Sušiai – skanus, sveikas ir akį džiuginantis japoniškos virtuvės patiekalas, kurio gerbėjų būrys nuolat auga. Gali atrodyti, kad šio patiekalo gaminimas yra labai sudėtingas, tačiau taip nėra. Turėdami šiek tiek žinių, kantrybės ir išradingumo patys nesunkiai namuose pasigaminsite įvairiausių sušių.

 

 

Ryžių paruošimas

  • Paruoškite saldų ryžių actą: į indą įpilkite 100 g ryžių acto, įberkite 50 g cukraus bei žiupsnelį druskos ir viską maišykite, kol cukrus ir druska ištirps.
  • Į puodą įpilkite 2 stiklines ryžių ir ant jų užpilkite 2,5 stiklinės šalto virinto vandens. Puodą uždenkite. (Nepamirškite, kad ryžius prieš verdant reikia gerai nuplauti).
  • Užkaiskite puodą ir ryžius virkite ant didelės ugnies 8 min. Po to sumažinkite ugnį ir dar virkite 10 min. Ryžiams verdant dangčio nenuimkite, nes kitaip išleisite garus, dėl kurių jie tampa purūs.
  • Nukaiskite puodą ir palikite 30 min. pastovėti.
  • Po 30 min. dar karštus ryžius sudėkite į dubenį, užpilkite paruoštu ryžių actu ir išmaišykite medine mentele. Palaukite, kol ryžiai atvės iki kambario temperatūros ir pradėkite gaminti sušius. Iš 2 stiklinių ryžių pagaminsite 8 maki sušių suktinukus, 6 uramaki sušių suktinukus.

 

Maki sušiai su lašiša ir agurku (Sake–kappa maki)

  • 45 g virtų kibių apvaliųjų ryžių
  • 15 g paruošto ryžių acto
  • ½ nori lapo
  • 2 lazdelės lašišos filė
  • Ilgavaisio agurko lazdelė

1) Paruoškite ryžius.

2) Prieš imdami ryžius į rankas, jas suvilgykite vandeniu. Paimkite kamuoliuką ryžių ir jais išklokite nori lapą viršuje palikdami 1 cm pločio neuždengtą lapo kraštą. Neužklotą ryžiais nori lapo kraštą sudrėkinkite vandeniu, kad kraštai geriau suliptų vienas su kitu.

3) Atpjaukite 2 lašišos filė lazdeles ir dėkite jas ryžiais iškloto nori lapo viduryje.

4) Ilgavaisį agurką išilgai perpjaukite į 8 dalis. Paimkite 1 dalį, išimkite sėklas ir dėkite šalia lašišos lazdelių.

5) Susukite sušio ritinėlį kaip parodyta nuotraukoje. Sudrėkinkite peilį ir supjaustykite sušio suktinuką į 6 lygias dalis.

 

Filadelfija

  • 80 g virtų kibių apvaliųjų ryžių
  • 20 g paruošto ryžių acto
  • ½ nori lapo
  • 4 gabalėliai lašišos
  • 3 krabų lazdelės
  • Ilgavaisio agurko juostelė
  • 4 šaukšteliai sūrio kremo

1) Paruoškite ryžius.

2) Prieš imdami ryžius į rankas, jas suvilgykite vandeniu. Paimkite kamuoliuką ryžių ir jais išklokite nori lapą taip, kad viršuje liktų 1 cm pločio neuždengtas lapo kraštas. Neužklotą ryžiais nori lapo kraštą sudrėkinkite vandeniu, kad kraštai geriau suliptų vienas su kiti.

3) Paėmę už kraštų nori lapą su išklotais ryžiais apverskite į kitą pusę.

4) Ryžiais neišklotos nori lapo pusės viduryje horizontaliai užtepkite sūrio kremo juostelę.

5) Ilgavaisį agurką išilgai padalykite į 8 dalis. Paimkite 1 dalį, išimkite sėklas ir dėkite šalia sūrio kremo.

6) Suplėšykite krabų lazdeles ir dėkite šalia agurko.

7) Susukite sušio ritinėlį, kaip parodyta nuotraukoje.

8)  Ritinėlio viršuje uždėkite 4 lašišos gabalėlius, kad jie uždengtų 3 ritinėlio puses, šiek tiek paspauskite juos kilimėliu.

9) Sudrėkinkite peilį ir supjaustykite sušio suktinuką į 8 lygias dalis.

 

Gunkanas su „Masago“ ikrais

  • 20 g virtų kibių apvaliųjų ryžių
  • 5 g paruošto ryžių acto
  • 3–4 cm pločio nori lapo juostelė
  • Šaukštelis „Masago Orange“ ikrų
  • Šaukštelis „Masago Black“ ikrų

1) Paruoškite ryžius.

2) Prieš imdami ryžius į rankas, jas suvilgykite vandeniu. Paimkite kamuoliuką ryžių ir suspauskite delne į ritinėlį.

3) Suformuotą ryžių ritinėlį padėkite ant stalo, paimkite nori lapo juostelę ir apvyniokite aplink ritinėlį.

4) Nori lapo kraštus suklijuokite vienu ryžio grūdu suspausdami jį tarp nori lapo galų.

5) Pirštu paspauskite ryžių ritinėlio viršų, kad gunkanas stabiliai stovėtų, kai dėsite įdaro.

6) Šaukšteliu į gunkano vidų įdėkite norimo įdaro.

 

Nigiris su krevete (Ebi nigiri)

  • 20 g virtų kibių apvaliųjų ryžių
  • 5 g paruošto ryžių acto
  • Virta krevetė
  • Siaura nori lapo juostelė

1) Paruoškite ryžius.

2) Suformuokite nedidelį ryžių ritinėlį.

3) Krevetę perpjaukite išilgai.

4) Perpjautą krevetę dėkite ant ryžių kamuoliuko.

5) Perriškite nigirį nori lapo juostele.

Spausdinti