Traškūs ir maistingi smidrai
2023-06-21 10:07Pavasaris ir vasara – puiki proga mėgautis smidrais. Juos galima kepti, troškinti, naudoti kaip garnyrą ar salotų ingredientą. O kuo naudingi sveikatai?
Viduržemio jūros regiono pasididžiavimas
Smidrai pradėti auginti daugiau nei prieš 2000 metų rytiniame Viduržemio jūros regione, Egipte ir likusioje Afrikos dalyje. Senovės Graikijoje laikyti šventu augalu, kartais vertintu kaip afrodiziakas. Graikai ir romėnai smidrus mėgo dėl unikalaus skonio, tekstūros ir tariamų gydomųjų savybių. Sezono metu jie valgė šviežius, o vėliau džiovino, kad galėtų mėgautis ir žiemą. Hipokratas šias daržoves naudojo nuo viduriavimo ir šlapimo problemoms spręsti. Išsiaiškinta, kad smidruose esantys komponentai turi diuretinių savybių. Cezario legionai atgabeno smidrų iš Artimųjų Rytų į Romą. Romėnai jais mėgavosi kaip užkandžiu arba garnyru prie žuvies. Arabams jų skonis irgi patiko, tad vartojo kaip garnyrą. Viduramžiais Europoje ši daržovė buvo pamiršta, vėliau atrasta iš naujo ir patiekiama dvaruose ant pietų ar vakarienės stalo. XVII a. Prancūzijoje auginti Liudvikui XIV, nes labai juos mėgo. Iki XVIII a. tapo paprastų žmonių gardėsiu. Dabar jais gardinamos sriubos ir salotos, tinka kaip garnyras prie mėsos ir žuvies patiekalų.
Turi stiprų poveikį šlapimui
Ryšys tarp neįprasto šlapimo kvapo ir smidrų vartojimo pastebėtas XVII a. pabaigoje, kai žemės ūkyje paplito trąšos, kuriose gausu sieros. Išsiaiškinta, kad vadinamąjį smidrų šlapimo kvapą skleidė ne visi asmenys, o tik 40 % tiriamųjų, kurie po smidrų vartojimo pranešdavo apie tokio šlapimo kvapą. Naujausi tyrimai patvirtino, kad nedidelei daliai asmenų nesigamina smidrų šlapimas, o tarp tų, kuriems gaminasi, kai kurie specifinio kvapo užuosti negali dėl vieno nukleotido polimorfizmo uoslės receptorių grupėje.
1702 m. prancūzų botanikas ir chemikas Louise’as Lémery rašė, kad smidrų stiebai sukelia nešvarų ir nemalonų šlapimo kvapą. 1781 m. Benjaminas Franklinas teigė, kad keli suvalgyti smidrų stiebai suteiks šlapimui nemalonų kvapą, tad tikėjosi atrasti vaistą, kuris jį padarys malonų, kaip kvepalai. Dabar žinoma, kad smidruose yra asparaguso rūgšties – bekvapio sieros junginio, kuris organizme metabolizuojamas į sieros turinčius junginius, tokius kaip metantiolis ir dimetilsulfidas. Šie junginiai lemia išskirtinį kvapą, galintį išlikti kelias valandas. Kiekvienam, kuris valgo smidrų, gaminasi asparaguso rūgštis ir jos šalutiniai produktai, tačiau ne visi juos užuodžia.
Saugūs vartoti ne visiems
Smidruose daug purinų – junginių, didinančių šlapimo rūgšties gamybą organizme ir turinčių įtakos tokioms ligoms kaip inkstų akmenys bei podagra. Jei žmogus alergiškas smidrams, gali būti alergiškas ir kitiems tos pačios botaninės šeimos augalams, įskaitant česnakus. Nepratusiems prie skaidulingos mitybos, suvalgius didelę smidrų porciją gali atsirasti pilvo pūtimas. Kai kuriems pakinta šlapimo kvapas. Taip yra dėl minėtos asparaguso rūgšties, kuri suskaidoma į sieros turinčius junginius, dėl kurių ir atsiranda aitrus kvapas.
