Rugpjūtį prasideda gervuogių metas. Uogos prisirpsta ne tik soduose, bet ir upių, ežerų pakrantėse, pamiškėse, raistuose, grioviuose ir kitur. Tikriausiai nedaugelis žino, kad šios uogos liaudyje vadinamos meilės uogomis. Dar ir šiandien galima išgirsti jas vadinant gervenomis, zervynomis,  draske, krūmuoge, meiluže. Tai ne tik skanios, bet ir labai sveikatai naudingos uogos. Siūlome išbandyti 3 receptus: šokoladinį pyragą su gervuogėmis ir avietėmis, vištieną su gervuogių padažu bei azijietiškas gervuogių bei kriaušių salotas.

 

"gervuogės"

8 priežastys, kodėl verta pamėgti gervuoges:

 
  • Gervuogės taip pat kaip špinatai, razinos, obuoliai, slyvos ir vynuogės, turtingos bioflavonoidų bei vitamino C, tačiau jos turi unikalių savybių, labai mažai natrio ir tik 42 kcal (100 g uogų)!
  • Tamsi miško uogų spalva rodo itin didelį antioksidantų kiekį. Įrodyta, kad antioksidantai gali sumažinti vėžio išsivystymo riziką. Sveikiausia valgyti šviežias, neperdirbtas uogas.
  • Gervuogių vartojimas padeda ilgiau išsaugoti odą jauną, gerina smegenų veiklą, stiprina atmintį ir suteikia budrumo. Idealiai tinka dirbantiems protinį darbą, mokiniams ir studentams.
  • Gervuogėse gausu taninų, kurie mažina žarnyno uždegimą, palengvina hemorojaus simptomus ir stabdo viduriavimą. Šių uogų rekomenduojama daugiau valgyti visų amžiaus grupių žmonėms. Jomis galima pagardinti košes, kokteilius, salotas ir pan.
  • Liaudies medicinoje naudojamos net tik uogos, bet ir šių augalų lapai bei žievė. Lapų nuoviras slopina dantenų uždegimą ir malšina gerklės skausmą.
  • Turi sutraukiantį poveikį, todėl gali būti naudojamos kaip burnos higienos priemonė. Gervuogių ekstrakto dedama į gargalus ir burnos skalavimo skysčius.
  • Gervuogių lapeliai arbatoje suteikia gaivos pojūtį. Ne visiems patinka natūralus gervuogių lapų skonis, todėl arbatą rekomenduojama pagardinti medumi ar kitu saldikliu.
  • Uogose gausu vitamino K, kuris atpalaiduoja raumenis. Gali padėti natūraliai sumažinti gimdymo skausmus. Reguliariai vartojamos gervuogių sultys padeda sureguliuoti menstruacijų ciklą ir tirština kraują.
 

Šokoladinis pyragas su gervuogėmis ir avietėmis

 
  • 2 šaukštai kakavos
  • 225 g sviesto
  • 225 g miltų
  • 4 kiaušiniai
  • 2 šaukšteliai kepimo miltelių
  • 3 šaukštai vandens
  • Gervuogių, melisų puošti

Kremui:

  • 200 g gervuogių
  • 300 g aviečių
  • 1 l 35 – 38 % grietinėlės
  • 2 šaukštai miltelinio cukraus
  • Vanilės ekstrakto pagal skonį

Glaistui:

  • 300 g juodojo šokolado
  • 300 ml 35 – 38 % grietinėlės
 

Gaminimas

 

Kakavą sumaišyti su karštu vandeniu ir palaukti, kol šiek tiek atvės. Ištrinti sviestą, kiaušinius, cukrų. Paskui sumaišyti su miltų, kepimo miltelių bei kakavos mišiniu ir gerai išplakti. Tešlą tolygiai paskirstyti į riebalais išteptą kepimo formą. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 170 laipsnių, 50 – 60 minučių arba kol pagaliukas, įsmeigtas į pyrago vidurį, bus sausas. Kai pyragas atvės, išimti iš formos ir horizontaliai perpjauti į tris dalis. Grietinėlę išplakti su milteliniu cukrumi bei vanile iki putų. Gervuoges ir avietes perrinkti ir nuplauti. Pyrago pagrindą aptepti kremu, sudėti dalį uogų ir uždengti kitu biskvito sluoksniu. Tada viską pakartoti. Viršutinis sluoksnis turi būti biskvito. Paruošti glaistą: grietinėlę gerokai pakaitinti, bet neužvirinti. Sudėti šokolado gabaliukus ir maišant virti, kol visiškai išsilydys. Kai šiek tiek atvės ir sutirštės, aptepti pyrago viršų. Papuošti šviežiomis gervuogėmis bei melisų lapeliais.

 

100 g apie 314 kcal

Paruošimo laikas: 120 min

8 žmonėms

 

Vištiena su gervuogių padažu

 
  • 4 vištienos ketvirčiai
  • 200 g gervuogių
  • Šaukštelis kalendrų sėklų
  • Skiltelė česnako
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų, aitriųjų paprikų pagal skonį
  • Aliejaus kepti
 

Gaminimas

 

Vištieną ištrinti druska, pipirais ir aitrąja paprika. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus, sudėti vištienos gabalus ir apkepinti iš abiejų pusių. Tada sumažinti ugnį ir troškinti uždengtoje keptuvėje 30 – 35 minutes. Kalendrų sėklas sutraiškyti grūstuvėje. Išspausti česnaką ir sumaišyti su kalendromis bei druska. Gervuoges pertrinti per sietelį ir sumaišyti su kalendrų ir česnakų mišiniu. Padažą užpilti ant keptos vištienos ketvirčių.

 

100 g apie 206 kcal

Paruošimo laikas: 55 min

4 žmonėms

 

Azijietiškos gervuogių ir kriaušių salotos

 
  • 200 g gervuogių
  • 200 g įvairių salotų lapų
  • Kriaušė
  • Nedidelis agurkas
  • 2 laiškiniai svogūnai
  • 40 g migdolų

Padažui:

  • 2 šaukštai sezamų aliejaus
  • 2 šaukštai sojos padažo
  • 2 šaukštai baltojo vyno acto
  • Šaukštas cukraus
 

Gaminimas

 

Gervuoges perrinkti. Salotų lapus suplėšyti. Kriaušę, perpjauti į kelias dalis ir išimti sėklas. Susmulkinti agurką ir svogūnus. Migdolus pakepinti ir paskrudinti. Viską sumaišyti ir užpilti padažu (sumaišyti visas sudedamąsias dalis).

 

100 g apie 94 kcal

Paruošimo laikas: 10 min

4 žmonėms

Spausdinti