Trupiniuočių karalystėje
2018-10-05 08:37Trupininiai pyragai populiarūs visame pasaulyje. Jie gali būti ne tik saldūs, bet ir įdaryti mėsa arba įvairiomis daržovėmis. Toks gardėsis puikiai tiks ir šventei, ir kasdien. Tad metas pasiraitoti rankoves ir mėgautis gaminimo subtilybėmis.
Su obuoliais ir cinamonu
100 g apie 410 kcal
8 žmonėms
Paruošimo laikas apie 3 val.
Pagrindui:
- 160 g miltų
- 0,5 šaukštelio druskos
- 0,5 šaukštelio cukraus
- 60 g sviesto
- 60 ml aliejaus
- 3 šaukštai vandens
- 0,5 šaukštelio obuolių acto
Įdarui:
- 1,5 kg obuolių
- 2 šaukšteliai cinamono
- 130 g cukraus
- 2 šaukštai miltų
- 2 šaukštai sviesto
Trupiniams:
- 120 g miltų
- 100 g cukraus
- 40 g rudojo cukraus
- 1,5 šaukštelio cinamono
- 90 g sviesto
- Druskos pagal skonį
Gaminimas
Pagrindui skirtus miltus persijoti, sumaišyti su druska ir cukrumi. Tada sudėti kambario temperatūros sviestą, supilti aliejų ir maišyti, kol išeis stambūs trupiniai. Tuomet supilti vandenį, actą ir išmaišyti. Gautą tešlą suvynioti į maistinę plėvelę ir laikyti šaldytuve apie 30 min. Paskui iškočioti ir dėti švelniai prispaudžiant į kepimo indą. Tuomet laikyti šaldytuve apie 15 min.
Obuolius nuskusti, pašalinti sėklalizdžius ir supjaustyti kubeliais. Paskui sumaišyti su likusiais įdarui skirtais ingredientais.
Visus trupiniams skirtus ingredientus, išskyrus sviestą, sumaišyti ir pagardinti druska. Tada sudėti gabalėliais pjaustytą sviestą ir maišyti, kol išeis stambūs trupiniai.
Ant pyrago pagrindo paskirstyti gautą įdarą. Tada suberti trupinius ir kepti apie 40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C temperatūros. Paskui sumažinti ugnį iki 175 °C temperatūros ir kepti dar apie 45 min., kol gražiai apskrus. Galima patiekti su ledais.
Su avietėmis ir vanilinu
100 g apie 395 kcal
6 žmonėms
Paruošimo laikas apie 1,5 val.
Pagrindui:
- 0,5 šaukštelio vanilės ekstrakto
- 100 g cukraus
- 120 g sviesto
- Kiaušinis
- 180 g miltų
- 2 šaukštai aliejaus
- 0,5 šaukštelio kepimo miltelių
Įdarui:
- 400 g aviečių
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- 100 g cukraus
- 60 ml vandens
- 2 šaukštai kukurūzų krakmolo
- Šaukštas citrinos sulčių
- Druskos pagal skonį
Trupiniams:
- 0,5 šaukštelio cinamono
- 90 g rudojo cukraus
- 60 g miltų
- 50 g avižinių dribsnių
- 60 g sviesto
Gaminimas
Visus pagrindui skirtus ingredientus sumaišyti ir išminkyti tešlą. Tada iškočioti ir švelniai prispaudžiant iškloti kepimo indą. Laikyti šaldytuve apie 15 min.
Visus įdarui skirtus ingredientus, išskyrus uogas, sumaišyti ir pagardinti druska. Tuomet kaitinti ant silpnos ugnies nuolatos maišant apie 7 min., kol sutirštės. Paskui nukelti nuo ugnies, suberti avietes ir išmaišyti. Gautą įdarą dėti ant pyrago pagrindo.
Trupiniams skirtus ingredientus, išskyrus sviestą, sumaišyti. Sviestą išlydyti ir šiek tiek atvėsinti. Tada sumaišyti su gauta mase. Turi išeiti stambūs trupiniai. Juos tolygiai paskirstyti ant įdaro ir kepti apie 45 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros, kol gražiai apskrus. Galima patiekti su ledais arba plakta grietinėle, papuošus mėgstamomis uogomis.
Su mėlynėmis ir apelsinų sultimis
100 g apie 430 kcal
6 žmonėms
Paruošimo laikas apie 2 val.
Pagrindui:
- 100 g sviesto
- 120 g miltų
- 50 g cukraus
- 0,5 šaukštelio kepimo miltelių
- Šaukštas tarkuotos citrinos žievelės
Įdarui:
- 400 g mėlynių arba šilauogių
- Šaukštas apelsino sulčių
- 100 g cukraus
- 3 šaukštai miltų
- Šaukštelis cinamono
Trupiniams:
- 60 g miltų
- 90 g rudojo cukraus
- 2 šaukštai sviesto
Gaminimas
Visus pagrindui skirtus ingredientus, išskyrus sviestą, sumaišyti. Tada sudėti gabalėliais pjaustytą sviestą ir išminkyti tešlą. Ją suvynioti į maistinę plėvelę ir laikyti šaldytuve apie 15 min.
