Viliojančios šventinės vaišės
2019-12-17 08:43Iš ko susideda šventinė nuotaika? Žaliaskarė eglutė, dovanos, krintančios snaigės ir, žinoma, artimi žmonės. Juk didžiausios metų šventės suburia visą šeimą. Kad akimirkos būtų dar jaukesnės, verta visus pradžiuginti gardžiomis vaišėmis.
Žuvies filė su smidrais ir baltuoju padažu
100 g 130 kcal
4 žmonėms
Ruošti 30 min.
- 4 gabaliukai po 150 g baltos žuvies filė (starkis, menkė, jūros lydeka)
- 20 g miltų
- 50 g sviesto
- 150 ml pieno
- 150 žuvies sultinio
- 60 g grietinės
- „Santa Maria“ druskos ir pipirų, „Santa Maria“ citrininių žuvies prieskonių pagal skonį
- Porų, baltų smidrų garnyrui
Gaminimas
Žuvies filė pagardinti druska, pipirais, citrininiais žuvies prieskoniais ir apvolioti mituose. Kepti ant vidutinės ugnies iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Iš miltų, sviesto, pieno ir žuvies sultinio paruošti padažą. Porų griežinėlius ir smidrus apvirti pasūdytame vandenyje. Tada į lėkštę pilti padažo, dėti daržovių ir žuvį. Papuošti mėgstamais žalumynais.
Jautiena su svogūnų padažu
100 g 240 kcal
6 žmonėms
Ruošti 2 val.
- 2 kg jautienos nugarinės
- Šaukštas maltų juodųjų pipirų
- Šaukštas garstyčių miltelių
- Šaukštas džiovintų čiobrelių
- Šaukštelis salierų sėklų
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
Padažui:
- 60 g svogūnų
- 4 šaukštai miltų
- 2 šaukštai sviesto
- 80 ml jautienos sultinio
- Šaukštas balzaminio acto
- Aliejaus kepti
Gaminimas
Jautieną nuplauti, nusausinti ir keliose vietose įpjauti. Prieskonius sumaišyti, sugrūsti ir jais gerai įtrinti mėsą. Palikti šaltai marinuotis 1 val. Po to apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir sudėti į paruoštą kepimo indą. Kepti apie 70 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 190 °C. Paskui išimti ir palikti šiek tiek atvėsti.
Padažui svogūnus supjaustyti pusžiedžiais ir kepti aliejuje ant stiprios ugnies apie 7 min. Tada svogūnus išgriebti, o nuo kepimo išsiskyrusias sultis sumaišyti su miltais ir sviestu. Kaitinti ant vidutinės ugnies nuolat maišant apie 4 min., kol masė taps vientisa. Supilti sultinį, balzaminį actą ir sudėti svogūnus. Išmaišyti ir kepti dar apie 2 min.
Jautieną patiekti su svogūnų padažu.
Salotos su lašiša
100 g 140 kcal
4–6 žmonėms
Ruošti 30 min.
- 80 g rūkytos lašišos
- 300 g ryžių
- Agurkas
- 20 g poro
- 50 g salotų lapų
- Šaukštas sezamų sėklų
Padažui:
- Citrina
- 30 ml ryžių acto
- 30 ml sezamų aliejaus
- 10 ml aitriųjų paprikų padažo
- Pusė šaukštelio cukraus
- Druskos, maltų juodųjų pipirų, žalumynų pagal skonį
Gaminimas
Lašišą supjaustyti nedideliais gabalėliais. Ryžius išvirti pasūdytame vandenyje, nusunkti ir palikti atvėsti. Agurką, porą ir salotų lapus susmulkinti. Virtus ryžius sumaišyti su smulkintomis daržovėmis, lašiša ir apibarstyti sezamų sėklomis.
Padažui citriną gerai nuplauti, nulupti, žievelę sutarkuoti, o iš minkštimo išspausti sultis. Visus padažo ingredientus sumaišyti, pagardinti prieskoniais ir smulkintais žalumynais. Gautu padažu apšlakstyti salotas.
Paprikų laiveliai
100 g 122 kcal
2 žmonėms
Ruošti 40 min.
- 2 saldžiosios paprikos
Įdarui:
- 90 g kuskuso
- 130 ml vandens
- 20 g kedrinių pinijų
- 50 g juodųjų alyvuogių
- 50 g fetos
- 50 g vyšninių pomidorų
- Bazilikų, druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas
Paprikas perpjauti pusiau, pašalinti sėklas ir sudėti į paruoštą kepimo indą. Kepti apie 10 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Po to išimti ir palikti šiek tiek atvėsti.
