Romaninės salotos – vienos dažniausiai vartojamų salotų pasaulyje. Mat patiekalui suteikia savito skonio ir tekstūros derinį. Tamsiais ir traškiais lapiniais žalumynais tikrai verta papildyti mitybą.

 

Antioksidantų šaltinisMini,Romaine,Lettuce,Salad,On,Stone,Kitchen,Table.,Top,View

 

Romaninėse salotose gausu vitaminų A ir C. Šie vitaminai iš dalies atsakingi už genų reguliavimą ir ląstelių diferenciaciją. Be to, padeda sustabdyti laisvųjų radikalų žalą, kuri veikia kūną ir sukelia ligas. Abu vitaminai lemia gerą regėjimą ir sveiką odą, svarbūs išlaikant stiprius kaulus ir stiprinant imunitetą. Tyrimai rodo, kad šie vitaminai taip pat padeda sumažinti uždegimą ir oksidacinį stresą, kuris gali pakenkti audiniams ir ląstelėms. Nustatyta, kad romaninių salotų lapuose yra fenolių, kurie naudojami ekstraktams gaminti. Šie padeda mažinti oksidacinį stresą ir gerina miegą.

 

Stiprūs kaulai

 

Lapiniai žalumynai laikomi geriausiais natūraliais augaliniais vitamino K šaltiniais. Romaninės salotos nėra išimtis, jose apstu kaulus formuojančio vitamino K. Tyrimai parodė, kad šis vitaminas didina kaulų tankį ir užkerta kelią osteoporozei net geriau nei kalcis. Vitaminas K ne tik formuoja ir palaiko sveiką kaulų struktūrą, bet ir atlieka gyvybiškai svarbų vaidmenį kraujo krešėjimui, gydo mėlynes, padeda kaulų kalcifikacijai, skatina žaizdų gijimą. Norint gauti kuo daugiau naudos, verta derinti romanines salotas su kitais vitamino K šaltiniais – brokoliais, pupelėmis, morkomis, vištų krūtinėle.

 

Sveika širdis

 

Romaninės salotos – puikus folio rūgšties, dar vadinamos vitaminu B9, šaltinis. Folio rūgštis organizmo naudojama homocisteinui perdirbti, o neperdirbtas gali sukelti širdies problemų, įskaitant pažeistas kraujagysles ir pavojingų apnašų susidarymą. Salotose esantys vitaminai A ir C svarbūs širdies sveikatai, nes oksiduoja cholesterolį ir palaiko arterijas tvirtas. Šie antioksidantai padeda išvengti apnašų kaupimosi ant arterijų sienelių. Taip pat gerina kraujotaką, sergsti nuo kraujo krešulių ir insulto.

 

Aštrus regėjimas

 

Romaninėse salotose gausu vitaminų A ir C bei karotenoidų, tokių kaip zeaksantino. Visos šios medžiagos saugo nuo akių ligų. Šių antioksidantų trūkumas gali sukelti ragenos sustorėjimą, glaukomą, kataraktą, geltonosios dėmės degeneraciją ir galbūt net aklumą senstant. Kai kurie tyrimai parodė, kad antioksidantas beta karotenas, augaluose randama vitamino A forma, atlieka svarbų vaidmenį užkertant kelią geltonosios dėmės degeneracijai, kuri yra pagrindinė su amžiumi susijusio aklumo priežastis. Tyrimai rodo, kad gaunantys vitaminų A ir C su maistu ar papildais senstant rečiau kenčia nuo akių ligų.

 

Lėtesnis senėjimas

 

Didelis vitamino A kiekis, esantis romaninėse salotose, palaiko odos sveikatą. Tyrimai rodo, kad šio svarbaus vitamino trūkumas gali pabloginti veido atspalvį. Vitaminas C taip pat atsakingas už tvirtą, sveiką odą ir apsaugo nuo suglebimo. Abu šie antioksidantai veikia kartu, kad sustabdytų ląstelių pažeidimą, kuris gali sukelti odos vėžį. Įtraukus į mitybą romaninių salotų galima atsikratyti spuogų, nes šios daržovės turi žemą glikemijos indeksą. Mityba, kurioje gausu maisto produktų, turinčių aukštą glikemijos indeksą, ypač daug cukraus, susijusi su spuogų paūmėjimu.

