Šv. Velykas lietuviai mėgsta švęsti skaniai ir sočiai. Ant šventinio stalo patiekiama kiaušinių, tiek vištų, tiek šokoladinių, mėsos patiekalų, pyragų ir tortų, salotų ir mišrainių su majonezu, kaloringų gėrimų. Per šventes niekas nenori atsisakyti gardumynų ir laikytis griežtos dietos, tačiau daug prisivalgius maisto ne tik auga kilogramai, bet ir vargina virškinimo sutrikimai, pilvo pūtimas, mieguistumas bei energijos stygius. Štai pagrindinės priežastys, kodėl po didžiųjų metų švenčių reikėtų išvalyti organizmą!

 

detoks

6 priežastys, kodėl reikia išvalyti organizmą po šv. Velykų:

 

  • Cukraus lygis kraujyje. Prisivalgius per daug šokolado ir miltinių kepinių, visų pirma šokteli cukraus lygis kraujyje. Cukrus suteikia staigų energijos antplūdį, deja, jis netrunka ilgai. Ar kada nors pagalvojote, kodėl šv. Velykų sekmadienio pabaigoje, kamuoja toks stiprus mieguistumo ir nuovargio jausmas? Taip yra dėlto, kad po staigaus energijos padidėjimo, prasideda labai staigus energijos sumažėjimas. Tokie cukraus šuoliai sukelia dažnus alkio priepuolius, todėl per trumpą laiką nuo paskutinio valgymo, ranka vėl tiesiasi iki kito šokoladinio kiaušinio ar pan.

 

  • Kepenys. Šis organas yra svarbiausias, vykdant natūralią organizmo detoksikaciją. Jis turi tiesioginį poveikį riebalų reguliavimui, hormonų pusiausvyrai, virškinimui, kraujotakai, nes išfiltruoja maistingąsias medžiagas ir pašalina toksines medžiagas iš suvartoto bet kokio maisto. Per šv. Velykas kepenys priverstos veikti labai intensyviai, nes valgoma daug sunkaus ir dažnai menkaverčio maisto. Tai gali sukelti daug sveikatos sutrikimų, įskaitant aukštą cholesterolio lygį. Detoksikacinis mitybos planas gali padėti atkuri normalią kepenų funkciją ir išvalyti organizmą.

 

  • Oda. Po Velykų atsirado pora papildomų spuogų? Kūnas daugiau prakaituoja, kad atsikratytų toksinų, todėl, kuo daugiau valgoma šokolado, tuo daugiau toksinų pašalinama per odą. Odos būklė pagerės, šiek tiek pakoregavus mitybą ir trumpai pasilaikius detoksikacinės dietos.

 

  • Pilvo pūtimas. Sveikai mitybai reikalingi visadaliai grūdai, bet balti miltai – ne. Per Velykas daugelis skanauja kepinių iš aukščiausios kokybės baltų miltų, į kuriuos dar dedama ir daug cukraus. Nenuostabu, kad po tokio maisto sutrinka virškinimas. Geriau pasijusti padėtų perdirbtų maisto produktų atsisakymas ir jų pakeitimas į natūralius maisto produktus, įtraukus į dienos valgiaraštį gerųjų bakterijų (probiotikų).

 

  • Blogas kvapas iš burnos. Taip gali nutikti, nes dėl cukraus burnoje pradeda daugintis blogą kvapą skleidžiančios bakterijos. Dėl cukraus pertekliaus gresia dantų ėduonis, kitos dantų ir dantenų ligos. Burnos kvapas vėl bus gaivus kuriam laikui atsisakius arba labai sumažinus saldžių maisto produktų suvartojimą.

 

  • Inkstai. Inkstų veikla apsunksta dėl cukraus, angliavandenių ir alkoholio vartojimo. Vidutiniškai inkstai perfiltruoja apie 200 l kraujo ir pagamina maždaug 1,5 l šlapimo per dieną. Šiais sunkiai dirbančiais kūno organais reikia tinkamai rūpintis, kad jie normaliai funkcionuotų, o tai galima padaryti, valgant sveiką, daug naudingų maistinių medžiagų turintį maistą. Jeigu į organizmą pateks mažiau toksinų, inkstams dirbti bus lengviau.

 

Vienos dienos detoksikacinės dietos po šv. Velykų planas

 

Pusryčiai: puodelis žaliosios arbatos, mažas indelis sojų jogurto, 2 džiūvėsėliai su ekologišku džemu, be pridėtinio cukraus.

 

Priešpiečiai: šviežiai spaustos vaisių sultys.

 

Pietūs: šviežių daržovių salotos su pomidorais, salotų lapais, paprikomis, žaliaisiais žirneliais, 80 g tofu, saldžiųjų kukurūzų, graikiniais riešutais, alyvuogių aliejumi ir su citrinų sultimis, 50 g visadalių grūdų duonos.

 

Pavakariai: puodelis žaliosios arbatos, vidutinio dydžio bananas.

 

Vakarienė: 70 g miežių arba speltos kruopų košės su šviežiais pomidorais ir ypač tyru alyvuogių aliejumi; ant grotelių keptos daržovės.