Airijoje šv. Patriko diena kovo 17-ąją – labai svarbi šventė. Pasaulyje ji garsėja įspūdingais paradais, žalios spalvos kostiumais ir dekoracijomis, sėkmę nešančiais trilapiais ir keturlapiais dobilo lapeliais. Šią valstybės globėjo dieną airiai vaišinasi tradiciniais patiekalais, kuriuos siūlome išbandyti…

 

Kolkanonas

 

  • 675 g bulvių
  • 100 g garbanotųjų kopūstų
  • 75 g laiškinių svogūnų
  • 100 g sviesto
  • Druskos ir pipirų pagal skonį

Gaminimas

 

Pasūdytame vandenyje išvirti bulves. Bulves sutrinti su sviestu. Garbanotąjį kopūstą minutei panardinti į verdantį vandenį. Pusę laiškinių svogūnų supjaustyti smulkiai, kitą – stambiai. Kopūstą ir stambiai supjaustytus svogūnus sumalti trintuvu ir sumaišyti su bulvių koše. Ant viršaus užbarstyti smulkiai supjaustytus svogūnus. Pagal skonį įberti druskos ir pipirų.

 

Airiškas jautienos troškinys

 

  • 500 g jautienos
  • 2 šaukštai aliejaus
  • 1 kg bulvių
  • 115 g svogūnų
  • 100 g porų
  • 170 g morkų
  • 750 ml jautienos sultinio
  • 2 – 3 kopūstų lapai
  • Druskos ir pipirų pagal skonį

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 180 laipsnių. Keptuvėje įkaitinti aliejų ir apkepinti pusę jautienos gabalėlių, kol paruduos. Tada sudėti į troškintuvą, ant viršaus sudėti supjaustytas bulves, svogūnus, porus ir morkas. Keptuvėje apkepinti likusią mėsą. Į troškintuvą dėti antrą sluoksnį jautienos ir  daržovių. Supilti sultinį, puodą uždengti ir valandą virti orkaitėje. Tada sudėti kopūstus ir troškinti dar valandą. Retkarčiais pasižiūrėti, ar neišgaravo vanduo, jei reikia įpilti verdančio vandens. Mėsa ir daržovės visą laiką turi būti apsemtos vandeniu. Jei skysčio per daug, pabaigoje šiek tiek pavirti be dangčio. Įberti druskos ir pipirų pagal skonį.

 

Obuolių ir perlinių kruopų pudingas

 

  • 720 ml vandens
  • 4 šaukštai perlinių kruopų
  • 400 g obuolių
  • 3 šaukštai cukraus
  • 170 ml grietinėlės
  • Šaukštas citrinų sulčių

Gaminimas

 

Užvirinti vandenį. Sudėti perlines kruopas ir obuolius, virti, kol suminkštės. Sumalti trintuvu. Vėl sudėti į puodą. Sudėti cukrų ir citrinos sultis. Užvirinti. Atvėsus, įdėti į šaldytuvą. Patiekti, sumaišytą su grietinėle.

Spausdinti