Niekada nebuvo taip lengva nutraukti santuokos ar ilgalaikių santykių kaip dabar. Veikia net specializuoti skyrybų centrai, padedantys greitai išspręsti visus teisinius klausimus. Visgi psichologai įsitikinę, kad tai tik iliuzija. Mat skyrybos – didžiulė netektis. Ir daugelis porų norėtų jos išvengti. Deja, nežino, kaip. Mokslininkai nustatė veiksnius, darančius reikšmingą įtaką lemtingam apsisprendimui.

 

skyrybos

Užkrečiama patirtis ir ypatingas jausmas

 

Statistiškai daugiau nei pusė porų išsiskiria kartu pragyvenę ilgiau nei 10 metų. Dažniausiai pasukti skirtingais keliais nusprendžia suvokę, kad tapo vienas kitam svetimi – tiesiog nebeliko meilės. Tačiau santuokų specialistai mano, kad daugelio skaudžių skyrybų galima išvengti šiek tiek pakeitus požiūrį į save, partnerį ir aplinką. Pastarasis veiksnys, pasirodo, gali būti gerokai svarbesnis, nei manyta anksčiau. JAV mokslininkai nuo 1948 m. stebėjo 12 tūkst. amerikiečių ir jų šeimų. Nustatė 75 % tikimybę, jog asmenis, kurių geras draugas ar šeimos narys išsiskyrė, ištiks toks pats likimas. Pagrindinė priežastis, anot ekspertų, yra ta, kad artimųjų skyrybos verčia pagalvoti apie savo santykius. Be to, jei išsiskiria keletas pažįstamų, santykių nutraukimas ir gyvenimas be antrosios pusės neatrodo tokie blogi kaip iki tol. Mokslininkai teigia, kad skyrybų tikimybė padidėja net 33 %, jei išsiskyrė poros draugų draugai. Tad bent teoriškai skyrybos ar mintis inicijuoti jas iš tiesų yra užkrečiama. Tačiau tai neįvyks, jeigu nebus bent vienos svarios priežasties. Tyrėjai iš Vašingtono ir Kolumbijos universitetų (JAV) tikina, kad neretai skirtis verčia paniekos partneriui jausmas. Psichologai stebėjo 79 susituokusias poras. Paaiškėjo, kad pavojus santykiams kyla partneriams pradėjus žvelgti vienam į kitą be pagarbos. 93 % atvejų, kai savijauta ir požiūris į sutuoktinį apibūdinti tokiais jausmais, kaip panieka, pasišlykštėjimas ar pagieža, baigėsi skyrybomis. Į asmenį, kuriam jaučiama panieka, žvelgiama skeptiškai. Ilgainiui pradeda neberūpėti jo jausmai ir išgyvenimai, nenorima jo suprasti. Žmonės būti kartu negali, kai tampa svetimi ir jaučia tik neigiamus jausmus. Laimei, 7 % porų pavyksta pakeisti šį požiūrį ir išsaugoti šeimą. Neretai prireikia specialisto pagalbos. Santykių konsultantai moko mažiau kreipti dėmesį į aplinkos veiksnius, nelyginti savo partnerio su kitais ir mėginti vienam kitą pažinti iš naujo ieškant gerų bei patrauklių savybių.

 

Reikšmingos ir pavojingos datos

 

Tiek psichologai, tiek mokslininkai vienbalsiai tvirtina, kad poroje gyvenantys asmenys negali dalytis viskuo. Kiekvienam reikalinga atotrūkis, laikas ir dėmesys tik sau. Taip pat būtina prisiminti, kad, be bendro gyvenimo, kiekvienas iš partnerių turi ir asmeninių tikslų. Visgi neįmanoma būti kartu ir nesidalyti bendromis patirtimis, pavyzdžiui, asmeniškai reikšmingomis datomis. Tai yra gimtadieniai, sutuoktuvių ar pažinties metinės, Šv. Valentino diena. Statistiškai artėjant vasario 14 d. skyryboms ryžtasi net 50 % porų. 47 % 18–39 m. amžiaus žmonių artėjant meilės dienai svarsto, ar verta ją švęsti. Ne todėl, kad ši data nereikšminga, o šventės idėja paremta prekybininkų rinkodara. Tai lemia kirbantis lemtingas klausimas: „Ar man gera su antrąja puse, ar noriu mylėti ir būti toliau kartu?“ Beje, moterys svarsto dažniau nei vyrai. Jos analizuoja jausmus ir prieš gimtadienius, ir prieš santuokos jubiliejus. Artėjant įvairioms šventėms žmonės tampa jautresni. Pavyzdžiui, prieš gimtadienį kone 75 % amerikiečių apima nostalgijos, nepasitenkinimo savimi ir partneriu jausmas. O prieš tokias datas, kaip santuokos metinės, paprastai kuriama lūkesčių. Net 69 % moterų tikisi sulaukti dovanų ar romantiško poelgio. 80 % vyrų nori, kad antroji pusė parodydama, kaip juos vertina, apdovanotų seksu. Deja, tokie norai išpildomi retai. Tad nusiviliama. Kai panašus scenarijus kartojasi metų metus, nepasitenkinimo mėginama išvengti tiesiog nutraukiant santykius. Psichologai sako, kad poroms būtina kalbėtis apie lūkesčius ir prisiminti, kad neįmanoma skaityti kito minčių. Artėjant šventei pravartu susėsti ir aptarti, kaip bus minima, kokių dovanų tikimasi. Atviras pokalbis veiksmingai padeda mažinti įtampą. Galima net susigalvoti šventimo taisykles. Geriausia tai daryti iš anksto. Mat mokslininkai skaičiuoja, kad dailiosios lyties atstovėms prireikia vos 6 d. priimti lemtingą skyrybų sprendimą, o vyrams – 30 dienų.

