Jeigu Italijoje paplitusi rikota arba maskarponė, tai lietuvių virtuvė gali didžiuotis varške. Desertai, kuriuose yra šio ingrediento, nepaprastai gardūs ir sotūs. Be to, varškės pyragai puikiai papuoš kasdienį ir šventinį stalą.

 

varskes pyragai (2)

Migdolinis su medumi

 

100 g apie 430 kcal

8 žmonėms

Paruošimo laikas apie 2,5 val.

 

Pagrindui:

  • 200 g migdolų
  • 300 g miltų
  • 200 g sviesto
  • 100 g cukraus
  • Kiaušinis
  • Druskos pagal skonį

Įdarui:

  • 750 g varškės
  • 150 g cukraus
  • Pakelis vanilinio pudingo miltelių
  • 3 kiaušiniai

Viršutiniam sluoksniui:

  • 100 g migdolų plokštelių
  • 100 g medaus
  • 50 ml grietinėlės
  • 50 g sviesto
 

Gaminimas

 

Miltus persijoti, sumaišyti su lydytu sviestu, cukrumi, smulkintais migdolais, kiaušinio plakiniu ir pagardinti druska. Tešlą išminkyti, suvynioti į maistinę plėvelę ir laikyti šaldytuve apie 1 val.

 

Visus įdarui skirtus ingredientus sumaišyti.

 

Tešlą iškočioti, dėti į kepimo indą, ant viršaus tolygiai paskirstyti gautą įdarą ir kepti apie 50 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros, kol gražiai apskrus.

 

Grietinėlę sumaišyti su sviestu, medumi ir kaitinti ant silpnos ugnies iki užvirimo. Tada suberti migdolų plokšteles.

 

Pyragą apšlakstyti grietinėlės bei medaus mišiniu ir kepti dar apie 10 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros. Patiekti supjausčius norimo dydžio gabalėliais.

 

varskes pyragai (1)

Trijų sluoksnių

 

100 g apie 330 kcal

8 žmonėms

Paruošimo laikas apie 2,5 val.

 

Pagrindui ir viršutiniam sluoksniui:

  • 250 g miltų
  • 300 g miltelinio cukraus
  • 50 g kakavos
  • 200 g sviesto
  • Šaukštas grietinės
  • 0,5 šaukštelio vanilinio cukraus
  • Druskos pagal skonį

Įdarui:

  • 500 g varškės
  • 100 g mėgstamų riešutų
  • Indelis saldinto sutirštinto pieno
  • 2 kiaušiniai
 

Gaminimas

 

Miltus persijoti, sumaišyti su milteliniu cukrumi, kakava, kambario temperatūros sviestu, grietine, vaniliniu cukrumi ir pagardinti druska. Tešlą trinti rankomis, kol susiformuos smulkūs trupiniai. Tada padalyti į 2 dalis. Vieną jų dėti į kepimo indą ir kepti apie 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros.

 

Riešutus susmulkinti ir sumaišyti su likusiais įdarui skirtais ingredientais.

 

Gautą įdarą tolygiai paskirstyti ant pyrago pagrindo ir kepti apie 10 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros. Paskui viršų apibarstyti likusiais tešlos trupiniais ir kepti dar apie 30 min., kol gražiai apskrus. Laikyti šaldytuve apie 15 min. Patiekti supjausčius norimo dydžio gabalėliais.

 

varskes pyragai (3)

Citrininis su razinomis

 

100 g apie 260 kcal

10 žmonių

Paruošimo laikas apie 3 val.

 

Pagrindui:

  • 80 g sviesto
  • 50 g cukraus
  • Kiaušinio trynys
  • Šaukštas grietinės
  • 120 g miltų
  • Šaukštelis kepimo miltelių
  • Druskos pagal skonį

Įdarui:

  • 500 g varškės
  • Tarkuota citrinos žievelė
  • 30 ml citrinų sulčių
  • 100 g razinų
  • 3 kiaušiniai
  • 2 šaukštai krakmolo
  • 200 ml grietinėlės
  • 150 g cukraus
  • 2 šaukšteliai vanilinio cukraus

Viršutiniam sluoksniui:

  • 70 g sviesto
  • 50 g cukraus
  • 100 g miltų
 

Gaminimas

 

Kambario temperatūros sviestą sumaišyti su cukrumi ir ištrinti. Tada sudėti kiaušinio trynį ir dar kartą ištrinti. Paskui sudėti grietinę ir vėl ištrinti. Miltus persijoti, sumaišyti su kepimo milteliais ir pagardinti druska. Abi mases sumaišyti ir gerai išminkyti. Tuomet dėti į maistinę plėvelę ir laikyti šaldymo kameroje apie 1 val.

 

Įdarui skirtus kiaušinius sumaišyti su krakmolu ir išplakti. Tada sudėti likusius ingredientus, išskyrus razinas, ir sutrinti. Tuomet suberti razinas ir išmaišyti.