Uogas sutrinti ir sumaišyti su likusiais įdarui skirtais ingredientais.
Trupiniams skirtus ingredientus sumaišyti ir minkyti, kol išeis stambūs trupiniai.
Pyrago pagrindą sutarkuoti, dėti į kepimo indą ir šiek tiek prispausti. Paskui paskirstyti gautą įdarą, ant viršaus užbarstyti trupinius ir kepti apie 50 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C temperatūros, kol gražiai apskrus. Patiekti supjausčius norimo dydžio gabalėliais.
Su kriaušėmis ir citrinos žievele
100 g apie 480 kcal
6 žmonėms
Paruošimo laikas apie 1 val.
Įdarui:
- 500 g kriaušių
- Tarkuota citrinos žievelė
- 500 g obuolių
- 2 šaukštai citrinos sulčių
- 2 šaukštai rudojo cukraus
- Rozmarinų pagal skonį
Trupiniams:
- 100 g graikinių riešutų
- 170 g miltų
- 80 g sviesto
- 80 g rudojo cukraus
Gaminimas
Kriaušes, obuolius nuskusti, pašalinti sėklalizdžius ir supjaustyti gabalėliais. Obuolius sumaišyti su citrinos žievele, sultimis, cukrumi ir kaitinti ant silpnos ugnies apie 4 min., kol suminkštės. Tada sudėti kriaušes, pagardinti rozmarinais ir kaitinti dar apie 3 min. Paskui dėti į kepimo indą ir tolygiai paskirstyti.
Riešutus susmulkinti. Tuomet sumaišyti su miltais, stambiai pjaustytu sviestu, cukrumi ir minkyti, kol išeis stambūs trupiniai. Juos tolygiai paskirstyti ant įdaro ir kepti apie 25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 190 °C temperatūros, kol gražiai apskrus. Patiekti šiltą. Galima valgyti su ledais.
Su vyšniomis ir riešutais
100 g apie 260 kcal
6 žmonėms
Paruošimo laikas apie 1,5 val.
Pagrindui ir trupiniams:
- 50 g lazdynų riešutų
- 150 g miltų
- 140 g sviesto
- 50 g miltelinio cukraus
- 50 g avižinių dribsnių
Įdarui:
- 500 g vyšnių
- 50 g lazdynų riešutų
- 3 šaukštai aviečių uogienės
- 2 šaukštai rudojo cukraus
Gaminimas
Riešutus susmulkinti, sumaišyti su likusiais pagrindui bei trupiniams skirtais ingredientais, išskyrus dribsnius. Gautą mišinį sutrinti, kad išeitų stambūs trupiniai. Tada suberti dribsnius ir išmaišyti. Mažesnę dalį tešlos atidėti. Į likusią įpilti 2–3 šaukštus vandens ir dar kartą išminkyti. Paskui suvynioti į maistinę plėvelę ir laikyti šaldytuve apie 20 min. Tuomet iškočioti, gauta tešla iškloti kepimo indą arba ją padalyti į kelis gabalėlius ir iškloti keksiukų formeles.
Aviečių uogienę sumaišyti su vyšniomis. Tada suberti smulkintus riešutus, cukrų ir išmaišyti. Gautą įdarą tolygiai paskirstyti ant pyrago pagrindo (arba keksiukų formelėse esančių pagrindų). Galiausiai ant viršaus suberti atidėtus tešlos trupinius ir kepti apie 25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C temperatūros, kol gražiai apskrus. Prieš patiekiant atvėsinti. Galima valgyti su ledais arba plakta grietinėle.
Su varške ir grietine
100 g apie 490 kcal
6 žmonėms
Paruošimo laikas apie 1,5 val.
Pagrindui ir trupiniams:
- 200 g sviesto
- 100 g cukraus
- 300 g miltų
- Šaukštelis vanilinio cukraus
Įdarui:
- 500 g varškės
- Šaukštas grietinės
- Kiaušinio trynys
- Šaukštas miltų
- 50 g cukraus
- 6 šaukštai mėgstamos uogienės
Gaminimas
Kambario temperatūros sviestą sumaišyti su likusiais pagrindui ir trupiniams skirtais ingredientais. Tuomet minkyti, kol išeis trupiniai. Gautą masę padalyti pusiau. Vieną jų suberti į kepimo indą ir tolygiai paskirstyti. Tuomet laikyti šaldytuve apie 15 min.
Varškę sumaišyti su grietine, tryniu, miltais ir cukrumi. Gautą įdarą paskirstyti ant pyrago pagrindo ir ištepti uogiene. Galiausiai apibarstyti likusiais trupiniais ir kepti apie 35 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C temperatūros, kol gražiai apskrus. Galima patiekti apibarsčius milteliniu cukrumi.