Naudingosios medžiagos 100 g
Angliavandeniai3,9 g
Vitaminas A38 μg
Vitaminas B952 μg
Vitaminas K 41,6 μg
Kalis202 mg
Fosforas52 mg
100 g 20 kcal
Nauda sveikatai
Sergsti nuo ligų. Antioksidantai – junginiai, saugantys ląsteles nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio ir oksidacinio streso. Oksidacinis stresas skatina senėjimą, lėtinius uždegimus ir daugelį ligų, įskaitant vėžį. Smidrai, kaip ir kitos žalios daržovės, turi daug antioksidantų – tai vitaminai E ir C, glutationas, taip pat įvairūs flavonoidai ir polifenoliai. Smidruose ypač daug flavonoidų kvercetino, izorhamnetino ir kaempferolio. Tyrimais nustatyta, kad šios medžiagos turi kraujospūdį mažinantį, uždegimus slopinantį, antivirusinį ir priešvėžinį poveikį.
Gerina virškinimą. Skaidulos būtinos gerai virškinimo sveikatai. Vos pusėje puodelio smidrų yra 1,8 g skaidulų, o tai sudaro 7 % dienos poreikio. Tyrimai rodo, kad dieta, kurioje gausu skaidulų turinčių vaisių ir daržovių, mažina aukšto kraujospūdžio, širdies ligų ir cukrinio diabeto riziką. Smidruose ypač daug netirpiųjų skaidulų, kurios didina išmatų tūrį ir užtikrina reguliarų tuštinimąsi. Taip pat yra nedaug tirpiųjų skaidulų, kurios ištirpsta vandenyje ir virškinimo trakte bei sudaro gelinę medžiagą. Tirpiosios skaidulos maitina gerąsias žarnyno bakterijas. Didėjantis naudingų bakterijų skaičius stiprina imuninę sistemą ir gamina būtinas maistines medžiagas, tokias kaip vitaminai B12 ir K2.
Užtikrina nėščiųjų sveikatą. Smidrai – puikus folio rūgšties šaltinis. Folatai yra svarbi maistinė medžiaga, padedanti formuotis raudoniesiems kraujo kūneliams ir gaminti DNR sveikam augimui bei vystymuisi. Tai ypač svarbu ankstyvose nėštumo stadijose, kad būtų užtikrintas sveikas kūdikio vystymasis. Gaunant užtektinai folio rūgšties iš tokių šaltinių kaip smidrai, žalios lapinės daržovės ir vaisiai, galima apsaugoti vaisių nuo nervinio vamzdelio defektų. Nervinio vamzdelio defektai gali sukelti įvairių komplikacijų: nuo mokymosi sunkumų iki žarnyno ir šlapimo pūslės kontrolės stokos iki fizinių negalių.
Mažina arterinį kraujo spaudimą. Aukštas kraujospūdis vargina daugiau nei 1,3 mlrd. žmonių visame pasaulyje ir yra pagrindinis širdies ligų bei insulto rizikos veiksnys. Tyrimai rodo, kad kalio suvartojimo didinimas ir druskos mažinimas yra veiksmingas būdas sumažinti aukštą kraujospūdį. Kalis mažina kraujospūdį dviem būdais: atpalaiduodamas kraujagyslių sieneles ir išskirdamas druskos perteklių su šlapimu. Smidrai – puikus kalio šaltinis, vos pusėje puodelio yra 6 % dienos normos.
Mažina pagirias. Smidrai lengvina kai kuriuos pagirių simptomus, nes juose yra skaidulų ir flavonoidų. Tyrimai rodo, kad smidrai mažina alkoholio sukeltą žalą kepenims.
Trinta smidrų sriuba
4 porcijos
100 ml 222 kcal
Ruošti 40 min.
- 2 šaukštai sviesto
- Česnako skiltelė
- 900 g smidrų
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 500 ml vištienos sultinio
- 250 ml riebios grietinėlės
Gaminimas. Į puode ištirpintą sviestą suberti smulkintą česnaką ir kepti minutę. Sudėti smidrus, pagardinti prieskoniais ir kepinti 5 min. Supilti sultinį ir troškinti uždengus 15 min., kol smidrai taps labai minkšti. Sutrinti trintuvu ir supilti grietinėlę. Pašildyti ir, jei reikia, pagardinti prieskoniais.
Šonine apvynioti smidrai
16 vnt.
100 g 66 kcal
Ruošti 35 min.
- 16 smidrų
- 8 griežinėliai šoninės
- Maltų juodųjų pipirų pagal skonį
Gaminimas. Šoninę perpjauti pusiau ir atsargiai apvynioti kiekvieną smidrą. Pagardinti pipirais. Skardą iškloti kepimo popieriumi ir uždėti groteles. Kepti 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C.
Autorius Monika Budnikienė