 

Pagrindui skirtą tešlą supjaustyti plonais griežinėliais. Juos dėti į kepimo indą ir suformuoti vientisą pagrindą. Ant viršaus tolygiai paskirstyti gautą įdarą ir kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros.

 

Viršutiniam sluoksniui skirtą kambario temperatūros sviestą ištrinti su cukrumi. Tada pagardinti druska, pamažu suberti miltus ir trinant pirštais formuoti trupinius. Jais apibarstyti pyragą ir kepti dar apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros, kol gražiai apskrus. Patiekti supjausčius norimo dydžio gabalėliais.

 

varskes pyragai (6)

Su uogomis ir grietine

 

100 g apie 240 kcal

10 žmonių

Paruošimo laikas apie 1,5 val.

 

Pagrindui:

  • 200 g biskvitinių sausainių
  • 80g sviesto

Įdarui:

  • 400 g varškės
  • 100 g juodųjų serbentų arba mėlynių uogienės
  • 100 g šaldytų mėlynių
  • 100 g grietinės
  • 100 g cukraus
  • Šaukštelis vanilinio cukraus
  • 2 kiaušiniai
 

Gaminimas

 

Sausainius sutrupinti ir sutrinti. Tada sumaišyti su lydytu sviestu ir gerai išmaišyti. Gauta mase iškloti kepimo indą.

 

Varškę sumaišyti su grietine ir sutrinti. Cukrų, vanilinį cukrų sumaišyti su kiaušiniais ir išplakti. Tada abi mases sumaišyti ir paskirstyti ant sausainių pagrindo. Viršų ištepti uogiene, sudėti mėlynes ir kepti apie 25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C temperatūros. Tuomet laikyti šaldytuve apie 30 min. Patiekti supjausčius norimo dydžio gabalėliais.

 

varskes pyragai (5)

Šokoladinis su sausainiais

 

100 g apie 290 kcal

10 žmonių

Paruošimo laikas apie 2,5 val.

 

Pagrindui:

  • 150 g biskvitinių šokoladinių sausainių
  • 80 g sviesto

Įdarui:

  • 1 kg varškės
  • 300 g juodojo šokolado
  • 200 g cukraus
  • 3 kiaušiniai
  • Šaukštelis vanilinio cukraus

Glaistui:

  • 100 g juodojo šokolado
  • 80 ml grietinėlės
  • 20 g sviesto
 

Gaminimas

 

Sausainius sutrinti iki vientisos masės. Tada sumaišyti su lydytu sviestu ir gerai išmaišyti. Gauta mase iškloti kepimo indą, tvirtai prispaudžiant trupinius. Laikyti šaldytuve apie 15 min.

 

Varškę gerai sutrinti. Tada sumaišyti su cukrumi, kiaušiniais ir vaniliniu cukrumi. Šokoladą išlydyti, supilti į varškės masę ir gerai išmaišyti.

 

Gautą įdarą tolygiai paskirstyti ant sausainių pagrindo ir kepti apie 40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros, kol gražiai apskrus. Paskui palikti atvėsti.

 

Visus glaistui skirtus ingredientus sumaišyti ir kaitinti ant garų, kol išeis vientisa masė.

 

Gautu glaistu apšlakstyti pyragą ir laikyti šaldytuve, kol sustings. Galima patiekti papuošus mėgstamomis uogomis ir žalumynais.

 

varskes pyragai (4)

Rumunų skanėstas

 

100 g apie 280 kcal

10 žmonių

Paruošimo laikas apie 1,5 val.

 

Tešlai:

  • 100 ml pieno
  • 100 ml aliejaus
  • 80 g cukraus
  • Kiaušinis
  • Šaukštelis kepimo miltelių
  • 350 g miltų

Įdarui:

  • 500 g riebesnės varškės
  • 2 kiaušiniai
  • 200 g miltelinio cukraus
  • 80 g sviesto
  • 2 šaukštai manų
  • 2 šaukšteliai vanilinio cukraus
  • Tarkuota citrinos žievelė
  • 100 g razinų
 

Gaminimas

   

Pieną sumaišyti su aliejumi, cukrumi ir kaitinti ant silpnos ugnies iki užvirimo. Tada palikti atvėsti. Tuomet sudėti likusius tešlai skirtus ingredientus ir gerai išminkyti. Gautą tešlą padalyti į 2 dalis. Vieną jų iškočioti ir iškloti kepimo indą.

 

Varškę sutrinti. Tada sumaišyti su kiaušiniais, cukrumi, lydytu sviestu ir likusiais įdarui skirtais ingredientais.

 

Gautu įdaru ištepti pyrago pagrindą. Likusią tešlą iškočioti, dėti ant įdaro, šiek tiek prispausti. Tada subadyti mediniu pagaliuku ir kepti apie 35 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros, kol gražiai apskrus. Galima patiekti apibarsčius milteliniu cukrumi.

 

Spausdinti