Rudens gėrybių aruodas
2020-11-10 08:14Sezono metu laikytis sveikos mitybos principų visai nesunku, o tinkamiausia tai pradėti daryti rudenį. Mat gamta dovanoja visą kraitę skanių daržovių ir vaisių. Be to, į gardžių patiekalų ruošimą galima įtraukti ir mažuosius.
Cukinijų piršteliai
100 g 135 kcal
4 porcijos
Paruošimo laikas 35 min.
- 3 cukinijos
- 80 g džiūvėsėlių
- 20 g parmezano
- 2 kiaušiniai
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas
Cukinijas nuplauti, nusausinti ir supjaustyti pailgomis, storesnėmis juostelėmis. Džiūvėsėlius sumaišyti su tarkuotu parmezanu ir prieskoniais. Kiaušinius išplakti iki vientisos masės. Cukinijų pirštelius merkti į plakinį, gausiai apvolioti džiūvėsėlių mišinyje. Taip paruoštus dėti į kepimo popieriumi išklotą indą. Kepti apie 25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Patiekti su pomidorų ar kitu mėgstamu padažu.
Keptas troškinys
100 g 160 kcal
4 porcijos
Paruošimo laikas 1,5 val.
- 1 kg vištienos filė
- 3 bulvės
- 2 morkos
- Cukinija
- Saldžioji paprika
- 2 nedideli svogūnai
- 2 salierų stiebai
- 4 pomidorai
- 2 skiltelės česnako
- 370 ml daržovių sultinio
- Druskos, maltų juodųjų pipirų, laurų lapų, smulkintų krapų pagal skonį
Gaminimas
Vištieną supjaustyti nedideliais gabalėliais. Bulves, morkas nuskusti ir susmulkinti. Cukinijas, išvalytą papriką, nuluptus svogūnus ir salierus taip pat susmulkinti. Pomidorus nuplikyti verdančiu vandeniu, palaukti, kol šiek tiek atvės ir pašalinti odeles. Tada supjaustyti kubeliais. Česnakus nulupti ir sutrinti. Visus smulkintus ingredientus sumaišyti, pagardinti prieskoniais, supilti daržovių sultinį. Masę sudėti į kepimo indą ir sandariai uždaryti. Kepti apie 1 val. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C.
Daržovių blynai
100 g 190 kcal
5 porcijos
Paruošimo laikas 30 min.
- 3 bulvės
- 2 morkos
- Cukinija
- Nedidelis svogūnas
- 2 kiaušinių baltymai
- 30 g miltų
- 5 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Druskos, maltų juodųjų pipirų, smulkintų žalumynų pagal skonį
Gaminimas
Bulves, morkas nuskusti ir sutarkuoti. Cukiniją taip pat sutarkuoti. Nuo daržovių nupilti atsiradusias sultis. Tada tarkius sumaišyti. Sudėti smulkintus svogūnus, lengvai išplaktus baltymus ir suberti miltus. Pagardinti prieskoniais, smulkintais žalumynais ir gerai išmaišyti. Kepti ant vidutinės ugnies apie 4 min. iš abiejų pusių. Paskui sudėti ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius. Galima patiekti su grietine ar kitu mėgstamu padažu.
Trinta morkų sriuba
100 ml 65 kcal
4 porcijos
Paruošimo laikas 40 min.
- 8 morkos
- 3 šaukštai aliejaus
- 2 šaukšteliai kario miltelių
- 4 salierų stiebai
- Svogūnas
- 1,2 l vištienos sultinio
- Šaukštas citrinos sulčių
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas
Kario miltelius šiek tiek paskrudinti aliejuje. Tada sudėti smulkintas morkas, salierus ir svogūnus. Kepti apie 10 min. nuolat maišant. Supilti sultinį ir kaitinti, kol užvirs. Virti apie 10 min., kol daržovės suminkštės. Nuimti nuo viryklės ir palikti 10 min. atvėsti. Supilti citrinų sultis, pagardinti prieskoniais ir sutrinti iki vientisos masės. Galima patiekti su grietine.