 

Stiprus imunitetas

 

Vitaminas A dalyvauja keliose imuninės sistemos funkcijose, tarp jų – genų, susijusių su autoimuniniais simptomais, ekspresijos reguliavimas. Taip pat padeda kovoti su infekcijomis, saugo odą ir maitina virškinimo sistemą, kad ji galėtų tinkamai įsisavinti maistines medžiagas iš maisto ir apsisaugotų nuo kenksmingų bakterijų dauginimosi. Vitaminas C sergsti imuninę sistemą nuo uždegimo, gerina virškinimą ir skatina įsisavinti maistines medžiagas. Jis taip pat padeda organizmui kovoti su įprastomis peršalimo ligomis, gripu ir virusais. Organizmas pats negamina vitamino C natūraliai, todėl jo kiekis priklauso nuo suvalgyto maisto. Svarbu, kad šio būtino vitamino dažnai pavyktų gauti iš įvairių maisto šaltinių, ypač tokių žalumynų kaip romaninės salotos.

 

Kova su vėžiu

 

Ištirta, kad tamsiuose lapiniuose žalumynuose, tokiuose kaip romaninės salotos, esantis chlorofilo pigmentas mažina riziką susirgti tam tikromis vėžio rūšimis, įskaitant storosios žarnos ir kepenų vėžį. Nustatyta, kad mityba, kurioje mažai žalių lapinių daržovių, susijusi su didesne vėžio rizika. Antioksidantai, tokie kaip vitaminai A ir C, geba kontroliuoti piktybines ląsteles organizme ir apsaugoti nuo DNR pažeidimo. Antioksidantų gausi mityba siejama su mažesne plaučių, prostatos, krūties, kiaušidžių, šlapimo pūslės, burnos ir odos vėžio rizika.

 

Apsinuodijimo maistu rizika

 

Lapiniai žalumynai gali būti užkrėstos bakterijomis, tokiomis kaip žarninės lazdelės ir salmonelės. Šios kenksmingos bakterijos gali prilipti prie lapų paviršiaus arba patekti į salotų vidų. Jei žaliaviniai produktai nebus tvarkomi saugiai, kyla pavojus užsikrėsti. Nors kiekvienas gali apsinuodyti maistu, didesnė rizika gresia vyresnio amžiaus žmonėms, mažiems vaikams, nėščioms moterims ir tiems, kurių imuninė sistema susilpnėjusi. Norėdami užtikrinti, kad romanines salotas būtų saugu valgyti, prieš ruošdami maistą 20 sek. plaukite rankas muilu ir vandeniu. Pašalinkite netinkamus lapus, likusius nuplaukite šaltu tekančiu vandeniu, švelniai trindami pašalinkite visus matomus nešvarumus.

 

Salotų laiveliai

 

2 porcijos

100 g 85 kcal

Ruošti 10 min.

 
  •  2 romaninių salotų lapai
  •  25 g graikinių riešutų
  •  2 ridikėliai
  •  50 g fetos
  •  Pomidoras
  •  20 g gražgarsčių
  •  2 šaukštai balzaminio acto

GAMINIMAS. Salotas nuplauti ir nusausinti. Susmulkinti riešutus, fetą. Smulkiai supjaustyti ridikėlius ir pomidorą. Visus ingredientus sumaišyti ir tolygiai paskirstyti ant salotų lapų.

 

Lettuce,Leaves,With,Vegetables,,Cheese,,Herbs,And,Balsamic,Vinegar,,Light

 

„Cezario“ salotos

   

4 porcijos

100 g 554 kcal

Ruošti 25 min.

 
  •  105 ml alyvuogių aliejaus
  •  2 skiltelės česnako
  •  100 g baltos duonos
  •  150 g tarkuoto parmezano
  •  Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  •  Kiaušinio trynys
  •  Šaukštas citrinos sulčių
  •  4 ančiuviai
  •  Šaukštelis Vorčesterio padažo
  •  80 ml rapsų aliejaus
  •  500 g romaninių salotų

GAMINIMAS. 45 ml alyvuogių aliejaus sumaišyti su smulkintu česnaku ir plakti 30 sek. Aliejų nukošti ir apšlakstyti kubeliais pjaustytą duoną. Česnaką atidėti. Įberti 2 šaukštus parmezano, dar kartą išmaišyti ir pagardinti prieskoniais. Sudėti į skardą ir kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 190 °C, apie 15 min., kol skrebučiai gražiai apskrus ir taps traškūs. Išėmus apibarstyti dar 2 šaukštais parmezano. Leisti atvėsti. Trynį, citrinos sultis, ančiuvius, Vorčesterio padažą, spaustą česnaką ir 50 g parmezano sutrinti trintuvu. Po truputį lašinti rapsų aliejų, kol susidarys tolygi masė. Nuolat plakant, lėtai supilti likusį alyvuogių aliejų. Pagardinti prieskoniais. Salotas apšlakstyti gautu padažu, suberti skrebučius ir apibarstyti likusiu sūriu.

 

Lettuce,And,Croutons,Topped,With,Shredded,Cheese,,Cezar,Salad,On

 

 

Autorius Monika Budnikienė