Riebaluose tirpstantis vitaminas K kontroliuoja kraujo krešėjimą. Be to, trūkstant šio vitamino sutrinka kaulų mineralizacija, kaulai tampa trapesni. Žmogaus organizmas gali pats pasigaminti vitamino K, bet tokio kiekio šiuolaikiniam žmogui dažnai nepakanka. Apatinėje žarnyno dalyje gerosios bakterijos gamina vitaminą K ir vėliau jį saugo kepenyse.

 

Vitamino K trūkumą gali sukelti: antibiotikų vartojimas, tulžies pūslės sutrikimai, kepenų cirozė ir Krono liga, kepenų ligos ir pažeidimai, viduriavimas, laisvinamieji vaistai, aukšto laipsnio nudegimai.

 

Natūralaus vitamino K yra žaliose lapinėse daržovėse (špinatuose, brokoliuose, lapiniuose kopūstuose, briuselio kopūstuose, lapiniuose burokėliuose, poruose, petražolėse, salotose), kiaušiniuose, kviečių sėlenose, alyvuogių, sojų ir rapsų aliejuose. Vitaminas K yra tirpus riebaluose, todėl organizmas jį geriausiai pasisavina iš produktų, kurie gaminami su šlakeliu aliejaus.

 

Pakepinti lapiniai kopūstai su raudonaisiais svogūnais ir česnaku

 
  • 5 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 2 raudonieji svogūnai
  • 4 česnako skiltelės
  • 1,3 kg lapinių kopūstų
  • Pusė šaukštelio druskos
  • Pusė šaukštelio juodųjų pipirų
  • 3 šaukštai balzamino acto

Gaminimas

 

Ant vidutinės ugnies pakaitinti 2 šaukštus alyvuogių aliejaus. Sudėti svogūnus ir kepti, kol taps auksinės rudos spalvos. Tada juos išgriebti iš keptuvės. Sumažinti ugnį ir sudėti česnaką, kepti nuo 2 iki 3 minučių. Tada juos taip pat išgriebti ir sudėti prie svogūnų. Įpilti dar šiek tiek aliejaus ir sudėti lapinius kopūstus, kepti maišant, kol šiek tiek apvys. Tada sudėti svogūnus su česnakais, paskaninti druska ir pipirais ir toliau troškinti, kol lapiniai kopūstai suminkštės. Galiausiai pašlakstyti actu.

Spausdinti