Šventiniai desertai
2018-12-20 08:29Gražiausios metų šventės jau visai ant nosies, tačiau vis dar kyla klausimų, ko patiekti ant šventinio stalo. Itin gardūs šventiniai skanumynai tikrai nustebins artimuosius.
Šokoladinis pudingas su vaisiais
100 g 513 kcal
Ruošti 1,5 val.
6 porcijos
- 150 g džiovintų vaisių mišinio
- 60 ml romo
- 150 g juodojo šokolado
- 125 g sviesto
- 3 kiaušiniai
- 60 g rudojo cukraus
- 70 g miltų
- Šaukštelis kakavos
Gaminimas
Vaisius užpilti romu ir palaikyti apie 1 val. Virš verdančio vandens ištirpinti sviestą su šokoladu. Atskirai išplakti kiaušinius su cukrumi. Supilti pravėsusį šokoladą. Išmaišius suberti miltus, kakavą ir vaisių mišinį. Tešlą supilti į formeles ir kepti 180 °C temperatūros orkaitėje 18–20 min. Galima papuošti šviežiomis spanguolėmis.
Pavlova su avietėmis
100 g 343 kcal
Ruošti 2 val.
6 porcijos
- 6 kiaušinių baltymai
- 135 g cukraus
- 3 šaukšteliai kukurūzų miltų
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
- Šaukštelis acto
- 200 ml grietinėlės
- 250 g aviečių
Gaminimas
Baltymus išplakti iki standžių putų. Nuolat maišant suberti cukrų ir kukurūzų miltus. Galiausiai supilti vanilę ir actą. Kepimo popierių pabarstyti miltais ir supilti tešlą. Suformuoti apskritą formą ir kepti 100 °C temperatūros orkaitėje apie 1,5 val. Leisti lėtai atvėsti orkaitėje, kad nesusmegtų. Išplakti grietinėlę, užtepti ant pagrindo ir papuošti avietėmis. Galima apibarstyti milteliniu cukrumi.
Kiaušinių likerio kremas
100 ml 354 kcal
Ruošti 6 val.
6 porcijos
- 500 ml pieno
- Vanilės ankštis
- Cinamono lazdelė
- Šaukštelis muskato
- 4 kiaušiniai
- 110 g cukraus
- 60 ml viskio arba brendžio
- 0,5 šaukštelio druskos
- 20 g želatinos
- 15 ml vandens
- 0,5 šaukštelio vanilės ekstrakto
- 300 ml grietinėlės
Gaminimas
Pieną su vanilės ankštimi, cinamono lazdele ir muskatu užvirinti, nukelti nuo ugnies ir šaltai laikyti apie 1 val. Kiaušinių trynius atskirti nuo baltymų. Trynius išplakti su cukrumi, alkoholiu ir druska. Pieno mišinį perkošti, kaitinti ant silpnos ugnies ir nuolat maišant supilti kiaušinių trynių plakinį. Taip pat supilti vandenyje ištirpinti želatiną. Nukelti nuo ugnies ir maišyti, kol sutirštės. Išpilstyti į stiklines ir laikyti šaltai apie 4 val. Galima papuošti muskatu ir cinamono lazdele.
Imbieriniai sausainiai
100 g apie 116 kcal
Ruošti 2,5 val.
8 porcijos
- 150 g sviesto
- 100 g rudojo cukraus
- 125 ml medaus sirupo
- Kiaušinis
- 450 g miltų
- Šaukštelis imbiero
- Šaukštelis cinamono
- 0,5 šaukštelio muskato
- 0,5 šaukštelio gvazdikėlių
Gaminimas
Ant vidutinio stiprumo ugnies pakaitinti sviestą, medų ir cukrų. Kai ištirps, nukelti nuo ugnies ir vėsinti apie 30 min. Įmušti kiaušinį ir gerai išmaišyti. Suberti miltus ir visus prieskonius. Išminkyti tešlą ir palaikyti šaltai apie 30 min. Tada iškočioti, išspausti sausainius ir kepti 180 °C temperatūros orkaitėje 12–15 min. Patiekiant galima apibarstyti milteliniu cukrumi.
Riešutinis gardėsis
100 g 353 kcal
Ruošti 1,5 val.
