10 faktų apie picą: kiek žinote apie šį patiekalą?
2019-07-10 16:07
Pica į namus – vienas dažniausiai užsakomų patiekalų, mielai pasirenkamų tiek vakarojant su šeima ar draugais, tiek vietoje pietų, paprasčiausiai ilsintis nuo gaminimo. Šis iš Italijos kilęs patiekalas pasaulyje pasiekė tikras populiarumo aukštumas, tačiau ar žinojote, kad anksčiau apvalus kepinys su įvairiais ingredientais ant viršaus buvo vargingųjų maistas? Pristatome šį ir kitus įdomius faktus, kurios apie picą žino nedaugelis. 1. Pica kadaise buvo Italijos varguolių maistasTurbūt būtų sunku patikėti, jog kadaise picas valgė tik nepasiturintys italai. 1835m. Aleksandras Diuma, parašęs „Tris muškietininkus“, leidosi į kelionę po Italijos miestą Neapolį. Aprašinėdamas savo prisiminimus jis paminėjo, jog labiausiai nepasiturintys neapoliečiai vasaromis valgo arbūzus, o žiemą – picas. 2. Pirmoji pica pagaminta visai ne ItalijojeŠiais laikais, kai pica į namus– gana įprastas dalykas, nė nesusimąstydami teigiame, kad viskas prasidėjo Italijoje. Juk neapolietiška pica yra tikras fenomenas. Tačiau iš tiesų į picas panašius papločius su ingredientais bei įvairiais prieskoniais kepė net senovės graikai bei egiptiečiai. Tik mums atpažįstamas picos variantas atsirado XVIII a. Italijoje, Neapolio mieste. Dėl to dažnai neapolietiška pica yra vadinama visų picų motina. 3. Ananasus ant picos dėti sugalvota visai ne HavajuoseItin kontraversiška pica yra vadinamoji havajietiška – pagardinta ananasais. Kad ir kaip keistai daugeliui atrodo sprendimas picą skaninti šiuo vaisiumi, patiekalo receptas gimė visai ne Havajuose – šią picą šeštajame dešimtmetyje sukūrė graikas, turėjęs piceriją Kanadoje. Svarbu paminėti, kad ant tikros itališkos ananasų tikrai nerasite. 4. Picos ir dėžutės forma skiriasi ne veltuiAr niekuomet nesusimąstėte, kodėl pica į namus pristatoma kvadratinėje dėžėje, nors ji pati yra apvali? Tam yra gana paprastas paaiškinimas – standartines kvadratines dėžes gaminti yra kur kas pigiau nei prie kiekvienos picos dydžio pritaikomas apvalias. 5. Pavadinimo kilmė – senesnė, nei galvojoteNors tiksliai nežinoma, kodėl pica vadinama pica, šis žodis pirmą kartą paminėtas prieš daugiau nei 1000 metų, viename iš lotyniškų tekstų. 6. Amerikiečiai – didžiausi picos gerbėjaiNors pica – itališkas patiekalas, negalime paneigti fakto, jog amerikiečiai yra didžiausi jos gerbėjai ir vartotojai. Iš dalies šis faktas neturėtų stebinti: šalyje oficialiai gyvena apie 325,7 milijono gyventojų, tačiau jų suvartojamas picų kiekis iš tiesų įspūdingas. Amerikiečiai per metus suvalgo vidutiniškai apie 114 mln. kilogramų „peperoni“ picos ir itin dažnai mėgaujasi pica į namus. Dar keli su tuo susiję faktai:
Amerikiečiai šį patiekalą išties dievina, tačiau jie nėra vieninteliai – pica populiari ir Europoje, ir kituose žemynuose. 7. Pica buvo pristatyta tiesiai į kosmosąPicos užsakymas į namus – labai įprastas dalykas. Tačiau kitokią tradiciją pradėjo rusai: jie 2001 m. sumokėjo daugiau nei milijoną dolerių tam, kad pica būtų pristatyta į Tarptautinę kosminę stotį. 8. Didžiausia kada nors iškepta pica – Gineso rekordų knygojeIlgą laiką didžiausia kada nors iškepta pica laikyta beveik 37,4 metrų skersmens ir beveik 12 tonų sverianti gigantė. Nuo 1990 metų niekam nepavyko pagerinti šio rekordo – iki pat 2012-ųjų, kai Italijoje iškepta pica svėrė net 23 tonas. 9. Egzotika kiekviename pasaulio kampelyjePica į namus – viskitokia kiekviename pasaulio krašte. Nors tai itališkas kepinys, kiekviena šalis šiam patiekalui pridėjo savitą prieskonį. Pavyzdžiui, japonai mėgsta picą su majonezu ir jūros gėrybėmis, brazilai negaili žaliųjų žirnelių, o štai Indijoje itin populiaru picas gardinti marinuotu imbieru ir sojų varške.
10. Brangiausia pica pasaulyje kainuoja beveik 9 tūkst. eurųNors pasaulyje apstu picos mėgėjų, vargu, ar daugelis ryžtųsi mokėti beveik 9 tūkstančius eurų už tokį malonumą. Ši pica tikrai prabangi – ji ruošiama su trijų rūšių ikrais, omarais, ypatingu mocarelos sūriu bei Viduržemio jūros krevetėmis. Pica neginčytinai yra vienas populiariausių patiekalų pasaulyje, o pica į namus – bene dažniausias pasirinkimas įvairiausiomis progomis.Kad ir sunku patikėti patiekalo įvairove, dėl to stebėtis nereikėtų: juk tai universalus gardumynas, lengvai pritaikomas prie keisčiausių mitybos tradicijų. Tad galbūt verta ne tik priimti pasirinkimo laisvę, bet ir ja mėgautis patiems – pavyzdžiui, paragauti vis kitokios picos skirtingose šalyse ar susikomplektuoti originalų variantą patiems.
|