Džiovinti grybai labai aromatingi – net nedidelis jų kiekis suteikia patiekalams unikalų skonį. Džiovintus grybus galima naudoti ruošiant įvairias sriubas, troškinius, padažus ir t. t. Maltų džiovintų grybų galima dėti į nesaldžių pyragų, kepsnių įdarus ir pan. Prieš naudojant džiovintus grybus reikėtų išmirkyti ir išvirti tame pačiame vandenyje (grybų sultinį vėliau galima panaudoti sriuboms ir padažams).

 

"džiovintų grybų pyragas"

Džiovintus grybus rekomenduojama laikyti sausoje, švarioje, gerai vėdinamoje patalpoje, kurioje nėra didelių temperatūros svyravimų. Geriausia laikyti popieriniuose maišeliuose arba kartoninėse dėžutėse. Galiojimo laikas apie metai, tačiau šaldiklyje galima išlaikyti ir ilgiau. Džiovintų grybų nerekomenduojama laikyti greta daržovių, vaisių, uogų, riešutų, sūrių ir rūgščių produktų.  Saugoti nuo drėgmės.

 

Džiovintais grybais įdarytas pyragais

 
  • 100 g džiovintų grybų
  • 240 ml kefyro
  • 50 g sviesto
  • 50 g sūrio
  • 2 kiaušiniai
  • Svogūnas
  • 5 šaukštai miltų
  • 0,5 šaukštelio sodos
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Grybus nuplauti ir mirkyti vandenyje 1 – 2 valandas. Po to be druskos išvirti vandenyje. Po to grybus pakepinti svieste, kartu su smulkintais svogūnais, kol suminkštės. Paskaninti druska ir pipirais. Kiaušinius išplakti su druska, įdėti sodos, supilti kefyrą ir maišant supilti miltus. Pusę tešlos supilti į riebalais išteptą ir miltais pabarstytą formą, tolygiai paskirstyti grybų įdarą ir aplieti likusia tešla ir pabarstyti tarkuotu sūriu. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 190 laipsnių, apie 40 minučių.

 

4 – 6 žmonėms

100 ml apie 156 kcal

Paruošimo laikas: apie 60 min

     

Džiovintų grybų, duonos ir pomidorų salotos

 
  • 20 g džiovintų grybų
  • 300 g baltos duonos
  • 500 g pomidorų
  • 50 g petražolių
  • 2 svogūnai
  • 2 skiltelės česnako
  • Šaukštas sviesto
  • 2 šaukštai acto su žolelėmis
  • Šaukštas citrinų sulčių
  • Šaukštas alyvuogių aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

   

Grybus nuplauti ir mirkyti vandenyje 1 – 2 valandas. Po to išgriebti ir susmulkinti. Pomidorus nuplauti ir supjaustyti. Petražoles susmulkinti. Svogūnus ir česnakus nulupti ir smulkiai supjaustyti. Svogūnus pakepinti svieste. Supilti vandenį nuo grybų, sudėti pusę petražolių ir grybus ir virti, kol suminkštės. paskaninti actu, citrinos sultimis, druska ir pipirais. Duoną supjaustyti kubeliais ir paskrudinti alyvuogių aliejuje. Sumaišyti su pomidorais, česnakais, petražolėmis, svogūnais ir džiovintais grybais.

 

4 žmonėms

100 ml apie 109 kcal

Paruošimo laikas: apie 30 min

   

Troškinta žuvis su džiovintais grybais

 
  • 300 g ešerio filė
  • 240 ml sultinio
  • 30 g džiovintų grybų
  • 600 g bulvių
  • 2 svogūnai
  • 100 g grietinės
  • 50 g miltų
  • 3 šaukštai augalinio aliejaus
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Ešerio filė supjaustyti kubeliais, apvolioti miltuose ir apkepinti aliejuje. Džiovintus grybus išmirkyti vandenyje, susmulkinti ir pakepinti su smulkiai supjaustytais svogūnais. Bulves nuskusti, supjaustyti kubeliais ir taip pat apkepinti. Į puodą dėti sluoksnį bulvių, žuvų, grybų, svogūnų ir vėl bulvių. Viršų aptepti grietine ir užpilti žuvies sultiniu ir troškinti, kol suminkštės.

 

4 žmonėms

100 ml apie 113 kcal

Paruošimo laikas: apie 60 min

Spausdinti