Špinatai – viena populiariausių lapinių daržovių visame pasaulyje. Patys skaniausi – jauni, žali lapeliai. Sunku būtų rasti kitą augalą, kuris turėtų tiek daug vertingų maistinių medžiagų (geležies, kalcio, magnio, kalio, mangano, cinko, vitaminų A, C ir E, folio rūgšties). Nevirtuose ir nekeptuose špinatuose išlieka visi naudingi antioksidantai. Špinatai gali padėti tiems, kurie kovoja su antsvorio problema (100 g turi tik 23 kcal).

 

spinatai

11 netikėtų priežasčių valgyti špinatų:

 
  • Jauni, švelnūs, žali špinatų lapeliai gali apsaugoti skrandžio gleivinę ir sumažinti skrandžio opos riziką. Špinatuose yra lipidų, kurie padeda apsaugoti viso virškinamojo trakto gleivinę nuo opų ir uždegimo atsiradimų.
 
  • Špinatuose yra kalio, folio rūgšties ir įvairių antioksidantų, kurie padeda išvengti visokių neurologinių sutrikimų. Yra atlikta tyrimų, kurie rodo, kad folio rūgštis gali sumažinti Alzheimerio ligos riziką. Kalis reikalingas normaliai smegenų veiklai, teigiamai veikia kraujotaką ir padidina neuronų koncentraciją ir aktyvumą.
 
  • Špinatai yra puikus beta karoteno, liuteino ir zeaksantino šaltinis. Šios medžiagos yra labai naudingos akims ir gali net padėti pagerinti regėjimą. Geriausiai beta karotenas įsisavinamas, valgant virtus špinatus ir labiausiai padeda tiems, kuriuos vargina vitamino A trūkumas, pasireiškiantis odos niežuliu ir sausumu. Špinatai padeda mažinti uždegimą, todėl gali sumažinti patinimą ir akių sudirginimą.
 
  • Didelis kalio ir natrio kiekis špinatuose yra tikra gamtos dovana tiems, kurie kenčia nuo hipertenzijos. Folio rūgštis taip pat padeda sumažinti hipertenziją ir atpalaiduoja kraujagysles, padeda palaikyti optimalią širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą.
 
  • Špinatuose yra svarbių mikroelementų, tokių kaip folio rūgštis, tokoferolis, chlorofilinas, kurie gali padėti apsaugoti ir net gydyti įvairių tipų auglius (ypač šlapimo pūslės, prostatos, kepenų ir plaučių vėžį).
 
  • Špinatuose yra daugiau nei 10 priešuždegiminių junginių. Šie žali lapai padeda išvalyti organizmą nuo įvairių uždegimų. Špinatai padeda sumažinti uždegimą ir skausmą, sergant artritu ir podagra.
 
  • Špinatai yra geras vitamino K šaltinis, kuris padeda išsaugoti kalcį kauluose bei kitus mineralus: manganą, varį, magnį, cinką ir fosforą, todėl kaulai lieka sveiki ir stiprūs, sumažėja osteoporozės rizika. Šie mineralai taip pat svarbūs sveikiems dantims ir nagams.
 
  • Buvo įrodyta, kad liuteinas padeda sumažinti aterosklerozės, širdies priepuolių ir insulto riziką. Baltymai špinatuose padeda sumažinti „blogąjį“ cholesterolį ir sumažinti apnašų kiekį arterijose. Šie baltymai, veikiami fermentų, išsiskaido į aminorūgštis, kurios yra labai naudingos žmonėms.
 
  • Špinatai turi daug antioksidantų, kurie mažina kenksmingų laisvųjų radikalų žalą, kurie kenkia regėjimui ir sukelia senatvines akių ligas: kataraktą, glaukomą ir geltonosios dėmės degeneraciją. Liuteinas ir zeaksantinas yra stiprūs antioksidantai, kurie mažina ultravioletinių spindulių žalą akims.
 
  • Vienas iš komponentų špinatuose yra kofermentas Q10 – tai antioksidantas, stiprinantis raumenis, ypač širdies. Jis gali būti naudojamas kaip prevencinė ir gydymo priemonė nuo hiperlipidemijos, širdies nepakankamumo, hipertenzijos ir išeminės širdies ligos.
 
  • Įvairios augalinės maistinės medžiagos ir špinatų pigmentai apsaugo odą nuo saulės, ypač kenksmingų ultravioletinių spindulių. Jie ne tik apsaugo, bet ir skatina pažeistų genų atkūrimą tam tikru mastu, todėl gali padėti išvengti odos vėžio.
 

Špinatų ir ruginių miltų kepsneliai

 
  • 80 g šviežių špinatų
  • 60 g ruginių miltų
  • 150 g kvietinių miltų
  • 3 kiaušiniai
  • 250 ml kefyro
  • Šaukštelis sodos
  • 3 g druskos
  • 20 g cukraus
  • Aliejaus kepti
 

Gaminimas

 

Špinatus nuplauti po šaltu, tekančiu vandeniu, tada nusausinti ir sutrinti elektriniu trintuvu iki tyrės konsistencijos. Kefyrą sumaišyti su soda, sumaišyti su plaktais kiaušiniais, druska, cukrumi, sudėti trintus špinatus, dviejų rūšių miltus ir sumaišyti, kad nebeliktų gumulėlių. Tešlą palikti 30 min. pastovėti. Į įkaitintą keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus, dėti šaukštu špinatų ir miltų masės ir kepti kepsnelius iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.

 

2 porcijos

100 g apie 179 kcal

Paruošimo laikas: apie 45 min

Spausdinti