Moliūgų pyragas
100 g 370 kcal
6 porcijos
Paruošimo laikas 50 min.
- 500 g moliūgo
- 300 g miltų
- 300 g cukraus
- 2 šaukšteliai kepimo miltelių
- 170 g razinų
- 4 kiaušiniai
- 200 g sviesto
- Apelsino žievelė
- Šaukštas apelsinų sulčių
- Cinamono, muskato miltelių, druskos pagal skonį
Gaminimas
Miltus sumaišyti su cukrumi, kepimo ir muskato milteliais, cinamonu, druska ir razinomis. Įmušti kiaušinius ir supilti lydytą sviestą. Suberti tarkuotą apelsino žievelę, supilti sultis ir sudėti smulkintus moliūgo gabalėlius. Išmaišyti ir supilti į paruoštą kepimo indą. Kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Patiekiant galima apibarstyti milteliniu cukrumi. Puikiai tinka su plakta grietinėle ar ledais.
Prancūziški lietiniai su obuoliais
100 g 305 kcal
4 porcijos
Paruošimo laikas 1 val.
Lietiniams:
- 100 g miltų
- 200 ml pieno
- 3 kiaušiniai
- Šaukštas cukraus
- Šaukštas sviesto
- Druskos pagal skonį
Įdarui:
- 450 g obuolių
- 90 g sviesto
- 100 g cukraus
- 90 g rudojo cukraus
- 0,5 šaukštelio vanilės ekstrakto
- 120 ml grietinėlės
- Cinamono, druskos pagal skonį
Gaminimas
Miltus sumaišyti su žiupsneliu druskos, šiltu pienu, plaktais kiaušiniais ir cukrumi. Sviestą išlydyti, supilti į tešlą ir išplakti. Lietinius kepti apie 4 min. iš abiejų pusių.
Nuplautus obuolius nulupti, pašalinti sėklalizdžius, supjaustyti nedideliais kubeliais. Į lydytą sviestą suberti obuolius, cukrų ir rudąjį cukrų. Kepti uždengus apie 8 min., kol obuoliai suminkštės. Tada atidengti ir kepti dar apie 12 min. Supilti vanilės ekstraktą ir įberti žiupsnelį druskos, cinamono. Išmaišyti ir palikti atvėsti. Ant keptų blynų dėti po kelis šaukštus obuolių masės ir sulankstyti. Taip paruoštus sudėti į kepimo indą. Likusį nuo obuolių skystį sumaišyti su grietinėle, lengvai išplakti ir kaitinti iki užvirimo. Virti, kol sutirštės ir paruduos. Paskui padažu apipilti lietinius. Kepti apie 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C.
Kriaušių laiveliai
100 g 150 kcal
4 porcijos
Paruošimo laikas 40 min.
- 4 didelės kriaušės
Įdarui:
- 4 šaukšteliai smulkintų graikinių riešutų
- 40 g avižinių dribsnių
- 4 šaukšteliai medaus
- Šaukštas rudojo cukraus
- 40 g ožkų pieno sūrio
- Cinamono, muskato miltelių pagal skonį
Gaminimas
Kriaušes perpjauti išilgai pusiau ir pašalinti sėklalizdžius. Riešutus sumaišyti su dribsniais, medumi ir cukrumi. Gauta mase įdaryti kriaušių puseles. Užberti trupinto sūrio ir pagardinti cinamonu bei muskato milteliais. Kriaušių laivelius sudėti į paruoštą kepimo indą. Kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C.
Avietinis pieno kokteilis
100 ml 130 kcal
4 porcijos
Paruošimo laikas 10 min.
- 400 ml pieno
- 100 g aviečių
- 2 šaukštai medaus
- 160 g vanilinių ledų
Gaminimas
Visus ingredientus sumaišyti ir sutrinti iki vientisos masės. Patiekti iš karto. Galima papuošti mėtų lapais ir avietėmis.