6 priežastys pamėgti jogurtą
2016-11-11 10:20Visiems žinomas faktas, kad natūralaus jogurto sudėtyje esantys probiotikai yra labai naudingi. Tačiau tik nedaugelis žino, kad šis pieno produktas gali būti laikomas lyderiu tarp kitų naudingiausių produktų ne tik dėl gerųjų bakterijų, bet ir dėl kitų maistinių medžiagų.
Jogurtas yra labai naudingas žmogaus organizmui, nes jis gali apsaugoti nuo daugybės ligų: pradedant virškinimo sutrikimais ir nutukimu, baigiant dantenų ligomis. Natūraliuose jogurtuose yra jodo, kalcio, kalio, fosforo, vitamino B2 ir B12, baltymų, cinko.
Nėra tiksliai žinoma, kada atsirado jogurtas, bet istoriniai šaltiniai liudija, kad tai buvo mėgstamas mongolų užkariautojo Čingischano ir jo kariuomenės maisto produktas XIII amžiuje. Ir nors jogurtas buvo plačiai naudojamas Viduriniuosiuose Rytuose, Rusijoje ir Bulgarijoje, jo nauda buvo įrodyta tik XX amžiuje, kai buvo atrastos pieno rūgšties bakterijos. Pastaruoju metu jogurto populiarumas auga visame pasaulyje, ypač JAV, Turkijoje, Indijoje ir Graikijoje.
6 priežastys pamėgti jogurtą:
- Gerina virškinamojo trakto veiklą. Į jogurtą dedama gerųjų bakterijų, kurios gerina žarnyno mikroflorą. Nuo jų priklauso virškinimas ir virškinamojo trakto sveikata. Šios gyvos ir aktyvios kultūros gali apsaugoti nuo kai kurių žarnyno sutrikimų, įskaitant storosios žarnos vėžį, dirgliosios žarnos sindromą, vidurių užkietėjimą, viduriavimą bei laktozės netoleravimą. Daug žmonių, netoleruojančių laktozės, jogurtą mėgsta, nes jis ramina ir nesukelia virškinimo sutrikimų.
- Padeda sumažinti antsvorį. Anot Tenesio universiteto mokslininkų, jogurtas skatina deginti riebalus. Tyrimas parodė, kad tie asmenys, kurie kasdien, 12 savaičių suvalgydavo 85 – 170 g jogurto, sudegino dvigubai daugiau riebalų negu tie, kurie savo mitybos nepakeitė. Ta grupė, kuri vartojo probiotikais praturtintą jogurtą ir kalcio papildus numetė 22 % daugiau svorio ir 61 % daugiau kūno riebalų. Tyrėjai pastebėjo, kad smarkiai sumažėjo jogurtą valgiusių asmenų pilvo ir liemens apimtys.
- Sumažina vėžio riziką. Didelės apimties tyrimas, kuriame dalyvavo 45 tūkst. savanorių, publikuotame žurnale „International Journal of Cancer“, parodė, kad jogurto vartojimas gali apsaugoti nuo gaubtinės ir tiesiosios žarnos vėžio. Taip yra dėl probiotikų ir gerųjų bakterijų jortuose.
- Saugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Jogurtuose gausu kalio, kuris mažina kraujo spaudimą. Kalis šiek tiek sumažina druskos įsisavinimą ir veikia nervų sistemos ląstelių funkcijas, kurios atsakingos už kraujo spaudimo mažinimą bei gerą širdies sveikatą. Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos medicinos mokslų daktaras Alvaro Alonso atliko tyrimą ir nustatė, kad tie asmenys, kurie valgydavo dvi, tris ar daugiau porcijų lieso pieno produktų, turėjo 50 % mažesnę riziką, kad padidės kraujo spaudimas. Taigi, jeigu jūsų kraujo spaudimas aukštas, pradėkite valgyti jogurtą, jeigu norite išlaikyti normalų kraujo spaudimą, taip pat valgykite jogurtą. Gyvosios jogurto bakterijos (Lactobacillus Acidophillus) mažina cholesterolio lygį ir tam užtenka suvalgyti 200 ml jogurto kasdien. Manoma, kad reguliariai vartojant jogurtą sumažėja koronarinės širdies ligos rizika 6 – 10 %.
- Padeda išvengti dantenų ligų. Gerosios jogurto bakterijos gerina burnos kvapą, valo apnašas ir padeda apsaugoti dantenas nuo ligų. Probiotikai burnoje sukuria nepalankią terpę veistis kenksmingoms bakterijoms. Tačiau reikėtų vengti jogurtų, kurių sudėtyje yra daug cukraus, skatinančios ėduonies atsiradimą.
- Reguliuoja nuotaiką. Mokslininkai teigia, kad žarnyno sveikata yra tiesiogiai susijusi su žmogaus nuotaika. Kalifornijos universiteto Los Andžele Gail ir Geraldo Oppenheimerių šeimos centre, tiriančiame streso neurologiją, buvo analizuojamos smegenų skenografijos ir nustatyta, kad sveikos moterys, kurios reguliariai vartojo probiotikus, esančius jogurtuose, labiau mokėjo kontroliuoti emocijas, jausdavo mažesnį nerimą, atsidūrusios stresinėse situacijose. Tiriamųjų grupė, kuri vartojo jogurtą, ketverias savaites suvalgydavo po dvi porcijas per dieną.