Koks yra tobulų švenčių receptas? Spindinti eglutė, laimingi artimieji ir, žinoma, gausus vaišių stalas. Nors kartais ir ne viskas klostosi pagal planą, dėl vieno galima būti ramiems – gardūs patiekalai tikrai pakels nuotaiką.

 

karsti patiekalai (2)

Rūkytos lašišos paštetas

 

100 g 90 kcal

4–6 porcijos

Ruošti 30 min.

 
  • 100 g grietinėlės sūrio
  • 100 g grietinės
  • 200 g rūkytos lašišos
  • Šaukštas tarkuotos citrinos žievelės
  • 20 ml citrinų sulčių
  • Šaukštas krienų
  • 2 šaukštai smulkintų krapų
  • Druskos
  • Maltų juodųjų pipirų
 

Gaminimas

 

Lašišą susmulkinti ir sumaišyti su kitais ingredientais. Pagardinti prieskoniais ir dar kartą išmaišyti. Patiekti aptepus duonos riekeles, čiabatą ar pikantiškus sausainius. Papuošti krapų šakelėmis.

 

karsti patiekalai (1)

Krevečių taurė

 

100 g 215 kcal

4 porcijos

Ruošti 40 min.

 
  • 600 g lukštentų krevečių
  • 2 avokadai
  • 400 g salotų
  • 60 ml citrinų sulčių
  • Druskos
  • Maltų juodųjų pipirų

Padažui:

  • 30 ml citrinų sulčių
  • Šaukštas Vusterio padažo
  • 5 šaukštai pomidorų padažo
  • 4 šaukštai paprasto arba su džiovintais pomidorais „Vilniaus“ majonezo
  • Maltų juodųjų pipirų
  • Druskos
  • Saldžiosios paprikos
 

Gaminimas

 

Krevetes pagardinti prieskoniais ir apšlakstyti citrinų sultimis. Avokadus nulupti, pašalinti kauliukus, minkštimą sutrinti šakute. Į taures dėti po kelis salotų lapus, po šaukštą avokado ir po ketvirtį virtų krevečių. Padažo ingredientus sumaišyti ir aplieti krevetes.

 

karsti patiekalai (8)Bulvių salotos

 

100 g 200 kcal

6–8 porcijos

Ruošti 45 min.

 
  • 600 g virtų bulvių
  • Raudonasis svogūnas
  • Poras
  • Raugintas agurkas
  • 200 g keptos kiaulienos šoninės
  • 100 g paprasto arba su grybais „Vilniaus“ majonezo
  • Druskos
  • Maltų juodųjų ir baltųjų pipirų
  • Žalumynų
 

Gaminimas

 

Bulves, porą, agurką ir šoninę supjaustyti kubeliais. Svogūną supjaustyti žiedais. Visus ingredientus sumaišyti, pagardinti prieskoniais, sudėti majonezą ir dar kartą išmaišyti. Patiekiant papuošti žalumynais.

 

karsti patiekalai (5)

Grybų sriuba

 

100 ml 40 kcal

4 porcijos

Ruošti 40 min.

 
  • 400 g šaldytų grybų
  • 3–4 skiltelės česnako
  • 100 g sviesto
  • 600 ml vandens
  • 300 ml vištienos sultinio
  • Druskos
  • Maltų juodųjų pipirų

Garnyrui:

  • 100 g šaldytų grybų
  • 50 g lazdyno riešutų
 

Gaminimas

 

Česnakus sutraiškyti ir sumaišyti su 50 g sviesto. Kepti ant vidutinės ugnies apie 3 min. Sudėti grybus ir kepti dar 5 min. Daržoves su grybais sudėti į verdantį vandenį, sumaišytą su vištienos sultiniu, ir virti apie 20 min. Garnyro grybus susmulkinti ir sumaišyti su kapotais riešutais. Kepti ant stiprios ugnies apie 4 min. Atidėti. Kai sriuba išverda, nuimti nuo viryklės ir sutrinti. Sudėti likusį sviestą, pagardinti prieskoniais. Išmaišyti ir virti dar apie 2 min. Patiekiant įdėti keptų grybų ir riešutų.

 

???????????????????????????

Žuvies kepsniai

 

100 g 280 kcal

6 porcijos

Ruošti 2 val.