Kuskusą užpilti verdančiu vandeniu, išmaišyti, uždengti ir palikti 10 min. Tuomet sutrinti šakute ir sumaišyti su kedrinėmis pinijomis, smulkintomis alyvuogėmis, feta ir pomidorais. Pagardinti bazilikais ir prieskoniais. Paprikas įdaryti gauta mase ir sudėti į paruoštą kepimo indą. Kepti apie 10 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C.
Keptas viščiukas
100 g 250 kcal
6 žmonėms
Ruošti 1 val.
- 1,8 kg viščiukas
- 60 g miltų
- 500 ml sauso baltojo vyno
- 250 ml vandens
- 3 skiltelės česnako
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Aliejaus kepti
Gaminimas
Viščiuką gausiai įtrinti prieskoniais. Miltus taip pat sumaišyti su prieskoniais ir apibarstyti viščiuką. Kepti ant vidutinės ugnies, kol iš visų pusių apskrus. Supilti vyną ir užvirinti. Tada supilti vandenį, sudėti smulkintas česnako skilteles ir kaitinti, kol vėl užvirs. Sumažinti kaitrą ir uždengus troškinti apie 20 min. Viščiuką išimti ir palikti šiltai. Likusį sultinį kaitinti dar apie 10 min. Jeigu reikia, pagardinti prieskoniais. Keptą viščiuką patiekti su nuo virimo likusiu padažu ir papuošus mėgstamais žalumynais.
Imbieriniai keksiukai
100 g 420 kcal
4–6 žmonėms
Ruošti 50 min.
- 240 g kvietinių miltų
- 2 šaukšteliai kepimo miltelių
- Šaukštelis druskos
- Šaukštelis cinamono
- 250 g cukraus
- 300 ml aliejaus
- 4 kiaušiniai
- 200 g morkų
- 120 g graikinių riešutų
- Šaukštelis malto imbiero
- Keksiukų formelių
Gaminimas
Miltus persijoti ir sumaišyti su kepimo milteliais, druska ir cinamonu. Cukrų sumaišyti su aliejumi ir išplakti. Nenustojant plakti įmušti kiaušinius. Plakti, kol masė taps vientisa. Morkas sutarkuoti. Riešutus susmulkinti. Miltus sumaišyti su aliejaus mase, morkomis, riešutais ir pagardinti imbieru. Tešlą supilstyti į paruoštas keksiukų formeles. Kepti apie 40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 170 °C.
Meduolinis pyragas
100 g 365 kcal
6–8 žmonėms
Ruošti 1 val.
- 320 g medaus
- 350 g kvietinių miltų
- 30 g kepimo miltelių
- 4 kiaušiniai
- 200 g miltelinio cukraus
- 200 g sviesto
- 10 g malto cinamono
- 200 ml kavos
- 200 g graikinių riešutų
- Cinamono, maltų gvazdikėlių pagal skonį
Gaminimas
Miltus persijoti ir sumaišyti su kepimo milteliais. Kiaušinius išplakti ir sumaišyti su lydytu medumi, milteliniu cukrumi, lydytu sviestu, cinamonu, imbieru ir gvazdikėliais. Gerai išmaišyti ir suplakti. Abi mases sumaišyti. Supilti kavą, sudėti smulkintus riešutus ir dar kartą išmaišyti. Perpilti viską į paruoštą kepimo indą. Kepti apie 40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C.
Riešutinis šokolado gėrimas
100 ml 140 kcal
2 žmonėms
Ruošti 20 min.
- Šaukštelis tirpios kavos
- Šaukštelis muskato
- 500 ml pieno
- 120 g juodojo šokolado
- 2 apelsinų žievelių
Gaminimas
Kavą sumaišyti su muskatu, pienu ir trupintu šokoladu. Kaitinti ant vidutinės ugnies, kol šokoladas ištirps. Šilumą padidinti ir kaitinti, kol beveik užvirs. Nuimti nuo ugnies ir suplakti. Kaitinti, kol vėl beveik užvirs. Tuomet dar kartą suplakti. Suberti smulkiai tarkuotas apelsinų žieveles. Išmaišyti. Patiekti galima papuošus cinamono lazdele.