Virtuvėje karaliauja bulvės!
2020-09-22 08:25Bulves mėgsta ne tik lietuviai, bet ir kitų šalių gyventojai. Kodėl? Ir ar tikrai inkams bei ispanų keliautojams vertėtų padėkoti už tai, kad jie atgabeno šių daržovių į Europą?
Stiprūs kaulai
Bulvėse gausu geležies, fosforo, kalcio, magnio ir cinko. Šie mikroelementai stiprina kaulus. Geležis ir cinkas padeda gamintis kolagenui, o fosforas bei kalcis itin svarbūs kaulų mineralizacijai. Tačiau tyrimai rodo, kad yra būtinas šių mikroelementų balansas, kurį ir užtikrina bulvės.
Sočios salotos
100 g apie 320 kcal
8 žmonėms
Paruošimo laikas apie 45 min.
- 1,5 kg bulvių
- 50 g šaltai rūkyto kumpio
- 5 kietai virti kiaušiniai
- 300 g brokolinių kopūstų
- 100 g čederio
- 2 šaukšteliai krapų
- 2 šaukštai majonezo
- 2 šaukštai grietinės
- Aliejaus kepti
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas
Bulves nuskusti, perpjauti pusiau, dėti į sūdytą vandenį ir virti apie 20 min., kol suminkštės. Paskui nukošti ir palikti atvėsti. Kumpį susmulkinti ir pakepinti. Sudėti ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius. Bulves sumaišyti su smulkintais kiaušiniais, kopūstais, tarkuotu sūriu, kumpiu ir krapais. Pagardinti prieskoniais, majonezu, grietine ir išmaišyti.
Reguliarus kraujospūdis
Kontroliuojant kraujospūdį būtina mažiau vartoti natrio ir daugiau kalio turinčių produktų. Pagal JAV statistiką, tik 2 % suaugusiųjų patenkina nustatytą 4 700 mg dienos kalio normą. Valgant bulves ne tik papildomos šio mikroelemento atsargos, bet ir normalizuojasi kraujospūdis.
Mėsa ir grybais įdarytos bulvės
100 g apie 120 kcal
6 žmonėms
Paruošimo laikas apie 45 min.
Bulvėms:
- 600 g bulvių
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Įdarui:
- 150 g maltos mėsos
- 100 g pievagrybių
- Raudonasis svogūnas
- Pomidoras
- Saldžioji paprika
- 50 g parmezano
- Aliejaus kepti
Gaminimas
Bulves su lupenomis nuplauti ir išvirti sūdytame vandenyje. Paskui atvėsinti, šiek tiek išskobti ir pagardinti prieskoniais.
Mėsą pagardinti prieskoniais ir pakepinti. Svogūną, pievagrybius susmulkinti ir taip pat pakepinti. Sudėti smulkintą pomidorą, papriką ir kepti ant silpnos ugnies dar apie 5 min. Pagardinti prieskoniais, išmaišyti ir nukelti nuo ugnies.
Bulves įdaryti gautu įdaru, apibarstyti tarkuotu sūriu ir kepti apie 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros, kol gražiai apskrus.
Sveika širdis
Bulvėse gausu ląstelienos, kuri padeda reguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje ir teigiamai veikia širdį. Atlikus vieną tyrimą paaiškėjo, kad jei žmonės kasdien vartotų produktų, kuriuose gausu kalio, išeminės širdies ligos rizika sumažėtų 49 %.
Sūrių užkepėlės
100 g apie 130 kcal
4 žmonėms
Paruošimo laikas apie 1 val.
