Prieš kelerius metus per pasaulį nusirito žalioji gastronomijos banga. Mačia buvo gardinami pieno gėrimai, šie ryškiaspalviai milteliai tapo kepinių pagrindu, net buvo maišomi į nuodėmės vertus ledus. Ir nors išskirtiniu mačios miltelių atspalviu bei subtiliu skoniu žavisi daugelis, dar ne visi žino, kad šis produktas itin palankus sveikatai.

 

(Ne)paslaptinga sudėtisMatcha,Powder,And,Green,Tea,On,Dark,Background.,Chasen,(tea

 

Mačia – žaliosios arbatos rūšis. Pasižymi ne tik išskirtiniu subtilių miltelių pavidalu, bet ir unikaliu skoniu. Kokybiška mačia nekarti, šiek tiek salsva, gali būti jaučiamas subtilus pikantiškas šviežių žalumynų poskonis. Tad laikoma aromatingiausia žaliosios arbatos rūšimi. O dėl ryškios žalios spalvos ir specifinio paruošimo metodo vizualiai patraukli. Veikiausiai daugelis socialiniuose tinkluose matė, kaip dailiai atrodo jau paruošti gėrimai. Tiesa, dėl sudėtingo auginimo ir džiovinimo proceso mačia kiek brangesnė nei įprasta žalioji arbata. Mačios gimtine laikoma Japonija. Ir iš tiesų čia tūkstantmečius šie smaragdiniai milteliai naudoti religinių bei karališkųjų ceremonijų metu. Ir dabar mačiai ruošti tinkamiausi krūmai auginami pietinėje Tekančios Saulės šalies dalyje. Vos keliose Japonijos provincijose auginama išskirtinės kokybės arbata, skirta mačiai ruošti. Tačiau visada taikomas taps pats metodas, kaip ir prieš šimtus metų.

 

Likus 20 d. iki arbatos derliaus nuėmimo krūmeliai apdengiami, kad būtų apsaugoti nuo tiesioginių saulės spindulių. Tai daroma siekiant padidinti augalų chlorofilo kiekį. Būtent dėl chlorofilo lapai tampa tamsesni, ryškiai žali. Taip pat tokiu būdu arbatos lapuose sukaupiama daugiau L-teanino – aminorūgšties, natūraliai randamos arbatos augale. Ši išskirtinė aminorūgštis lemia, kad mačia pasižymi ypatingu poveikiu – vienu metu ramina ir stimuliuoja nervų sistemą. Atėjus metui arbatos lapai surenkami rankomis skinant tik geriausios kokybės augalo dalis ir džiovinami. Tai daroma skirtingais būdais. Vieni lapai apdorojami prieš džiovinimą, kiti – jau sudžiovinus. Abiem atvejais prieš susmulkinant lapus pašalinami stiebeliai, gyslelės ir bet kokios priemaišos. Tad aukštos kokybės mačios sudėtis visada gryna – tik iki pudros susmulkinti žaliosios arbatos lapeliai.

 

Idealus gėrimas – dienos pradžiai

 

