Šventes pasitikite skaniai!
2018-12-19 08:51Koks yra tobulų švenčių receptas? Spindinti eglutė, laimingi artimieji ir, žinoma, gausus vaišių stalas. Nors kartais ir ne viskas klostosi pagal planą, dėl vieno galima būti ramiems – gardūs patiekalai tikrai pakels nuotaiką.
Rūkytos lašišos paštetas
100 g 90 kcal
4–6 porcijos
Ruošti 30 min.
- 100 g grietinėlės sūrio
- 100 g grietinės
- 200 g rūkytos lašišos
- Šaukštas tarkuotos citrinos žievelės
- 20 ml citrinų sulčių
- Šaukštas krienų
- 2 šaukštai smulkintų krapų
- Druskos
- Maltų juodųjų pipirų
Gaminimas
Lašišą susmulkinti ir sumaišyti su kitais ingredientais. Pagardinti prieskoniais ir dar kartą išmaišyti. Patiekti aptepus duonos riekeles, čiabatą ar pikantiškus sausainius. Papuošti krapų šakelėmis.
Krevečių taurė
100 g 215 kcal
4 porcijos
Ruošti 40 min.
- 600 g lukštentų krevečių
- 2 avokadai
- 400 g salotų
- 60 ml citrinų sulčių
- Druskos
- Maltų juodųjų pipirų
Padažui:
- 30 ml citrinų sulčių
- Šaukštas Vusterio padažo
- 5 šaukštai pomidorų padažo
- 4 šaukštai paprasto arba su džiovintais pomidorais „Vilniaus“ majonezo
- Maltų juodųjų pipirų
- Druskos
- Saldžiosios paprikos
Gaminimas
Krevetes pagardinti prieskoniais ir apšlakstyti citrinų sultimis. Avokadus nulupti, pašalinti kauliukus, minkštimą sutrinti šakute. Į taures dėti po kelis salotų lapus, po šaukštą avokado ir po ketvirtį virtų krevečių. Padažo ingredientus sumaišyti ir aplieti krevetes.
Bulvių salotos
100 g 200 kcal
6–8 porcijos
Ruošti 45 min.
- 600 g virtų bulvių
- Raudonasis svogūnas
- Poras
- Raugintas agurkas
- 200 g keptos kiaulienos šoninės
- 100 g paprasto arba su grybais „Vilniaus“ majonezo
- Druskos
- Maltų juodųjų ir baltųjų pipirų
- Žalumynų
Gaminimas
Bulves, porą, agurką ir šoninę supjaustyti kubeliais. Svogūną supjaustyti žiedais. Visus ingredientus sumaišyti, pagardinti prieskoniais, sudėti majonezą ir dar kartą išmaišyti. Patiekiant papuošti žalumynais.
Grybų sriuba
100 ml 40 kcal
4 porcijos
Ruošti 40 min.
- 400 g šaldytų grybų
- 3–4 skiltelės česnako
- 100 g sviesto
- 600 ml vandens
- 300 ml vištienos sultinio
- Druskos
- Maltų juodųjų pipirų
Garnyrui:
- 100 g šaldytų grybų
- 50 g lazdyno riešutų
Gaminimas
Česnakus sutraiškyti ir sumaišyti su 50 g sviesto. Kepti ant vidutinės ugnies apie 3 min. Sudėti grybus ir kepti dar 5 min. Daržoves su grybais sudėti į verdantį vandenį, sumaišytą su vištienos sultiniu, ir virti apie 20 min. Garnyro grybus susmulkinti ir sumaišyti su kapotais riešutais. Kepti ant stiprios ugnies apie 4 min. Atidėti. Kai sriuba išverda, nuimti nuo viryklės ir sutrinti. Sudėti likusį sviestą, pagardinti prieskoniais. Išmaišyti ir virti dar apie 2 min. Patiekiant įdėti keptų grybų ir riešutų.
Žuvies kepsniai
100 g 280 kcal
6 porcijos
Ruošti 2 val.
