Graži šypsena – pirmas dalykas, kuris atkreipia dėmesį, susipažinus su nauju žmogumi. Sveiki ir balti dantys padeda labiau pasitikėti savimi ir džiaugtis gyvenimu. Šypsena bus nepriekaištinga, jei ne tik reguliariai lankysitės pas dantų gydytojus, valysite dantis du kartus per dieną ir naudosite dantų siūlą, bet ir nepiktnaudžiausite produktais, kurie gali palikti dėmes ant dantų.

 

15 produktų, kurie palieka dėmes ant dantų:

 

"dantys"

  • Miško uogos. Gamtos gėrybės yra labai naudingos sveikatai, tačiau šypsenai gali ir pakenkti. Reguliariai valgant tamsaus atspalvio uogos gali nudažyti dantis. Dėmių išvengti pavyks, jei kiekvieną kartą pavalgius uogų, išsivalysite dantis. Dantis valyti reikia du kartus per dieną, kartą per dieną naudoti dantų siūlą ir naudoti pastą su fluoridu. Fluoridas stiprina dantis ir apsaugo nuo neigiamo rūgščių poveikio dantims. Valytis dantis pavalgius uogų ar spragėsių labai svarbu, nes jų likučių gali likti tarpdančiuose. Atsisakyti uogų jokiu būdu nerekomenduojama, nes jos yra vienas geriausių natūralių antioksidantų šaltinių.

 

  • Kava. Jeigu ryto neįsivaizduojate be puodelio kavos, nenustebkite, jei ilgainiui dantys atrodys papilkėję ir praradę ankstesnį baltumą. Kavoje esantys taninai lemia dėmių ant dantų atsiradimą ir dantų spalvos pokyčius. Be to, kava rūgština organizmą ir gali pakenkti burnos sveikatai, paskatinti ėduonies atsiradimą. Tad kava mėgautis rekomenduojama saikingai.

 

  • Arbata. Sveikatai naudingas gėrimas taip pat turi daug taninų, paliekančių dėmes ant dantų. Reikėtų atkreipti dėmesį, kad svarbu ne tik tai, kas vartojama, bet ir kiek vartojama. Žmonės, kurie arbatą ar kavą gurkšnoja visą dieną, turės didesnę riziką, kad ant dantų atsiras dėmių ar pasikeis jų atspalvis. Šie tonizuojantys gėrimai mažiau dažo dantis, jei vartojami kartu su pienu. Piene yra baltymo kazeino, kuris neutralizuoja taninus.

 

  • Raudonasis vynas. Taninų gausu ir taurėje raudonojo vyno. Tad geriau juo nepiktnaudžiauti. Dėmių atsiradimo ant dantų šiek tiek padeda išvengti kietų maisto produktų kramtymas, pavyzdžiui, riešutų.

 

  • Karis. Egzotiški, indiški prieskoniai turi daug pigmentų ir patinka daugeliui, nors jie taip pat gali palikti dėmių ant dantų. Todėl indiškos virtuvės patiekalais rekomenduojama pasilepinti tik retkarčiais, kad neliktų nemalonių pėdsakų ant dantų.

 

  • Ledinukai. Tai vieni blogiausių produktų dantims. Jų lipni masė įstringa tarp dantų ir sudaro palankias sąlygas veistis bakterijoms, kurios išskiria rūgštį ir gali sukelti ėduonį. Jeigu labai norisi ko nors saldaus, sveikiau rinktis juodąjį šokoladą, bet geriau tokį, kuriame būtų mažiau cukraus.

 

  • Pomidorų padažas. Viskas, kas tepa drabužius, gali palikti dėmes ir ant dantų. Tad pomidorų padažu patiekalus reikėtų stengtis kuo rečiau. Pomidorų padažą rekomenduojama dažniau keisti kitais, mažiau dažančiais, padažais.

 

  • Vyšnių sultys. Visų vaisių ir uogų sultys didina dėmių ant dantų atsiradimo riziką, tačiau vyšnių – ypač. Be to, sultyse paprastai būna labai daug cukraus, kuris sudaro palankias sąlygas burnoje veistis ėduonį sukeliančioms bakterijoms.

 

  • Gazuoti, gaivieji gėrimai. Tiek įprasti, tiek dietiniai gazuoti gėrimai rūgština organizmą ir kenkia dantims. Gerti gryną vandenį dantims geriausia. Ypač negerai, jei saldžių gėrimų gurkšnojama visą dieną. Jei norisi burbuliukų, geriau rinktis gazuotą mineralinį vandenį.

 

  • Balzaminis actas. Salotos yra geras būdas per dieną suvartoti daugiau daržovių ir žalumynų. Tačiau jei jos užpilamos balzaminiu actu, ant dantų gali ilgainiui atsirasti dėmių. Ne tik dėlto, kad yra tamsios spalvos, bet ir dėlto, kad yra lipnus, balzaminis actas gali nudažyti dantis, jei jų nevalysite iš karto po valgio.

 

  • Burokėliai. Dėl ryškios spalvos gali palikti sunkiai išnaikinamų dėmių ant dantų. Rekomenduojama patiekti burokėlius su mažiau dantims kenkiančiais ir taninus neutralizuojančiais pieno produktais, pavyzdžiui, sūriu. Be to, pavalgius iš karto išsivalyti dantis.

 

  • Vaisiniai ledai ant pagaliuko. Jie yra mažiau kaloringi nei grietininiai ledai, tačiau turi labai daug cukraus, kuris kenkia dantims. Jeigu norisi ko nors saldaus, geriau pakramtyti becukrę vaisinę gumą. Gumos kramtymas gali padėti išvengti emocinio valgymo, žiūrint televizorių ar dirbant kompiuteriu. Gumos kramtymas skatina seilių išsiskyrimą ir padeda neutralizuoti rūgščių perteklių burnoje.

 

  • Sportiniai gėrimai. Yra įrodymų, kad sportiniai gėrimai kenkia net labiau nei gazuoti, gaivieji gėrimai. Dažnas jų vartojimas gali suploninti dantų audinį, nes jų sudėtyje daug rūgščių komponentų, cukraus ir kitų priedų. Vanduo turėtų būti pagrindinis ginklas, saugantis nuo dehidratacijos ir padedantis išsaugoti gražią šypseną.

 

  • Vynuogės. Vynuogėse yra tų pačių taninų kaip ir raudonajame vyne, todėl jos gali dažyti dantis. Todėl pavalgius jų reikėtų iš karto išsivalyti dantis.

 

  • Citrinos. Daugelis tų, kurie stengiasi gyventi sveikai, rytą pradeda nuo šilto vandens stiklinės su citrina. Tačiau citrusiniai vaisiai turi labai daug rūgščių, kurie gali ardyti dantų emalį. Todėl dantys gali atrodyti geltonesni.