Garnyras – tai yra priedas prie pagrindinio patiekalo, kuris gali sustiprinti ir papildyti jo skonį, padidinti maistinę vertę. Tinkamai paruoštas garnyras gali papuošti pagrindinį patiekalą. Garnyrų gali būti labai įvairių. Jie ruošiami iš kruopų, daržovių, makaronų ir miltinių produktų. Kartais pagrindinio patiekalo net nebūtina – skonio ir sotumo užtenka ir vien iš garnyro! Štai keletas receptų, kaip pasigaminti garnyrą, kuris galėtų tapti ir pagrindiniu patiekalu!

 

garnyrai

Kepti žiediniai kopūstai su saldžiarūgščiu padažu

 
  • 350 g žiedinių kopūstų
  • 120 g miltų
  • 100 g duonos džiūvėsėlių
  • 2 kiaušiniai
  • 40 g sojų padažo (su mažiau druskos)
  • 3 šaukštai „Hoisin“ padažo
  • Aitriųjų paprikų pagal skonį
  • 100 ml vandens
  • 3 skiltelės česnako
  • 2 šaukštai medaus
  • Šaukštelis tarkuoto imbiero
  • Šaukštas citrinų sulčių
  • Šaukštelis sezamų sėklų
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Svogūnų laiškų puošti
 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 190°. Žiedinį kopūstą nuplauti, nusausinti ir išskaidyti žiedynais. Apvoliojimui džiūvėsėliuose pasiruošti tris dubenėlius: į pirmąjį supilti miltus, į antrąjį įmušti kiaušinį ir išplakti šakute, į trečiąjį suberti maltus duonos džiūvėsėlius su druska ir pipirais. Kiekvieną žiedyną apvolioti miltuose, tada kiaušinio plakinyje ir galiausiai džiūvėsėliuose ir sudėti ant kepimo popieriumi iškloto kepimo indo. Kepti įkaitintoje orkaitėje 15 – 20 min. Žiedynai turi būti pasidengę traškia plutele. Paruošti padažą: smulkiai supjaustyti česnakus ir aitriąją papriką ir sutarkuoti imbierą. Keptuvėje pakaitinti sojų, „Hoisin“ padažą, medų, citrinų sultis, vandenį, česnakus, aitriąją papriką ir imbierą. Maišant virti, kol padažas šiek tiek sutirštės (apie 5 min.). Jei reikia, įdėti daugiau citrinų sulčių, aitriųjų paprikų, medaus. Tada sumaišyti padažą su žiediniais kopūstais. Papuošti smulkintais svogūnų laiškais. Patiekti su mėsa, daržovėmis arba vieną.

 

2 porcijos

100 g apie 123 kcal

Paruošimo laikas: apie 60 min

 

Daržovių troškinys su baklažanais

 
  • 2 baklažanai
  • 3 pomidorai
  • Didelė morka
  • Raudonasis svogūnas
  • 2 paprikos
  • 4 šakelės kalendrų
  • 4 šakelės bazilikų
  • 160 g augalinio aliejaus
  • Gruziniškų prieskonių „Utsko suneli“ pagal skonį
  • Druskos pagal skonį
  • Cukraus pagal skonį
  • Aitriųjų paprikų pagal skonį (nebūtinai)
 

Gaminimas

 

Svogūną nulupti, morkas nuskusti ir nuplauti su kitomis daržovėmis. Baklažaną supjaustyti, daržoves supjaustyti pusžiedžiais, maždaug 0,5 cm storio. Supjaustytus baklažanus užpilti šiltu vandeniu ir palikti 5 min., kad nebūtų labai kartūs. Pomidorus nuplikyti verdančiu vandeniu ir nulupti žievelę. Morkas sutarkuoti. Į keptuvę įpilti 50 ml aliejaus, pakaitinti ir sudėti baklažanus, prieš tai nusausintus su popieriniais rankšluosčiais. Pakepinti 5 min., kol įgaus auksinį atspalvį, bet atsiminti, kad baklažanai, kaip ir bulvės, sugeria riebalus, todėl aliejaus reikėtų per daug nepilti. Atskirai pakepinti kubeliais supjaustytą svogūną su morkomis (3 – 4 min.). Stambiai supjaustytus pomidorus sudėti prie morkų masės ir patroškinti 5 min. po dangčiu. Išimti iš paprikų sėklas ir supjaustyti juostelėmis, tada sudėti troškintis dar 5 – 8 min. po dangčiu. Įmaišyti smulkiai supjaustytų bazilikų, kalendrų ir česnakų. Įdėti šiek tiek druskos, gruziniškų prieskonių ir cukraus, išmaišyti. Paskutinius sudėti baklažanus, išmaišyti ir palikti pastovėti 5 min. Garnyrą galima patiekti prie mėsos patiekalų arba valgyti vieną.

 

2 porcijos

100 g apie 59 kcal

Paruošimo laikas: apie 65 min

 

Bulguras su daržovėmis

 
  • 100 – 150 g bulguro kruopų
  • Cukinija arba agurotis
  • 200 g brokolinių kopūstų
  • 100 g saliero šaknies
  • 100 g poro
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonio
  • Čiobrelių pagal skonį
  • Sojų padažo pagal skonį
  • Saulėgrąžų aliejaus pagal skonį
 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 190°. Porą supjaustyti žiedais, įdėti druskos, pipirų, aplieti sojų padažu ir palikti marinuotis. Į puodą įpilti apie 3 šaukštus saulėgrąžų aliejaus. Suberti bulgurą ir kepti ant mažos ugnies apie 1 min. Įpilti 200 – 300 ml verdančio vandens, druskos ir virti 15 – 20 min. ant mažos ugnies. Salierų šaknį supjaustyti kubeliais ir virti kartu su brokoliais 10 – 15 min., kol bus beveik išvirę. Cukinijas supjaustyti juostelėmis ir dalį jų sudėti į aliejumi išteptą kepimo indą. Pabarstyti druska, pipirais, čiobreliais ir apšlakstyti sojų padažu. Ant cukinijų suberti bulgurą. Ant bulguro sudėti marinuotą porą. Ant poro – apvirtus salierus ir brokolius. Uždengti viršų likusiomis cukinijų juostelėmis. Pabarstyti druska, pipirais, čiobreliais ir apšlakstyti sojų padažu. Kepti įkaitintoje orkaitėje 20 min. Patiekti su mėsa, daržovėmis arba vieną.

 

2 porcijos

100 g apie 120 kcal

Paruošimo laikas: apie 60 min

Spausdinti