliu sūrio. Į sultinį supilti pieną, įmesti laurų lapą, suberti čiobrelius ir lėtai kaitinti, kol užvirs. Likusiame svieste kepti smulkintą svogūną ir salierą, kol lengvai apskrus. Sudėti riekelėmis pjaustytus grybus, pagardinti prieskoniais. Maišant kepinti 3–5 min. Įmaišyti smulkintą česnaką, miltus. Iš sultinio išgriebti laurų lapą ir supilti į grybų masę, išmaišyti. Sudėti dar vieną trečdalį tarkuoto sūrio ir maišyti, kol išsilydys. Suberti ryžius, sudėti grietinę, majonezą ir smulkintą brokolį. Jei reikia, pasūdyti. Masę supilti į skardą ir kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Ryžiai turi būti minkšti, visas skystis susigėręs. Užberti likusį sūrį ir kepti dar kelias minutes, kol išsilydys ir lengvai apskrus.
Grikių su daržovėmis
3 porcijos
100 415 kcal
Ruošti 1,5 val.
- 80 g grikių
- Mažas baklažanas
- 4 pomidorai
- 2 skiltelės česnako
- 90 g mocarelos
- 50 g duonos trupinių
- 25 g tarkuoto parmezano
- 2 šaukštai smulkintų šviežių petražolių
- Maža cukinija
- Šaukštas balzaminio acto
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
GAMINIMAS. Grikius suberti į sūdytą verdantį vandenį ir virti 5 min. Palikti atvėsti. Riebalais išteptos skardos dugną padengti plonomis baklažano ir pomidorų riekelėmis (vieną pomidorą pasilikti). Apibarstyti smulkintu česnaku, prieskoniais. Dėti riekelėmis pjaustytos mocarelos sluoksnį. Duonos trupinius sumaišyti su parmezanu, virtais grikiais, pagardinti petražolėmis ir šiek tiek pipirų. Grikių mišinį tolygiai paskleisti ant mocarelos. Kepti apie 40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C. Ant viršaus sudėti riekelėmis pjaustytą cukiniją ir likusį pomidorą, apšlakstyti balzaminiu actu, pasūdyti. Kepti dar 10 min.
Perlinių kruopų su moliūgu
6 porcijos
100 438 kcal
Ruošti 1,5 val.
- 200 g perlinių kruopų
- 400 g jautienos
- 2 šaukštai aliejaus
- 2 skiltelės česnako
- Šaukštelis malto muskato
- 50 g sviesto
- 350 g moliūgo
- 60 g parmezano
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
GAMINIMAS. Perlines kruopas išvirti sūdytame vandenyje. Jautieną supjaustyti nedideliais gabalėliais ir kepinti aliejuje, kol lengvai apskrus. Suberti smulkintą česnaką, muskatą, pagardinti prieskoniais. Kitoje keptuvėje svieste kepinti nedideliais gabalėliais pjaustytą moliūgą, kol šiek tiek suminkštės. Virtas kruopas sumaišyti su parmezanu, kepinta mėsa ir moliūgu. Mišinį sudėti į skardą. Kepti apie 40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 190 °C.
Greitas kukurūzų
4 porcijos
100 416 kcal
Ruošti 1 val.
- 200 g kukurūzų kruopų
- 115 g sviesto
- 150 g grietinės
- 100 g fermentinio sūrio
- 2 kaušiniai
- 200 g konservuotų kukurūzų
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
GAMINIMAS. Kruopas išvirti sūdytame vandenyje. Sudėti sviestą, grietinę, tarkuotą sūrį, įmušti kiaušinius, pagardinti prieskoniais ir gerai išmaišyti. Suberti nusausintus konservuotus kukurūzus ir dar kartą išmaišyti. Masę supilti į riebalais išteptą skardą. Kepti 30 min. apie orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C.
Sorų su džiovintais vaisiais ir riešutais
8 porcijos
100 368 kcal
Ruošti 1 val.
- 375 g sorų
- 600 ml pieno
- Šaukštelis vanilinio cukraus
- Žiupsnelis druskos
- 100 g mėgstamų džiovintų vaisių ar uogų mišinio (slyvų, abrikosų, razinų ir kt.)
- 200 ml obuolių sulčių
- 100 g mėgstamų riešutų mišinio
- 4 šaukšteliai skysto medaus
- Kiaušinis
- Sviesto kepti
GAMINIMAS. Soras nuplauti tekančiu vandeniu. Užvirinti pieną, suberti vanilinį cukrų, druską ir plautas soras. Sumažinti kaitrą ir maišant virti 10–15 min. Vaisius išmirkyti obuolių sultyse. Riešutus sausai kepinti, kol pasklis malonus aromatas, sudėti medų ir maišant kaitinti, kol šis karamelizuosis. Virtas soras sumaišyti su smulkintais mirkytais džiovintais vaisiais bei karamelizuotais riešutais, įmušti kiaušinį ir viską gerai išmaišyti. Sukrėsti į sviestu pateptą skardą. Kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C.
Autorius Jūratė Survilė