Tradiciniai Tailando desertai
2023-09-18 08:46Lengvučiai, gaivūs, sveiki ir be galo gardūs. Tokie tie tajų desertai. Nė iš tolo neprimenantys riebių vakarietiškų skanėstų, stebinantys subtiliais ir spalvingais skoniais.
Lipnūs ryžiai su mangais
4 porcijos
100 g 354 kcal
Ruošti 1,5 val.
- 190 g tajų saldžiųjų ryžių
- 360 ml vandens
- 400 ml kokosų pieno
- Ketvirtis šaukštelio druskos
- 4 šaukštai rudojo cukraus
- Gerai sunokęs didysis mangas
GAMINIMAS. Ryžius užpilti 240 ml vandens ir 30 min. mirkyti. Supilti likusį vandenį, pusę kokosų pieno, suberti druską, šaukštą cukraus. Gerai išmaišyti ir kaitinti ant nedidelės kaitros, kol skystis užvirs. Sumažinti kaitrą ir maišant virti dar 30 min., kol ryžiai sugers visą skystį. Išjungus puodą palikti šiltai 10 min. Likusį pieną apie 5 min. kaitinti ant nedidelės kaitros. Įmaišyti likusį cukrų ir maišyti, kol ištirps. Mangą supjaustyti ketvirčiais, kiekviename jų daryti horizontalias ir vertikalias įpjovas, kad išeitų kubelių tinklas. Ryžius sudėti į mažą dubenėlį arba suformuoti kauburėlį. Gausiai aplieti saldžiu padažu (jį galima patiekti mažame indelyje), o šalia padėti paruoštą mangą.
Kokosų ir mangų pudingas
5 porcijos
100 g 238 kcal
Ruošti 2,5 val.
- 2 dideli sunokę mangai
- 180 ml kokosų pieno
- 120 ml vandens
- 2 šaukštai želatinos
- 50 g cukraus
GAMINIMAS. Mangus nulupti, išimti kaulus, o minkštimą (truputį pasilikti) sudėti į elektrinį smulkintuvą ir sutrinti iki tyrės. Įmaišyti kokosų pieną. Vandenį užvirinti ir jame ištirpinti želatiną. Įmaišyti cukrų. Supilti mangų ir kokosų pieno mišinį, gerai išmaišyti. Įmaišyti nedideliais gabalėliais pjaustytą likusį mangų minkštimą. Supilstyti į serviravimo indelius ir 2 val. dėti į šaldytuvą sustingti. Patiekti papuošus grietinėle, mėtomis ar šviežiomis uogomis.
Kepti bananai
6 porcijos
100 g 412 kcal
Ruošti 25 min.
- 30 g kokosų drožlių
- 120 g ryžių miltų
- 50 g cukraus
- Pusė šaukštelio druskos
- Pusė šaukštelio kepimo miltelių
- 1,5 šaukštelio sezamų sėklų
- 80 ml vandens
- 6 bananai
- Aliejaus kepti
GAMINIMAS. Kokosų drožles sumaišyti su miltais, cukrumi, druska, kepimo milteliais, sezamų sėklomis ir vandeniu. Maišyti, kol išeis vientisa tešla. Bananus nulupti ir supjaustyti į 3–4 dalis. Kiekvieną jų supjaustyti vertikaliai dar į 3–4 dalis. Bananų gabalėlius pamirkyti tešloje ir dėti į įkaitintą aliejų. Kepti, kol gražiai apskrus. Išėmus dėti ant popierinio rankšluosčio, kad sugertų riebalų perteklių.
Keptos ananasų riekelės
4 porcijos
100 g 298 kcal
Ruošti 20 min.
- Ananasas
- 3 šaukštai sūdyto sviesto
- 3 šaukštai citrinos sulčių
- Šaukštelis palmių cukraus
- Šaukštas šviežio tarkuoto kokoso
- Mėgstamo skonio ledų patiekti
GAMINIMAS. Ananasą supjaustyti 2 cm storio riekelėmis. Sviestą išlydyti, sudėti ananaso riekeles. Apšlakstyti citrinos sultimis, apibarstyti cukrumi ir kepti iš abiejų pusių po 3–5 min., kol gražiai apskrus. Patiekti apibarsčius sausoje keptuvėje pakepintomis kokosų drožlėmis, ant viršaus uždėjus po kaušelį ledų.
Kokosų pyragas
10 porcijų
100 g 524 kcal
Ruošti 1,5 val.
- Kiaušinis
- 300 g cukraus
- 3 šaukštai sviesto
- 400 ml kokosų pieno
- 340 g saldžiųjų ryžių miltų
- 50 g ryžių miltų
- 250 g nesaldintų kokosų drožlių
GAMINIMAS. Kiaušinį išplakti su cukrumi, sviestu ir kokosų pienu. Pamažu įmaišyti miltus ir kokosų drožles. Tešlą supilti į riebalais išteptą skardą ir kepti 1 val. 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Patiekti atvėsusį.
Autorius Jūratė Survilė