Vaikams (pa)tinkančios mišrainės
2023-06-28 09:08Salotos ir mišrainės – vieni sveikiausių patiekalų. Deja, mažieji dažnai jas stumdo lėkštėje ir nenori valgyti… Dalinamės keletu receptų, kurie neabejotinai pavergs mažuosius ragautojus!
Šiltos keptos vištienos
4 porcijos
100 g 230 kcal
Ruošti 30 min.
- 40 ml alyvuogių aliejaus
- 2 šaukšteliai obuolių sidro acto
- 2 šaukšteliai Dižono garstyčių
- Šaukštelis klevų sirupo
- Šaukštelis česnako granulių
- Žiupsnelis druskos, maltų juodųjų pipirų
- 250 g vištienos krūtinėlės
- Maža cukinija
- Paprika
- 70 g lapinių salotų
- 250 g vyšninių pomidorų
PADAŽUI
- 40 ml alyvuogių aliejaus
- 30 ml citrinos sulčių
- Šaukštas medaus
GAMINIMAS. Iš aliejaus, acto, garstyčių, klevų sirupo, česnako granulių ir prieskonių sumaišyti marinatą. Kruopščiai įtrinti vištieną, dalį marinato pasilikti daržovėms. Paruoštą mėsą kepti ant grotelių apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 ℃. Likus 5 min. iki kepimo pabaigos sudėti riekelėmis pjaustytą bei marinate apvoliotą cukiniją, stambiais šiaudeliais smulkintą papriką. Leisti daržovėms šiek tiek suminkštėti ir apskrusti. Smulkiai plėšytas salotas sumaišyti su pomidorais. Ant viršaus dėti kąsnio dydžio gabalėliais supjaustytą vištieną, keptas daržoves. Viską apšlakstyti padažu, pagamintu iš aliejaus, citrinos sulčių ir medaus (jei kietas, prieš tai išlydyti). Patiekti, kol mėsa ir daržovės dar šiltos.
Graikiškos su makaronais
4 porcijos
100 g 295 kcal
Ruošti 20 min.
- 400 g sraigtinių makaronų
- 300 g vyšninių pomidorų
- Trumpavaisis agurkas
- 65 g juodųjų alyvuogių be kauliukų
- Pusė raudonojo svogūno
- 200 g fetos
- 60 ml alyvuogių aliejaus
- 2 šaukšteliai smulkintų šviežių raudonėlių
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
GAMINIMAS. Makaronus išvirti, kaip nurodyta. Truputį atvėsinti ir sumaišyti su pusiau pjaustytais pomidorais, smulkintu agurku, alyvuogėmis, plonais pusžiedžiais pjaustytu svogūnu ir smulkiai trupinta feta. Iš aliejaus, raudonėlių ir prieskonių paruošti padažą. Juo apšlakstyti salotas. Viską atsargiai permaišyti.
Traškios brokolių
4 porcijos
100 g 250 kcal
Ruošti 20 min.
- Brokolis
- 80 g džiovintų spanguolių
- Mėlynasis svogūnas
- 100 g mėgstamų riešutų (ypač tinka graikiniai, anakardžiai)
- 100 g majonezo
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- 50 g lukštentų saulėgrąžų
GAMINIMAS. Brokolį supjaustyti kąsnio dydžio gabalėliais. Suberti spanguoles, smulkintą svogūną, riešutus. Sudėti majonezą, pagardinti prieskoniais ir viską gerai išmaišyti. Patiekti apibarsčius saulėgrąžomis.
Desertinės vaisių
2 porcijos
100 g 185 kcal
Ruošti 15 min.
- Bananas
- 2 mandarinai
- 2 kiviai
- 100 g braškių
- 100 g šilauogių
- 150 ml natūralaus jogurto
- Granato sėklų ir šviežių mėtų papuošti
GAMINIMAS. Bananą supjaustyti riekelėmis, sumaišyti su mandarinų skiltelėmis, kivių gabalėliais, braškėmis ir šilauogėmis. Ant viršaus užpilti jogurto, papuošti granatų sėklomis ir mėtų lapeliais.
Keptų burokėlių su obuoliais
5 porcijos
100 g 230 kcal
Ruošti 1,5 val.
- 250 g burokėlių
- 40 ml alyvuogių aliejaus
- 25 ml balzaminio acto
- Šaukštelis medaus
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- 100 g graikinių riešutų
- 100 g trūkažolių
- 2 nedideli obuoliai
PADAŽUI:
- 40 ml alyvuogių aliejaus
- 30 ml apelsino sulčių
- 15 ml balzaminio acto
- Šaukštelis medaus
GAMINIMAS. Burokėlius nulupti ir supjaustyti kelių centimetrų storio skiltelėmis. Aliejų sumaišyti su actu, medumi, prieskoniais. Gautame marinate apvolioti burokėlius ir kepti 1 val. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 ℃. Pasmeigus šakute burokėliai turi būti minkšti. Iškepus leisti jiems atvėsti iki kambario temperatūros. Susmulkinti riešutus ir skrudinti sausoje keptuvėje, kol atsiskleis malonus aromatas. Salotas smulkiai suplėšyti, ant jų dėti keptus burokėlius, plonomis skiltelėmis pjaustytus obuolius, apiberti kepintais riešutais. Iš aliejaus, sulčių, acto, medaus paruošti padažą ir apšlakstyti salotas.
Autorius Jūratė Survilė