 

Netikėtos skyrybų priežastys

 

Psichologai primena, kad dėmesį būtina rodyti ne tik per šventes. 80 % europiečių tvirtina nesureikšminantys Meilės dienos ar santuokos metinių ir nesijaudina, jei į dienotvarkę neįtrauktas pasimatymas. Kur kas svarbiau sulaukti palaikymo ir pagarbos. Tyrimų duomenimis, 16 % moterų išsiskirti skatina spontaniškas ir šiurkštus vyro elgesys – nutrūkęs bendravimas ir visiška tyla iš partnerio pusės. Vyrai ryžtasi nutraukti ryšius dėl nepagarbos, neištikimybės ir išnykusio potraukio. Australijos mokslininkai taip pat atliko tyrimą norėdami išsiaiškinti, kokie veiksniai veda skyrybų link. Šie tyrinėjimai, pavadinti „What’s Love Got to Do With It“ („Kas gali įveikti meilę“), patvirtina, jog santuokos stabilumui bene daugiausia įtakos turi partnerių amžius, iki vedybų buvę santykiai ir net sutuoktinio rūkymas. 2001–2007 m. nagrinėti 2,5 tūkst. sutuoktinių porų tarpusavio santykiai. Apskaičiuota, kad 16 % didesnę riziką išsiskirti su ilgamečiu partneriu ar sutuoktiniu patiria tie, kurių tėvai nutraukė santuoką. Šeimos, kurių vienas iš partnerių buvo susituokęs 2 ar 3 kartus, net 90 % dažniau išyra nei tos, kurioms tai pirmoji santuoka. Tyrėjų nenustebino ir tai, kad materialinė padėtis turi didelės įtakos šeimos stabilumui. Išsiskyrė 16 % porų, kurių vyrai neturėjo nuolatinio darbo ir pajamų, o iš materialiai apsirūpinusių porų santuoką nutraukė tik 9 %. Beje, mokslininkai išsiaiškino, kad žmonos pajamos neturi įtakos santuokos stabilumui. Įdomu, kad skyrybos dažniau gresia toms šeimoms, kurių vienas partneris rūko, o kitas ne. Neįrodyta, kad santykių tvirtumui turi reikšmės vaikų amžius ir skaičius bei santuokos trukmė. Tačiau nustatyta, kad, jei vyras už žmoną vyresnis 9 ir daugiau metų, rizika išsiskirti padidėja dvigubai. Amerikiečių psichologas dr. Danas Jonesas tikina, kad skyrybas neretai lemia vidurio amžiaus krizė. 40–55 m. amžiaus žmonės įprastai iš naujo įvertina save ir gyvenimą. Deja, gauna ne itin malonius rezultatus. 21 % 40–45 m. vyrų ir moterų yra nepatenkinti susiklosčiusiu gyvenimu, o 38 % nuolat jaučiasi vieniši. Ši būsena skatina imtis pokyčių. Keisti darbą, išvykti į kitą šalį ar vėl studijuoti universitete brangiai kainuoja. Tad lengviausia tampa nutraukti santuoką.

 

Įdomu

 
  • Didžiosios Britanijos sociologams pasiteiravus beveik 500 susituokusių porų, kuo labiausiai žavi partneris, paaiškėjo, kad pirminį susižavėjimą sukėlė tos savybės, kurios bene labiausiai skyrėsi nuo jų pačių. Tačiau apie 3 m. pragyvenus kartu šie skirtumai pradėjo trukdyti.
  • Seksologai tikina, kad sveiki ir gerai sutariantys mylimieji vidutiniškai mylisi du kartus per savaitę. Visgi patenkinti seksualiniu gyvenimu gali būti ir tie, kurie intymiai suartėja kartą per mėnesį ar net rečiau. Svarbiausia, kad seksualiniai santykiai teiktų malonumo abiem partneriams. Dalis specialistų įsitikinę, jeigu pora nesimyli ilgiau nei 7–9 mėn., dera susirūpinti ir išsiaiškinti atšalimo priežastis. 15–20 % santuokoje gyvenančių porų seksu užsiima rečiau nei dešimt kartų per metus.
  • Pagal 2016 m. atliktą tyrimą, kovą ir rugpjūtį paraiškų skirtis sulaukiama daugiausia. Taip gali būti todėl, kad šie mėnesiai dažniausiai pasirenkami atostogoms. Tad ne tik atsiranda laiko viską apgalvoti, bet ir pateikti dokumentams.
  • Amerikiečių psichologas Paulas Costa teigia apskaičiavęs, jog vedusio vyro galimybės jaustis itin laimingu yra 5 kartus didesnės nei viengungio. Vedę vyrai paprastai jaučiasi 3 kartus laimingesni nei išsiskyrę.Maždaug 28 % dailiosios lyties atstovių po skyrybų suserga depresija.