10 porcijų
- 100 g migdolų
- 100 g lazdyno riešutų
- Kriaušė
- 2 abrikosai
- 100 g figų
- 100 g miltų
- 2 šaukšteliai kakavos
- 0,5 šaukštelio cinamono
- 0,5 šaukštelio kalendros
- 0,5 šaukštelio imbiero
- 0,5 šaukštelio muskato
- 50 g cukraus
- 100 g juodojo šokolado
- 120 g medaus
Gaminimas
Riešutus paskrudinti, nulupti odeles. Sumaišyti su vaisiais. Miltus, kakavą ir prieskonius sumaišyti. Suberti mišinį į riešutų ir vaisių masę ir gerai išmaišyti. Ištirpinti medų su cukrumi, įmaišyti virš verdančio vandens ištirpintą šokoladą. Gautą masę supilti ant riešutų ir vaisių. Gerai išmaišyti ir supilti į kepimo indą. Kepti 150 °C temperatūros orkaitėje 25–30 min. Kai atvės, galima apibarstyti kakava.
Vyne virtos kriaušės
100 g 398 kcal
Ruošti 1,5 val.
4 porcijos
- 500 ml raudonojo vyno
- 70 g cukraus
- 2 anyžiai
- 2 cinamono lazdelės
- Vanilės ankštis
- 4 kriaušės
Gaminimas
Vyną, anyžius, cinamono lazdeles, vanilės ankštį, cukrų pakaitinti ant vidutinio stiprumo ugnies, kol ištirps cukrus. Sudėti nuluptas kriaušes, sumažinti ugnį ir virti apie 1 val. Išimti kriaušes. Padidinti ugnį ir apie 10 min. kaitinti, kol sirupas sutirštės. Atvėsinti ir užpilti ant kriaušių.
Želė su mandarinais
100 g 346 kcal
Ruošti 7 val.
4 porcijos
- 12 mandarinų
- 4 gvazdikėliai
- Cinamono lazdelė
- 120 g cukraus
- 20 g želatinos
- 15 ml vandens
- 300 ml grietinėlės
- 2 šaukšteliai miltelinio cukraus
Gaminimas
4 mandarinų skilteles sudėti į stiklines. Iš 7 mandarinų išspausti sultis, pakaitinti su cukrumi, cinamono lazdele ir gvazdikėliais, kol ištirps cukrus. Supilti vandenyje ištirpintą želatiną. Išmaišyti ir perkošti. Atšaldyti ir supilti į stiklines ant mandarinų. Laikyti šaltai apie 5 val. Išplakti grietinėlę su milteliniu cukrumi. Ant želė uždėti po 4 mandarinų skilteles ir po šaukštą grietinėlės.
Keksiukai su šokolado glaistu
100 g 475 kcal
Ruošti 35 min.
12 porcijų
Keksiukams:
- 90 g medaus
- 95 g melasos
- 125 g rudojo cukraus
- 180 ml pieno
- 150 g miltų
- Šaukštelis kepimo miltelių
- Šaukštelis imbiero
- 0,5 šaukštelio cinamono
- 0,5 šaukštelio muskato
- 0,5 šaukštelio druskos
- 65 g sviesto
- Kiaušinis
Glaistui:
- 200 g juodojo šokolado
- 100 ml grietinėlės
- 15 g sviesto
Gaminimas
Pieną pakaitinti su medumi, melasa ir cukrumi. Miltus, kepimo miltelius, prieskonius, sviestą ir druską suminkyti. Įmušti kiaušinį, supilti pieno mišinį. Maišyti, kol išeis vientisa tešla. Supilstyti į indelius ir kepti 180 °C temperatūros orkaitėje 20–25 min.
Kol keksiukai kepa, pakaitinti grietinėlę ir sudėti šokoladą bei sviestą. Maišyti, kol ingredientai ištirps, paskui atvėsinti. Užpilti glajų ant atvėsintų keksiukų.
Mėtiniai gabalėliai
100 g 392 kcal
Ruošti 50 min.
6 porcijos
- 190 g miltų
- 40 g kakavos
- 280 g miltelinio cukraus
- 360 g sviesto
- 2 šaukšteliai pieno
- 2 šaukšteliai mėtų esencijos
- 0,5 šaukštelio žalių maistinių dažų
- 300 g juodojo šokolado
Gaminimas
Miltus, kakavą ir 50 g cukraus sumaišyti su 200 g sviesto. Masę supilti į indo dugną ir kepti 180 °C temperatūros orkaitėje apie 15 min. Atvėsinti. Pieną, 80 g sviesto ir likusį cukrų kaitinti ant silpnos ugnies. Kai ištirps, supilti maistinius dažus ir mėtų esenciją. Mišinį supilti ant iškepto biskvito ir laikyti šaltai apie 1 val. Šokoladą su likusiu sviestu ištirpinti virš verdančio vandens. Atvėsinti ir užpilti ant mėtinio sluoksnio. Laikyti šaltai apie 3 val. Supjaustyti gabaliukais ir papuošti mėtų lapais.