Šie milteliai vėliau tampa mačios pagrindu. Geriama tiek šilta, tiek šalta. Gali būti maišomi su vandeniu, skiedžiami pienu ir gardinami natūraliais saldikliais. Visgi autentiškiausias būdas mėgautis šiuo išskirtinio skonio gėrimu yra plakimas. Mačia plakama dubenėlyje (Chawan) bambukine šluotele (Chasen), užpilant 65–70 °C vandeniu. Nuo vandens temperatūros priklauso, kokie skoniai paruoštame gėrime atsiskleis. Užpylus vėsesniu vandeniu išgaunama daugiau L-teanino ir mažiau katechinų bei kofeino. Tad skonis švelnesnis. Visgi labiausiai subalansuota mačia būna tuomet, kai milteliai užpilami 70 °C vandeniu. Į dubenėlį paprastai dedamas šaukštelis miltelių, jie užpilami šiltu vandeniu ir švelniai plakama, kol išeina vientisos konsistencijos masė su putomis. Šiukštu neplakti metaliniais įrankiais, mat šie pakeičia arbatos skonį. Subtilus žalios spalvos gėrimas tinkamiausias mėgautis ryte ar ankstyvą popietę. Mat jame yra kofeino – viename mačios miltelių grame yra nuo 18,9 iki 44,4 mg. Palyginimui, daugumoje kavos pupelių yra 10–12 mg kofeino. Viename puodelyje aukštos kokybės mačios gėrimo vidutiniškai gali būti iki 177 mg kofeino. JAV Maisto ir vaistų administracijos (FDA) duomenimis, sveikas suaugęs žmogus per dieną gali suvartoti iki 400 mg kofeino. Toks kiekis suteikia pageidaujamą protinę bei fizinę stimuliaciją ir nedaro reikšmingos įtakos organizmo sistemoms. Visgi kofeinas nėra naudingiausia mačios sudėtinė dalis. Šiuo gėrimu keisti kavą ar įprastą arbatą verta dėl didelio kiekio antioksidantų katechinų. Šios specifinės medžiagos slopina uždegimus, lėtina senėjimo procesus, kovoja su laisvųjų radikalų sukeliamu oksidaciniu stresu, net mažina onkologinių ir kitų lėtinių ligų riziką. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad vos du puodeliai šio žaliojo gėrimo per dieną turi reikšmingą poveikį fizinei sveikatai ir psichologinei būklei.

 

Pamatuota nauda

 

Mačia labiausiai vertinama dėl to, kad skatina budrumą, tačiau išvengiama staigaus energijos lygio kritimo, kuris pasireiškia po kofeino vartojimo. Tyrimai rodo, kad žalioji arbata, kurios maistinių medžiagų sudėtis panaši į mačios, gali apsaugoti nuo širdies ligų. Žaliosios arbatos vartojimas siejamas su mažesne širdies ir kraujagyslių ligų rizika, lyginant su kavos vartojimu. Mačia – itin koncentruota žaliosios arbatos rūšis, todėl šios naudos priskiriamos ir jos milteliams. JAV prieš dešimtmetį atlikti tyrimai parodė, jog mačia ir kitos žaliosios arbatos rūšys palankios siekiant sumažinti aukštą kraujospūdį. Tad kamuojamiems hipertenzijos arba tiems, kurių šeimoje ši liga pasireiškia, kavą kuo anksčiau verta pakeisti mačia. 2020 m. atlikta tyrimų analizė parodė, kad, pakeitus mitybą, fizinio aktyvumo įpročius ir kasdien 12 savaičių vartojant po 500 mg žaliosios arbatos (ypač mačios), gali sumažėti kūno masės indeksas.

 

Beje, mačia – vyrams naudingas gėrimas. 2022 m. atliktas tyrimas parodė, kad 12 savaičių mačią vartojusių tyrimo dalyvių vaisingumo rodikliai pagerėjo – padidėjo bendras spermatozoidų kiekis ir spermatozoidų koncentracija. Moterims mačia taip pat teikia naudos. Pietų Korėjos mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad reguliariai mačią vartojančias jaunas moteris rečiau kamuoja PMS simptomai, o menopauzės laikotarpiu būtent mačioje esančios aktyviosios medžiagos lemia sumažėjusią osteoporozės riziką. Ir visos šios naudos gaunamos dėl žaliosios arbatos lapeliuose esančių antioksidantų. Mačią šiuolaikiniai vakariečiai pamėgo ir dėl dar vienos priežasties: šiame gėrime esanti natūrali medžiaga – epigalokatechino galatas (EGCG) pasižymi raminamosiomis savybėmis. Ji padeda protui atsipalaiduoti ir nusiraminti, taip pat pagerina miego kokybę. Tad besiskundžiantiems miego sutrikimais, nuovargiu ar suprastėjusia miego kokybe iš tiesų verta kasdien pasimėgauti bent puodeliu kvapiosios mačios.

 

Autorius Eglė Stratkauskaitė