Lietuviai mėgsta save palepinti ir pasimėgauti gardžiu maistu. Daugelis vertina tradicinės virtuvės siūlomus patiekalus, tačiau vis didesnė tautiečių dalis neatsispiria pagundai paragauti gaminių, kuriais garsėja egzotiškų kraštų virtuvės. Siekiant suburti neeilinių skonių mėgėjus, vasario 22-23 dienomis, prekybos ir laisvalaikio centre „Mega” šurmuliuos gurmanų mugė „Skonių fiesta”. Organizatoriai kviečia dalyvauti išskirtinio maisto mėgėjus, šeimas ir visus, norinčius turiningai praleisti savaitgalį. Renginio dalyviai galės išgirsti apie naudingiausias egzotiškų produktų gerąsias savybes, su mažaisiais sudalyvauti nemokamuose užsiėmimuose, bei, žinoma, paskanauti bei įsigyti unikalių gaminių. Štai keletas lietuviams naujų ir neįprastų, tačiau dėmesio vertų užkandžių, kurie pravers vaišių stalui bei papildys kiekvieno virtuvės asortimentą:

 

Sraiges (1)

Sraiges (2) Sraiges (3)

 

Baltymų šaltinis – sraigės

 

Mugėje „Skonių fiesta” svečiuosis ūkininkai Daiva ir Ernestas, kuriems priklauso vienintelis sraigių ūkis visoje Lietuvoje. Pasak sraigių ūkio „Aspersa” įkūrėjų, šis patiekalas daugeliui lietuvių jau nebėra naujiena: „Lietuvių mėgstamiausios yra „burgundiškai“ paruoštos sraigės, valgomos pašildytos orkaitėje” – teigia pašnekovai. Jos dažnai mėgstamos ir kaip užkandis – aštriai paruoštos sraigės puikiai tinka prie vakarienės stalo gėrimų. Ūkininkai savo klientams taip pat siūlo įsigyti ir šviežių sraigių, kurias kiekvienas galės pasiruošti taip, kaip jiems patinka, o nežinantiems, kaip jas tinkamai paruošti ir patiekti, Daiva ir Ernestas pasiūlys ypatingų receptų.

 

Ensifera (1) Ensifera (3)

Ensifera (2)

 

Draugiški aplinkai – svirplių gaminiai

 

Dažnas iš mūsų sutinkame, jog sveikata – didžiausias turtas. Tam pritaria ir vabzdžių fermos „Ensifera“ atstovė Kristina Aleknavičienė, teigianti, kad norint savo organizmą praturtinti naudingomis maisto medžiagomis, turėtume nepabijoti į savo maisto racioną įtraukti ir valgomų svirplių. Būtent toks „super“ maistas yra gana populiarus kaimyninėse valstybėse, tad smalsiam lietuviui būtina jo paragauti. „Ensifera” siūlo išbandyti įvairių skonių svirplių: su druska, pipirais, čili pipirais, kurie gali būti valgomi kaip užkandis vietoj traškučių ar riešutų. O tie, kas itin mėgsta suktis virtuvėje, gali pasigaminti blynus, salotas su jogurtu, vaisių-daržovių kokteilius ir kitus vabzdžių baltymais praturtintus patiekalus, įberiant į juos šiek tiek svirplių miltų. Šio „super“ maisto bus galima paragauti ar įsigyti jau šį savaitgalį PLC „Mega“ vyksiančioje mugėje „Skonių fiesta”.

 

JBJ namai (1) JBJ namai (2) JBJ namai (4)

JBJ namai (3)

 

Artėjančių Šv. Velykų stalui – marinuoti putpelių kiaušiniai

 

Artėjančios šventės daugeliui iš mūsų kelia galvos skausmą. Apsilankius maisto mugėje „Skonių fiesta”, šių rūpesčių pavyks išvengti, nes šalia kitų gurmaniškų gėrybių, „JBJ namai” pristatys marinuotų putpelių kiaušinius, kurie puikiai derės prie įvairių gėrimų, su žaliomis salotomis, sūriu, mėsa ar makaronais. Marinuoti kiaušiniai dėl savo ilgo galiojimo laiko puikiai tiks už kiek daugiau nei mėnesio švenčiamų Šv. Velykų stalui. Šventinį stalą galėsite paįvairinti ne tik tradiciniais marinuotais, bet ir rūkytais putpelių kiaušiniais, pasižyminčiais ryškesniu skoniu, o norintys artimuosius nustebinti neįprastais margučiais, čia galės įsigyti ir žaismingų spalvų kiaušinių, dažytų natūraliomis daržovių sultimis bei prieskoniais.

 

???

Rolando ir Irenos Šimkų ūkis (1)

 

Kanapė – aprengia, maitina, gydo

 

Apie kanapių naudą yra žinoma jau seniai. Ūkininkai Irena ir Rolandas Šimkai pritaria, jog kanapių produktuose gausu baltymų, vitaminų A, E, D, B, natrio, kalcio, geležies, dietinių skaidulų, Omega-3, Omega-6 riebiųjų rūgščių. Nustebsite, tačiau įprastas aliejus gali būti pakeistas kanapių aliejumi, kuris primena riešutų skonį. Mugėje bus galima įsigyti ne tik aliejaus, bet ir kitų kanapių maisto produktų. Ūkininkai išduoda, kad kanapinė druska yra puikus pagardas prie silkės, virtų bulvių, kiaušinių, rūgpienio, kefyro ar kastinio, o kanapių sėklų branduoliai gali būti valgomi tiek vieni kaip užkandėlė, su bananais ar džiovintais vaisiais, tiek kaip pabarstukai ant salotų arba trintų sriubų.

 

Vegar (1) Vegar (2)

 

„Vegar“ maistas – ne tik veganams

 

Daugelis išgirdę pavadinimą „Vegar” suklūsta ir mintyse pagalvoja: „Tai – ne man”. Tačiau: „Tai – būtent jums“,- taip sako „Vegar” maisto atstovas Arūnas Suopys. Toks maistas, kaip įsivaizduoja daugelis – tik daržovės, tačiau asortimentas daug platesnis. Pasak A. Suopio, vyrauja saldūs ir nesaldūs kepiniai, kurie tinka tiek prie arbatos ar kavos, tiek prie vyno taurės. Tiems, kas dažnai perka pusgaminius – tai taip pat puiki, sveikesnė alternatyva. Yra pastebima, jog tokį maistą dažniausiai renkasi veganai ir vegetarai, tačiau gaminiai neabejotinai patiks ir tiems, kurie mėgsta „nišinius” maisto produktus.

 

Vegar (3) Vegar (4)

 

Mugė „Skonių fiesta” – tai puiki vieta ne tik įsigyti pačių populiariausiu gaminių, bet ir paragauti egzotiškų maisto produktų: sraigių, svirplių, putpelių kiaušinių, kanapių gaminių, veganiško maisto. Nepraleiskite unikalios progos apsilankyti prekybos ir laisvalaikio centre „Mega”, kuriame jau šį savaitgalį šurmuliuos nemokamas maisto festivalis. Atvykite ir atsineškite su savimi plačias šypsenas, gerą nuotaiką ir tuščius skrandžius, nes čia susipažinsite su įvairiaspalve skonių jūra!

 

Vegar (5)

 

Renginio data: 2020 m. vasario 22-23 d. 10:00-21:00 val.

Renginio vieta: PLC MEGA (Islandijos pl.32, Kaunas)