Vėsinanti ir raminanti dieta pagal ajurvedą
2018-05-29 14:24Vasara yra pitos došos sezonas. Pagal ajurvedą pitą sudaro vandens ir ugnies stichijos. Došos pitos savybės yra karštis, lengvumas, judrumas, aštrumas ir riebumas. Ji kontroliuoja karštį organizme ir yra atsakinga už virškinimą, suvokimą ir intelektą. Pitos došai būdinga daug tų pačių kaip vasarai savybių, todėl šiltuoju metų laiku gali paaštrėti kai kurios neigiamos pitos savybės. Kuo karščiau, tuo didesnė rizika, kad pitos doša išsibalansuos ir prasidės uždegimų, infekcijų, odos sudirginimų, bėrimas nuo karščio (prakaitinė), padidės skrandžio rūgštingumas ar viduriavimas. Taip pat sutrikus pitos pusiausvyrai, gali atsirasti emocinių sutrikimų: gali trūkti kantrybės, atsirasti pyktis, netoleravimas.
Šiek tiek pakoregavus dietą ir gyvenimo būdą galima išvengti šių sveikatos sutrikimų ir išlaikyti tiek fizinę, tiek psichologinę organizmo pusiausvyrą. Štai keletas patarimų, kaip tai padaryti:
- Pagal ajurvedą rekomenduojama vasarą rinktis maisto produktus ir gėrimus, kurie yra natūraliai saldūs, kartūs ir (arba) sutraukiantys.
- Riboti arba vengti maisto produktų, kurie yra aitrūs, sūrūs ir rūgštūs, ypač aštrių prieskonių (Kajeno paprikų, česnakų, džiovinto imbiero, garstyčių sėklų, kvapiųjų ferulų), duonos gaminių su mielėmis, fermentuotų maisto produktų, kofeino ir alkoholio.
- Išgerti 6 – 8 stiklines vėsaus vandens per dieną. Ajurvedos specialistai tiki, kad labai šalti, lediniai gėrimai užgesina virškinimo ugnį. Norint išlikti sveikiems ir žvaliems geriausia gerti šiltus, vėsius arba kambario temperatūros gėrimus.
- Galima valgyti saldžius vaisius, pavyzdžiui, obuolius ir uogas, o rūgščių vaisių, pavyzdžiui, citrusinių, geriau vengti.
- Valgyti daugiau saldžių ir karčių daržovių (agurkų, špinatų, salierų, cukinijų) ir mažiau – aitrių (žalių svogūnų, aitriųjų paprikų, pomidorų).
- Rinktis baltuosius, laukinius arba „Basmati“ ilgagrūdžius ryžius, o ne ruduosius ryžius. Geriau valgyti bolivinių balandų, miežių kruopas ir sėlenas negu rugius, kukurūzus ir soras.
- Jeigu organizmas toleruota pieno produktus, galima vartoti lydytą sviestą (ghee), karvių, ožkų pieną, nesūdytą sviestą ir sūrius. Retkarčiais galima suvalgyti ir ledų. Tačiau, jeigu dažnai kartojasi sloga, organizme kaupiasi gleivės, turite antsvorio, šių produktų geriau vengti. Grietinė, pasukos ir sūrūs pieno produktai yra nerekomenduojami, ypač vasarą.
- Jeigu valgote gyvūninės kilmės produktus, tai valgykite jų saikingai ir stenkitės mažiau vartoti raudonos mėsos, geriau rinktis baltą mėsą – vištieną ar kalakutieną, gėlavandenes žuvis arba kiaušinių baltymus.
- Gausiai naudoti vėsinančius prieskonius: kalendras ir pankolius. Vengti šildančių prieskonių: Kajeno paprikų, aitriųjų paprikų ir garstyčių sėklų. Šviežią imbierą naudoti galima, bet džiovinto geriau geriau vengti. Kokosų drožlės taip pat turi vėsinamąjį poveikį.
- Jeigu valgote riešutus, rinkitės migdolus. Norint geriausių rezultatų, migdolus prieš vartojimą reikėtų išmirkyti ir nulupti.
- Kai karšta, geriausios arbatos yra ramunėlių, kiaulpienių, pankolių, saldymedžio ir mėtų. Kavą ir matės arbatą gerti nėra rekomenduojama. Tačiau, jeigu geriate kavą, įberkite žiupsnelį malto kardamono, kuris padės pagerinti virškinimą ir net suteiks kavai šiek tiek natūralaus saldumo.