Aštraus maisto populiarumo paslaptis kelia daug diskusijų. Kodėl gomurį deginantis maistas sukelia tokį malonumą? Galbūt todėl, kad aštrūs prieskoniai skatina adrenalino išsikyrimą, panašiai kaip šokant su parašiutu iš lėktuvo ar užsiimant kitu ekstremaliu sportu… Ne paslaptis, kad žmonėms malonumą suteikia tokia veikla, kuri yra gąsdinanti ir net skausminga. Yra ir paprastesnis paaiškinimas, kodėl aštrus maistas yra toks populiarus. Paprasčiausiai dėlto, kad jį valgyti yra labai sveika dėl daugelio priežasčių.

 

"vištienos karis"

5 priežastys, kodėl sveika valgyti aštrų maistą:

 
  • Padeda numesti svorio. Chalapos paprika pagardinti patiekalai skatina riebalų deginimą, todėl padeda sulieknėti. Aštrūs prieskoniai suaktyvina medžiagų apykaitą. Aitriosios paprikos yra stipraus, šildantį poveikį turinčio kapsaicino, kuris pradeda deginti papildomas kalorijas 20 minučių po valgio.
 
  • Stiprina širdį. Moksliniai tyrimai parodė, kad žmonių bendruomenės, kuriose įprasta valgyti aštrų maistą, turi mažesnę širdies priepuolių ir insulto riziką. Tai aiškinama tuo, kad aitriosios paprikos turi medžiagų, kurios mažina „blogojo“ cholesterolio lygį ir uždegimą, dėl kurio ir kyla šios pavojingos, kartais net mirtinos, širdies problemos.
 
  • Saugo nuo vėžio. Amerikos vėžio tyrimų asociacija praneša, kad kapsaicinas gali naikinti vėžio ląsteles. O ciberžolė, dažnai naudojama indiškuose patiekaluose, gali sulėtinti vėžio plitimą ir auglių augimą. Beje, ciberžolė geriau įsisavinama, kai naudojama kartu su juodaisiais pipirais. Šių prieskonių mišiniu galima pagardinti keptas daržoves, kepsnius ir sriubas.
 
  • Mažina kraujo spaudimą. Vitaminai A ir C stiprina širdies raumens sieneles, o prieskonių karštis suaktyvina kraujotaką visame organizme. Visa tai lemia sveikesnę ir stipresnę širdies ir kraujagyslių sistemą.
 
  • Kelia nuotaiką. Aštrus maistas skatina už gerą nuotaiką atsakingų hormonų (serotonino ir kitų) išsiskyrimą. Todėl jis gali palengvinti depresijos simptomus ir sumažinti stresą.
 

Aštrus vištienos troškinys

 
  • 500 g vištienos krūtinėlės
  • 1 – 2 pomidorai
  • 2 svogūnai
  • 2 – 3 skiltelės česnako
  • Šaukštelis kario
  • 10 g imbiero šaknies
  • Pusė aitriosios paprikos
  • 2 šaukštai pomidorų padažo
  • 60 – 120 ml vandens arba vištienos sultinio
  • 125 – 150 g grietinės arba natūralaus jogurto
  • Druskos, maltų kalendų, ciberžolės pagal skonį
  • Aliejaus kepti
  • Kalendrų arba petražolių puošti
 

Gaminimas

 

Vištienos filė supjaustyti. Svogūnus, česnakus nulupti ir supjaustyti. Imbierą nuskusti ir sutarkuoti.  Pomidorus nuplauti su karštu vandeniu, nulupti ir smulkiai supjaustyti. Pašalinti sėklas iš aitriosios paprikos ir susmulkinti. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir pakepinti svogūną ir česnaku 3 – 4 min. Sudėti imbierą, aitriąją papriką, karį, ciberžolę, kalendrą, druską. 2 – 3 minutes maišant patroškinti. Sudėti pomidorus ir ant mažos ugnies virinti 3 – 5 minutes, kol padažas pradės tirštėti. Įdėti pomidorų padažo ir išmaišyti. Supilti vandenį arba sultinį ir pakaitinti minutę. Sudėti vištieną, išmaišyti ir virti 7 – 9 minutes, kol mėsa išvirs. Nukelti nuo ugnies ir sumaišyti su grietine arba jogurtu. Tada dar šiek tiek pašildyti, bet neužvirinti. Papuošti smulkintais žalumynais. Galima patiekti su virtais ryžiais.

 

4 žmonėms

100 g apie 124 kcal

Paruošimo laikas: apie 60 min

Spausdinti