Galvojate, kad apie paprikas žinote viską? Pasirodo, paprikas valgyti labai sveika. Be to, ir labai skanu. 3 patiekalų idėjos su paprikomis patiks visiems, kuriems patinka ši gana saldi daržovė.

 

9 faktai, kurių nežinojote apie paprikas:

 

paprikos

  • Paprikos turi mažai kalorijų. 100 g saldžiųjų paprikų turi tik 28 kalorijas. Be to, valgydami paprikų papildote organizmo vitaminų A ir C atsargas.
 
  • Jose yra daug vitamino C, kuris stiprina imuninę sistemą ir padeda ilgiau išsaugoti odos jaunystę. Daugiausiai vitamino C yra raudonose paprikose.
 
  • Raudonose paprikose yra augalinių cheminių medžiagų ir karotenoidų, ypač beta karoteno, kurie veikia kaip antioksidantai ir turi priešuždegiminį poveikį.
 
  • Kapsaicinas paprikose mažina „blogąjį“ cholesterolį, padeda kontroliuoti diabetą, mažina skausmą ir uždegimą.
 
  • Verdant ant mažos ugnies trumpą laiką, išlieka saldus, kone vaisinis skonis ir flavonoidai – labai vertingos maistinės medžiagos.
 
  • Siera paprikose gali apsaugoti nuo kai kurių vėžio tipų.
 
  • Paprikos – puikus vitamino E šaltinis. Vitaminas E yra būtinas, kad oda ir plaukai būtų sveiki.
 
  • Paprikose taip pat yra vitamino B6, kuris yra labai svarbus nervų sistemai ir ląstelių atsinaujinimui.
 
  • Kai kurie fermentai paprikose, pavyzdžiui, liuteinas, saugo akis nuo kataraktos ir amžinės geltonosios dėmės degeneracijos.
 

Vegetariškas lakštinių apkepas

 
  • 300 g lakštinių
  • 2 paprikos
  • 5 – 6 pomidorai
  • Nedidelis baklažanas
  • 100 – 150 g cukinijos
  • Morka
  • Bulvė
  • Svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 30 – 40 ml augalinio aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Riešutų (graikinių, žemės riešutų, kedrinių pinijų ar kt.) puošti
 

Gaminimas

 

Česnakus susmulkinti. Morkas sutarkuoti. Cukiniją, baklažaną, svogūną ir bulvę plonai supjaustyti. papriką supjaustyti juostelėmis. Pomidorus sutrinti. Paruošti pomidorų padažą: į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir 10 minučių pakepinti česnaką, svogūną, paprikas, pomidorus, druską ir pipirus, kol taps tirštos konsistencijos. Į kepimo formą dėti lakštinį, aptepti padažu, įdėti šiek tiek įdaro, uždengti kitu lakštiniu ir taip sluoksniuoti, kol nebeliks lakštinių ir padažo ir daržovių įdaro. Paskutinis sluoksnis turėtų būti lakštinių. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 200°, apie 30 minučių. Riešutus sumalti ir pabarstyti iškepusį lakštinių apkepą.

 

4 žmonėms

100 ml apie 122 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

 

Brusketos su brokoliais ir paprikomis

 
  • 8 riekės čiabatos
  • 900 g brokolinių kopūstų
  • Raudona paprika
  • 50 g parmezano
  • 3 skiltelės česnako
  • Svogūnas
  • 4 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltos, raudonos paprikos pagal skonį
 

Gaminimas

 

Duonos riekeles išdžiovinti įkaitintoje orkaitėje, kol taps auksinės rudos spalvos. Apversti, pabarstyti tarkuotu parmezano ir kepti, kol gražiai paruduos. Brokolinius kopūstus sudėti į verdantį vandenį ir pavirti 2 minutes. Po to išskaidyti žiedynais. Česnako skilteles supjaustyti ir pakepinti alyvuogių aliejuje. Sudėti brokolius, paprikos griežinėlius, paskaninti druska ir pipirus. Kepti 5 – 7 minutes, dažnai pamaišant. Sudėti brokolius ir paprikas ant brusketų. Pabarstyti likusiu tarkuotu sūriu.

 

4 žmonėms

100 ml apie 117 kcal

Paruošimo laikas: apie 30 min

 

Bolivinių balandų troškinys su paprikomis

 
  • 170 g bolivinių balandų sėklų
  • Raudona paprika
  • Nedidelė cukinija
  • 10 – 12 pievagrybių
  • Svogūnas
  • Skiltelė česnako
  • 0,5 l daržovių sultinio arba vandens
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, Provanso žolelių mišinio pagal skonį
  • Aliejaus kepti
  • Fetos pagal skonį
 

Gaminimas

 

Svogūną ir česnaką supjaustyti. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir pakepinti svogūnus su česnaku, kol svogūnai taps skaidrūs. Sudėti supjaustytą papriką, cukiniją ir pievagrybius. Po to suberti bolivinių balandų sėklas. Viską užpilti sultiniu arba vandeniu, paskaninti druska, pipirais, Provanso žolelių mišiniu, ir troškinti ant vidutinės ugnies. Patikrinti, ar sėklos išvirė po 10 minučių ir, jei reikia, įpilti dar skysčio. Kai bus išvirę, pabarstyti trupinta feta. Valgyti karštą. Galima patiekti su šviežių daržovių salotomis.

 

2 žmonėms

100 ml apie 82 kcal

Paruošimo laikas: apie 15 min

Spausdinti