- 400 g bulvių
- 10 g griujero
- 20 g čederio
- 10 g parmezano
- Skiltelė česnako
- 2 šaukšteliai čiobrelių
- Šaukštelis rozmarinų
- 20 ml grietinėlės
- 10 g sviesto
- Druskos, maltų juodųjų pipirų, muskato miltelių, žalumynų pagal skonį
Gaminimas
Bulves nuskusti, supjaustyti griežinėliais, užpilti vandeniu ir laikyti apie 10 min. Česnako skiltelę susmulkinti, sumaišyti su čiobreliais, rozmarinais ir grietinėle. Sūrius sutarkuoti. Bulves nusausinti, pagardinti prieskoniais ir žalumynais. Į kepimo indą dėti bulvių sluoksnį, užpilti šiek tiek grietinėlės, apibarstyti sūriais ir uždėti gabalėliais pjaustytą sviestą. Taip suformuoti antrą sluoksnį. Kepti apie 25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros, kol gražiai apskrus.
Atkirtis vėžiui
Folatai – antioksidantai, kurie teigiamai veikia DNR sintezę, taip pat neleidžia vėžinėms ląstelėms daugintis. Be to, mokslininkai nustatė, kad bulvėse apstu skaidulų, kurios mažina gaubtinės ir tiesiosios žarnos vėžio riziką. Taip pat vitamino C, kuris saugo nuo laisvųjų radikalų poveikio.
Trinta sriuba
100 ml apie 60 kcal
4 žmonėms
Paruošimo laikas apie 45 min.
- 5 bulvės
- 1 l vištienos sultinio
- Svogūnas
- 230 g maskarponės
- Druskos, maltų juodųjų, raudonųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas
Bulves nuskusti ir supjaustyti kubeliais. Užpilti sultiniu ir kaitinti, kol užvirs. Suberti smulkintą svogūną, pagardinti prieskoniais, išmaišyti ir virti, kol suminkštės. Tada sutrinti, sudėti smulkintą sūrį ir nuolatos maišant kaitinti ant silpnos ugnies, kol išsilydys. Patiekti karštą.
Sparti medžiagų apykaita
Organizmui būtinas skaidulų kiekis valgant bulves užtikrina sklandų virškinimą ir saugo nuo vidurių užkietėjimo. Taip pat padeda kontroliuoti svorį. Be to, šiose daržovėse esantys maistiniai junginiai didina sotumo jausmą ir padeda sumažinti apetitą. Bulvės – puikus vitamino B6 šaltinis. Šis mikroelementas taip pat gerina virškinimą, greitina medžiagų apykaitą ir suteikia jėgų.
Naminiai traškučiai
100 g apie 130 kcal
2 žmonėms
Paruošimo laikas apie 1 val.
- 4 bulvės
- 4 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 2 šaukšteliai rūkytos paprikos miltelių
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas
Bulves nuskusti ir supjaustyti labai plonais griežinėliais. Sudėti ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų drėgmė. Paskui apšlakstyti aliejumi, apibarstyti paprikos milteliais, pagardinti prieskoniais ir kepti apie 25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros, kol gražiai apskrus. Galima patiekti su mėgstamu padažu.
Nepriekaištinga oda
Kolagenas – viena svarbiausių medžiagų, reikalingų odai puoselėti. Jai itin svarbus vitaminas C, kuris patekęs į organizmą saugo odą nuo saulės ir aplinkos žalos, skatinančios raukšlių atsiradimą.
Kalakutienos ir daržovių troškinys
100 g apie 60 kcal
4 žmonėms
Paruošimo laikas apie 1 val.
- 3 bulvės
- 400 g kalakutienos filė
- Svogūnas
- Morka
- 3 šaukštai miltų
- 750 ml vandens
- 2 nedidelės saldžiosios paprikos
- Aliejaus kepti
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas
Svogūną susmulkinti ir pakepinti. Sudėti tarkuotą morką ir kepti dar apie 5 min. Suberti smulkintas bulves, miltus, išmaišyti ir kepti ant silpnos ugnies apie 5 min. Keptas daržoves užpilti vandeniu, pagardinti prieskoniais, sudėti gabalėliais pjaustytą mėsą ir užvirinti. Uždengus troškinti ant silpnos ugnies apie 30 min. Paskui suberti smulkintas paprikas ir troškinti dar apie 10 min.