Majų civilizacija susikūrė apie 2000 metus pr. Kr. dabartinės Centrinės Amerikos Jukatano pusiasalio ir Meksikos teritorijoje. Apie majų mitybą buvo žinoma nedaug iki 2007 metų, kai archeologai vulkano pelenuose rado užsikonservavusį majų ūkį. Šiandien majų dieta pasaulyje yra populiari. Jos pagrindą sudaro įvairios daržovės ir vaisiai.

 

Pagrindiniai majų maisto produktai kukurūzai, manijokai, pupelės, moliūgas ir čili pipirai. Taip pat mėgstami ananasai, avokadai, pomidorai, saldžiosios bulvės, kakava ir kiti Pietų Amerikos sąlygomis derantys vaisiai ir daržovės.

 

Majai pirmieji atrado ir pradėjo naudoti kakavos pupeles. Iš maltų kakavos grūdelių, čili pipirų, kukurūzų miltų ir medaus jie ruošdavo ypatingą gėrimą „Xocolatl“. Kitas populiarus majų gėrimas „Posol“ gaminamas iš kukurūzų miltų, sumaišytų su vandeniu. Majai retai geria vandenį be jokių priedų.

 

Iki šių dienų majų palikuonys iš mėsos dažniausiai renkasi kalakutieną arba žvėrieną. Pakrantėse gyvenantys majai valgo daug jūros gėrybių: žuvį, omarų, krevečių, moliuskų ir valgomųjų kriauklių.

 

Mitybos specialistai remdamiesi majų maitinimosi įpročiais, sudarė dietą, pagal kurią galima numesti svorio.

 

Viena diena pagal majų dietą (norintiems sulieknėti):

 

  • Pusryčiai: juoda kava be cukraus.
  • Pietūs: morka arba pomidoras, 2 kietai virti kiaušiniai ir kopūstų salotos su šlakeliu augalinio aliejaus.
  • Vakarienė: kopūstų salotos, garuose virtos mėsos gabalėlis.