- 500 g bulvių
- 500 g menkių filė
- 3–4 šaukštai sviesto
- 2 šaukštai smulkintų svogūnų laiškų
- 2 šaukštai „Vilniaus“ majonezo
- 2 šaukštai garstyčių
- 100 g krabų mėsos
- 2 šaukštai smulkintų petražolių
- 100 g japoniškų džiūvėsėlių
- Druskos
- Maltų baltųjų pipirų
Padažui:
- 6 pomidorai
- Raudonasis svogūnas
- Šaukštas baltojo vyno acto
- 4 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 4 šaukštai smulkintų petražolių
Gaminimas
Bulves išvirti ir sutrinti. Pasūdyti, pagardinti pipirais. Menkes sudėti ant aliuminio folijos. Pasūdyti, sudėti gabalėliais pjaustytą sviestą. Uždengti kitu folijos lapu ir sandariai užsukti. Kepti 200 °C temperatūros orkaitėje apie 20 min. Išimti ir atvėsinti. Bulvių košę sumaišyti su svogūnų laiškais, majonezu, garstyčiomis, smulkinta krabų mėsa, smulkintomis keptomis menkėmis ir petražolėmis. Gerai išmaišyti. Suformuoti nedidelius kepsnelius. Palikti 15 min. šaldytuve, paskui apvolioti džiūvėsėliuose ir dar 30 min. palikti šaldytuve. Kepti ant vidutinės ugnies apie 4 min. iš abiejų pusių.
Pomidorus ir svogūnus susmulkinti ir sumaišyti su likusiais ingredientais. Patiekti su žuvies kepsniais.
Kepta ėriena
100 g 260 kcal
4 porcijos
Ruošti 13 val.
Marinatui:
- 4 skiltelės česnako
- 2 šaukštai smulkintų rozmarinų
- 2 šaukštai smulkintų čiobrelių
- Šaukštelis saldžiosios paprikos
- 120 ml alyvuogių aliejaus
- Šaukštelis druskos
Kepsniams:
- 800 g ėrienos pjausnių
- Šaukštelis druskos
- Šaukštelis maltų juodųjų pipirų
- 2 citrinos
Gaminimas
Česnakus sutraiškyti ir sumaišyti su likusiais marinato ingredientais. Ėrieną supjaustyti nedideliais gabalėliais, sudėti į indą ir apipilti marinatu. Laikyti per naktį šaldytuve. Paskui mėsą išimti ir nuvarvinti. Kepti ant stiprios ugnies apie 4 min. iš abiejų pusių. Palikti 10 min. atvėsti. Paskui kepti dar apie 2 min. Citrinas nulupti, išspausti sultis ir apšlakstyti keptą ėrieną. Galima patiekti su daržovėmis.
Kiaulienos šonkauliai
100 g 300 kcal
6 porcijos
Ruošti 2,5 val.
Šonkauliams:
- 4 kg kiaulienos šonkaulių
- 2 šaukšteliai aitriosios paprikos
- 2 šaukšteliai smulkintų raudonėlių
- 2 šaukšteliai cukraus
- Druskos
- Maltų juodųjų pipirų
Padažui:
- 90 ml chereso
- 4 skiltelės česnako
- Šaukštas raudonėlių
- 60 ml alyvuogių aliejaus
- Druskos
Gaminimas
Šonkaulius supjaustyti mažesniais gabalėliais ir apibarstyti prieskoniais. Palikti marinuotis apie 1 val. Kepti 180 °C temperatūros ant grotelių orkaitėje apie 1,5 val. Padažo ingredientus sumaišyti ir sutrinti iki vientisos masės. Keptus šonkaulius patiekti su padažu.
Pyragas su vištiena
100 g 230 kcal
6 porcijos
Ruošti 1 val.
- 450 g vištienos filė
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Svogūnas
- 2 saldžiosios paprikos
- 180 g čederio
- 2 kiaušiniai
- 120 g miltų
- Šaukštelis kepimo miltelių
- Druskos
- Maltų juodųjų pipirų
Gaminimas
Vištieną supjaustyti nedideliais gabalėliais, pasūdyti ir pagardinti pipirais. Kepti ant vidutinės ugnies apie 15 min. Išimti ir atidėti. Smulkintą svogūną pakepinti, kol taps skaidrus. Sudėti vištieną, pjaustytas paprikas ir maždaug 100 g tarkuoto čederio. Įmaišyti plaktus kiaušinius, miltus ir kepimo miltelius. Pasūdyti, pagardinti pipirais. Sudėti į paruoštą kepimo indą ir apibarstyti likusiu čederiu. Kepti 180°C temperatūros orkaitėje apie 20 min. Prieš patiekiant šiek tiek atvėsinti.