 
  • 500 g bulvių
  • 500 g menkių filė
  • 3–4 šaukštai sviesto
  • 2 šaukštai smulkintų svogūnų laiškų
  • 2 šaukštai „Vilniaus“ majonezo
  • 2 šaukštai garstyčių
  • 100 g krabų mėsos
  • 2 šaukštai smulkintų petražolių
  • 100 g japoniškų džiūvėsėlių
  • Druskos
  • Maltų baltųjų pipirų

Padažui:

  • 6 pomidorai
  • Raudonasis svogūnas
  • Šaukštas baltojo vyno acto
  • 4 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 4 šaukštai smulkintų petražolių
 

Gaminimas

 

Bulves išvirti ir sutrinti. Pasūdyti, pagardinti pipirais. Menkes sudėti ant aliuminio folijos. Pasūdyti, sudėti gabalėliais pjaustytą sviestą. Uždengti kitu folijos lapu ir sandariai užsukti. Kepti 200 °C temperatūros orkaitėje apie 20 min. Išimti ir atvėsinti. Bulvių košę sumaišyti su svogūnų laiškais, majonezu, garstyčiomis, smulkinta krabų mėsa, smulkintomis keptomis menkėmis ir petražolėmis. Gerai išmaišyti. Suformuoti nedidelius kepsnelius. Palikti 15 min. šaldytuve, paskui apvolioti džiūvėsėliuose ir dar 30 min. palikti šaldytuve. Kepti ant vidutinės ugnies apie 4 min. iš abiejų pusių.

Pomidorus ir svogūnus susmulkinti ir sumaišyti su likusiais ingredientais. Patiekti su žuvies kepsniais.

 

karsti patiekalai (7)

Kepta ėriena

 

100 g 260 kcal

4 porcijos

Ruošti 13 val.

 

Marinatui:

  • 4 skiltelės česnako
  • 2 šaukštai smulkintų rozmarinų
  • 2 šaukštai smulkintų čiobrelių
  • Šaukštelis saldžiosios paprikos
  • 120 ml alyvuogių aliejaus
  • Šaukštelis druskos

Kepsniams:

  • 800 g ėrienos pjausnių
  • Šaukštelis druskos
  • Šaukštelis maltų juodųjų pipirų
  • 2 citrinos
 

Gaminimas

 

Česnakus sutraiškyti ir sumaišyti su likusiais marinato ingredientais. Ėrieną supjaustyti nedideliais gabalėliais, sudėti į indą ir apipilti marinatu. Laikyti per naktį šaldytuve. Paskui mėsą išimti ir nuvarvinti. Kepti ant stiprios ugnies apie 4 min. iš abiejų pusių. Palikti 10 min. atvėsti. Paskui kepti dar apie 2 min. Citrinas nulupti, išspausti sultis ir apšlakstyti keptą ėrieną. Galima patiekti su daržovėmis.

 

karsti patiekalai (3)

Kiaulienos šonkauliai

 

100 g 300 kcal

6 porcijos

Ruošti 2,5 val.

Šonkauliams:

  • 4 kg kiaulienos šonkaulių
  • 2 šaukšteliai aitriosios paprikos
  • 2 šaukšteliai smulkintų raudonėlių
  • 2 šaukšteliai cukraus
  • Druskos
  • Maltų juodųjų pipirų

Padažui:

  • 90 ml chereso
  • 4 skiltelės česnako
  • Šaukštas raudonėlių
  • 60 ml alyvuogių aliejaus
  • Druskos
 

Gaminimas

 

Šonkaulius supjaustyti mažesniais gabalėliais ir apibarstyti prieskoniais. Palikti marinuotis apie 1 val. Kepti 180 °C temperatūros ant grotelių orkaitėje apie 1,5 val. Padažo ingredientus sumaišyti ir sutrinti iki vientisos masės. Keptus šonkaulius patiekti su padažu.

 

karsti patiekalai (4)

Pyragas su vištiena

 

100 g 230 kcal

6 porcijos

Ruošti 1 val.

 
  • 450 g vištienos filė
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Svogūnas
  • 2 saldžiosios paprikos
  • 180 g čederio
  • 2 kiaušiniai
  • 120 g miltų
  • Šaukštelis kepimo miltelių
  • Druskos
  • Maltų juodųjų pipirų
 

Gaminimas

 

Vištieną supjaustyti nedideliais gabalėliais, pasūdyti ir pagardinti pipirais. Kepti ant vidutinės ugnies apie 15 min. Išimti ir atidėti. Smulkintą svogūną pakepinti, kol taps skaidrus. Sudėti vištieną, pjaustytas paprikas ir maždaug 100 g tarkuoto čederio. Įmaišyti plaktus kiaušinius, miltus ir kepimo miltelius. Pasūdyti, pagardinti pipirais. Sudėti į paruoštą kepimo indą ir apibarstyti likusiu čederiu. Kepti 180°C temperatūros orkaitėje apie 20 min. Prieš patiekiant šiek tiek atvėsinti.

 
Spausdinti