Vasara – poilsio metas. Tačiau dažnai sutuoktinių nuomonės, kaip ir kur atostogauti, nesutampa. O jei ir sutampa, tai kaip ilsėtis? Ar būtina vykti drauge? Ar reikėtų jausti kaltę, jeigu norisi pabūti be antrosios pusės? Ar verta įsižeisti, jei partneris trokšta atostogų atskirai? Argumentai „už“ ir „prieš“.

 

atostogos

Vaizdas iš šalies

 

Daug kas priklauso nuo santykių tipo. Kiekvienos poros požiūris į atostogas – kartu ar atskirai – skiriasi. Funkcinė šeima daugiausia dėmesio skiria bendro projekto užduotims. Todėl partneriai geba atostogauti tiek atskirai, tiek drauge. Viskas priklauso nuo tikslų. Pavyzdžiui, visa šeima važiuoja prie jūros, nes tai svarbu vaikams. Arba vienas iš sutuoktinių ilsisi su vaikais, o kitas lieka prižiūrėti namų.

 

Jeigu porą sieja priklausomi santykiai,tuomet partnerio noras atostogauti vienam prilygsta katastrofai. Tas, kuris liks, priešinsis tokiam poilsiui. Ir netgi antrajai pusei išvykus nuolat jai skambins, rašys, atvirai manipuliuos (pvz., privers grįžti, nes neva sunkiai susirgo).

 

Santykiai yra abipusis poros noras būti kartu. Tačiau jei staiga partneriai nusprendžia poilsiauti atskirai, tai nuskamba tarsi skyrybų akordas. Tačiau gali būti, kad santykiai tiesiog tapo funkciniai. Pora ir toliau vykdo bendrą projektą, tačiau tikro intymumo nėra.

 

Kartais atostogos skyrium padeda pažvelgti į santykius iš šalies ir atsakyti į svarbiausią klausimą – ar tikrai esame pora? Retkarčiais atsitraukus pavyksta geriau viską įvertinti. Dažnai baiminamasi, kad partneris likęs vienas atšals. To bijo tas, kuris lieka laukti. Nenori paleisti artimo žmogaus į vienišiaus kelionę.

 

Specialistai teigia, kad santykių krizę geriau pastebėti ankstyvoje stadijoje, kai dar galima ką nors pakeisti. Visuomet verta savęs paklausti – kaip aš noriu gyventi toliau? Geriau užduoti šį klausimą anksčiau negu vėliau. Kartais atostogos atskirai padeda išgelbėti poros santykius, atrasti save, įsiklausyti į savo troškimus.

 

Kartu ar skyrium? 

 

Daugumai moterų atskiros partnerių atostogos atrodo kažkas keisto ir nenatūralaus. Mano, kad du žmonės privalo gyventi ir ilsėtis drauge. O jei sutuoktinis atostogauja vienas, tai reiškia, kad santuoką ištiko krizė. Žinoma, taip gali būti, bet nebūtinai. Jeigu taip nutinka, tuomet akivaizdu, kad pora problemų turėjo ir anksčiau, tik atostogos skyrium jas sustiprino. Poilsiaudami vieni daugelis jaučiasi laisvesni, emocionalesni, jautresni, pamiršta visus buities rūpesčius.

 

Tačiau kartu atostogaudami partneriai rodo vienas kitam daugiau dėmesio. Tai gali sukelti naują jausmų bangą. Arba atvirkščiai – kilti daugiau pretenzijų ir skandalų, ypač jei sutuoktinių nuomonės dėl poilsio išsiskiria.

 

Poilsio sąvoka plati, todėl kiekvienas ją supranta savaip. Vieniems ilsėtis reiškia su palapine ant pečių kopti į kalnus, kitiems – gulėti paplūdimyje arba kaime pjauti žolę, tretiems – likti namuose ir skaityti knygas. Jeigu poros įsivaizdavimas apie poilsį sutampa, gali atostogauti kartu. Tačiau jei skiriasi, kyla daug problemų, kivirčų ir nesusipratimų.

 

Kai kurie psichologai sako, kad bendros atostogos – tarsi lakmuso popierėlis poros santykiams. Kartais sutuoktiniai nuolat ginčijasi dėl kasdienių rūpesčių, tačiau atostogaudami drauge puikiai leidžia laiką, nesipyksta.

 

Tačiau būna ir priešingai – kasdienybėje partneriai mažai bendrauja, nes viskas atrodo stabilu. Tačiau drauge ilsintis paaiškėja, kad jų dvasiniai pasauliai visiškai skirtingi. Ar tai labai blogai? Tikrai ne. Skyrybos negresia, tačiau tikrai verta pagalvoti apie atostogas atskirai.

 

Taip pat būna, kad žmogus tiesiog dirba protinį darbą, kuris iš jo pareikalauja daug jėgų. Todėl laikui bėgant tiesiog perdega. Tuomet būtina laiko skirti tik sau, be artimųjų. Antroji pusė privalo suprasti, palaikyti ir suteikti asmeninės erdvės.

 

Argumentai „už“ ir „prieš“

 

Atostogauti kartu ar atskirai – priklauso nuo daugelio veiksnių ir asmeninių sutuoktinių pageidavimų.

 

Jeigu partnerių pomėgiai sutampa, rekomenduojama poilsiauti drauge. Galbūt abiem patinka aktyvios atostogos arba drybsoti paplūdimyje prie jūros. Tokiu atveju galima pasidalyti patirtimi. Be to, atostogaujant drauge ir atitrūkus nuo kasdienių problemų, jausmai vėl gali įsiliepsnoti.

 

Poilsis skyrium rekomenduojamas tuomet, jeigu partneriai skirtingai suvokia atostogas. Nereikėtų tempti vyro į kaimą, jeigu trokšta pamatyti svečias šalis ir pan. Tokiu atveju kivirčų nepavyks išvengti.

 

Poilsiaudamas vienas partneris gali pasiilgti antrosios pusės, suprasti, kokia ji brangi. Tai sužadina itin stiprius jausmus.

 

Žinoma, kai kurios moterys bijo, kad vyrai, poilsiaudami atskirai, jas išduos. Iš tiesų atostogų metu neištikimybės rizika didėja. Tačiau jei sutuoktinis myli ir gerbia antrąją pusę, liks ištikimas bet kokioje situacijoje. O jei tik galvoja, kaip nueiti „į kairę“, tuomet niekas nesutrukdys tai padaryti. Verta pasitikėti ne tik pasirinktu žmogumi, bet ir savimi.

 

Tačiau atostogos atskirai gali turėti savų povandeninių srovių. Jeigu atostogaudamas žmogus jautėsi puikiai, grįžęs į įprastą aplinką gali nusivilti, o jei dar toks jausmas asocijuojasi su sutuoktiniu, tuomet nėra gerai. Patartina po atostogų skyrium dar keletą dienų pabūti su antrąja puse. Niekur neskubėti, nesivelti į kasdienio gyvenimo ir darbo problemas, tiesiog mėgautis malonumais.

 

Arba galimi abu atostogų variantai: pirmąją atostogų pusę praleisti taip, kaip norisi, o antrąją – kartu, renkantis neutralų poilsį. Tuomet partneriai pasiilgs vienas kito ir jausmai suliepsnos iš naujo.

 

Kurią galimybę pasirinkti, kiekviena pora sprendžia individualiai. Svarbiausia – išklausyti vienam kitą ir susitarti, o ne laikytis sustabarėjusių normų.