Nuo gilios senovės granatai laikomi lobiu tarp kitų vaisių. Babiloniečiai prieš kovą kramtydavo granato sėklas, nes manė, kad taip taps nenugalimi. Į senovės egiptiečių kapą būdavo įdedama granato vaisių.

 

Šiais laikais granatai naudojami Viduriniųjų Rytų, Indijos ir Irano virtuvėse. Kartais vadinamas žiemos brangakmeniu, granatas laikomas labai sveikatai naudingu produktu. Štai kelios priežastys, kodėl turėtumėte reguliariai valgyti granato vaisius ar gerti jų sultis, rašo sixwise.com.

 

  • Granato vaisiuose gausu antioksidantų ir kitų naudingųjų medžiagų.

Granatų sultys, palyginus su kitomis sultimis, raudonuoju vynu ar žaliąja arbata, yra geriausias antioksidantų šaltinis. Antioksidantai saugo organizmą nuo laisvųjų radikalų. Viename granato vaisiuje yra 40 proc. rekomenduojamos vitamino C normos. Taip pat folio rūgšties, skaidulų, kalio, nikotino rūgšties, vitaminų A ir E.

 

  • Mažina širdies ligų riziką.

Izraelio mokslininkai įrodė, kad viena stiklinė granatų sulčių per dieną padeda sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Granatai gali padėti išvengti aterosklerozės ir kraujagyslių susiaurėjimo. Antioksidantai granato sėklose neleidžia susiformuoti pavojingiems kraujo krešuliams (trombams).

 

  • Mažina vėžio, ypač krūties ir prostatos, riziką.

Granatų sultys gali užkirsti kelią vėžio atsinaujinimui. Tyrime dalyvavę 48 vyrai po operacijos arba švitinimo kasdien išgerdavo 240 ml granatų sulčių. Rezultatai parodė, kad tiriamųjų specifinio prostatos antigeno lygiai nepadvigubėjo. Tyrimo metu nė vienam vyrui neatsinaujino vėžys.

 

  • Sumažina blogojo cholesterolio kiekį.

Atlikus tyrimą su pelėmis, paaiškėjo, kad antioksidantai veiksmingai sumažina blogojo cholesterolio kiekį.

 

  • Palengvina viduriavimo simptomus.
  • Stimuliuoja seksualinį aktyvumą.
  • Reguliuoja svorį.
  • Apsaugo ląsteles nuo pažeidimų.
  • Granatai gali susilpninti kai kurių vaistų veikimą. Jei vartojate kokius nors vaistus, pasikonsultuokite su gydytoju apie granato vaisių vartojimą.

Špinatų ir granatų salotos

 

  • Granatas
  • ¼ puodelio šviežių citrinos sulčių
  • Šaukštas grūdėtų garstyčių
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Žiupsnelis rupios druskos ir maltų pipirų
  • 2 ryšeliai špinatų lapų
  • 2 šaukštai skrudintų, lukštentų saulėgrąžų sėklų
  • avokadas

Gaminimas

 

Perpjaukite granatą išilgai ir išimkite sėklas. Dubenyje šalto vandens atskirkite sėklas nuo plėvelės. Į paviršių išplaukusią plėvelę išmeskite. Išsemkite ir nusausinkite granato sėklas.

 

Kitame inde sumaišykite 3 šaukštus citrinos sulčių, garstyčias ir aliejų, pagal skonį įberkite druskos ir pipirų. Įmaišykite smulkintus špinatus, saulėgrąžų ir granatų sėklas.

 

Perpjaukite avokadą per pusę ir išimkite kauliuką. Vaisių nulupkite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Pašlakstykite likusiomis citrinos sultimis. Avokado griežinėlius uždėkite ant salotų viršaus.

Spausdinti