Šaltymetis – ne pats geriausias laikas skaičiuoti kalorijas. Sočios, garuojančios sriubos pamaitina ne tik kūną, bet ir sielą. Tikriausiai kiekvienoje tautoje yra sriubų receptų, kurie perduodami iš kartos į kartą.

 

Lenkiška grybų sriuba

  • 100 g baltų džiovintų grybų
  • 80 g ruginių arba kvietinių miltų
  • 240 ml grietinėlės
  • 20 g sausų mielių
  • 4 skiltelės česnako
  • 10 g petražolių
  • 2 – 3 lauro lapai
  • 1 g kvapiųjų pipirų
  • 800 ml šilto vandens
  • 4 kepalai juodos forminės duonos
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

Gaminimas

 

Džiovintus grybus nuplauti ir užpylus šaltu vandeniu palikti 5 valandoms. Perplauti sietelyje su šaltu vandeniu. Į tą patį vandenį, kuriame mirko grybai, sudėti plautus grybus ir virti apie 2 valandas. Tada išgriebti grybus ir supjaustyti. Vėl sudėti į sultinį ir užvirinti.

 

Miltus sumaišyti su mielėmis, supilti į puodą vandens ir palikti šiltoje vietoje 30 minučių. Kai masė padidės tris kartus, maišant supilti sultinį su grybais. Užvirinti ir supilti grietinėlę. Sudėti kvapiuosius pipirus, lauro lapus, druską ir pipirus. Baigiant virti sudėti smulkintą česnaką ir nukelti nuo ugnies.

 

Nupjauti viršutinę duonos dalį ir šiek tiek išskobti vidų. Į duonos puodelius supilti karštą sriubą, papuošti žalumynais.

 

Patarimas: duonos puodeliai nesuminkštės, jei prieš tai bus ištepti plaktu kiaušiniu ir išdžiovinti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie 5 – 7 minutes.

 

100 g apie 124 kcal

 

Prancūziška svogūnų sriuba

 

  • 800 g svogūnų
  • 2 – 3 skiltelės česnako
  • 150 g griujero sūrio
  • 100 g prancūziškojo batono
  • 200 g sviesto
  • 100 g miltų
  • 150 ml balto sauso vyno
  • 1,2 l vištienos sultinio
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

Gaminimas

 

Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir apkepinti smulkintus svogūnus. Sudėti smulkintą česnaką, miltus, išmaišyti ir supilti vyną. Virti 5 minutes, kol išgaruos alkoholis. Tada supilti vištienos sultinį, įberti druskos ir prieskonių ir užvirinti. Sudėti pusę smulkiai tarkuoto sūrio. Tada sriubą supilti į karščiui atsparius puodelius, ant viršaus uždėti prancūziškojo batono riekelę, pabarstyti likusiu tarkuotu sūriu ir troškinti orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, 5 minutes. Patiekti karštą.

 

Patarimas: griujero sūrį galima pakeisti bet kokiu sodraus ir aštroko skonio šveicarišku sūriu, kuris gerai lydosi.

 

100 g apie 153 kcal

 

Itališka pomidorų sriuba

 

  • 500 g pomidorų
  • Pusė raudonos paprikos
  • 200 g svogūnų
  • 4 skiltelės česnako
  • 60 ml alyvuogių aliejaus
  • 100 ml grietinėlės
  • 400 g daržovių sultinio
  • Šakelė baziliko
  • 0,5 šaukštelio džiovintų čiobrelių
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį

Gaminimas

 

Papriką ir pomidorus nuplikyti verdančiu vandeniu ir nulupti odelę. Daržoves stambiai supjaustyti. Į keptuvę įpilti šlakelį aliejaus ir pakepinti smulkintą svogūną ir česnaką. Sudėti papriką, pomidorus ir kepti dar 5 minutes. Supilti sultinį, užvirinti ir nuimti puodą su sriuba nuo ugnies. Sutrinti trintuvu. Įdėti prieskonių, druskos. Prieš patiekiant, sriubą pašildyti, įdėti šiek tiek grietinėlės ir papuošti baziliku.

 

Patarimas: prie sriubos labai tinka karštas česnakinis skrebutis, apteptas pesto padažu.

 

100 g apie 67 kcal

 

Spausdinti