Sveiki produktai pagal abėcėlę
2017-06-09 10:57Apie sveikatą nebūtina kalbėti rimtai. Priešingai: kuo rimčiau apie ją kalbama, tuo labiau norisi maištauti ir į pirkinių krepšelį prisikrauti saldžių, spalvotų guminukų ir gazuotų gėrimų. Sveika gyvensena tik tuomet taps neatsiejama kiekvieno piliečio dalimi, kai ji natūraliai, o ne priverstinai įsikomponuos į gyvenimą. Visi moka abėcėlę, o ar galėtumėte išvardyti sveikatai naudingus produktus, kurių pirmosios raidės sutaptų su lietuviška abėcėle (išskyrus nosines raides)? Mes pabandėme!
Sveiki produktai pagal abėcėlę:
- Aktyvinta anglis dažniausiai rekomenduojama, kai sutrinka virškinimas, pučia pilvą, kaupiasi dujos, apsinuodijus maistu.
- Bananuose yra daug kalio, kuris stiprina širdį ir padeda palaikyti normalų kraujo spaudimą.
- Citrinos turi daug vitamino C ir padeda pasveikti nuo peršalimo.
- Česnakas vadinamas vaistu nuo visų ligų. Tai universalus vaistas, natūralus antibiotikas.
- Dilgėlės slopina uždegimą, gerina kraujo krešėjimą, stiprina kraujagysles, mažina plaukų slinkimą, padeda atsikratyti tamsių paakių.
- Erškėčių vaisiai turi 10 kartų daugiau vitamino C negu juodieji serbentai, kitų vertingų mikroelementų. Padeda greičiau atsigauti po infekcinių ligų, kai nustatomas vitaminų trūkumas, net tirpdo akmenis inkstuose ir tulžyje.
- Ėriena ant lietuvių stalo gana retai patenka, nors be reikalo. Ši mėsa sveika, bet gana sunkiai virškinama. Turi fluoro, todėl padeda išvengti ėduonies ir aterosklerozės.
- Figos valo kepenis ir normalizuoja jų veiklą, malšina alkio jausmą, padeda nuo depresijos, mažina mažakraujystės pavojų.
- Granatas turtingas vitamino C. Granatų sultis rekomenduojama vartoti vyrams, kad išvengtų erekcijos sutrikimų. Gydo uždegimus, mažina kraujospūdį, gerina hormonų veiklą, didina hemoglobino lygį.
- Hekas (jūros lydeka). Baltą žuvį rekomenduojama rinktis dėl mažesnio kalorijų kiekio. Jūros lydekose gausu B grupės vitaminų, seleno, jodo – mineralų, kurie svarbūs gerai skydliaukės funkcijai palaikyti.
- Imbieras mažina pykinimą, gali padėti nuo alergijos ir bronchinės astmos, gerina virškinimą, gydo peršalimo ligas.
- Ybiškės (okra) – lietuviams dar mažai žinoma egzotiška daržovė turi daug skaidulų, mažina cholesterolį, turi daug antioksidantų, dezinfekuojančių medžiagų.
- Javai – tai vienas iš pagrindinių šiuolaikinių žmonių maisto produktų, aprūpinantis organizmą baltymais, angliavandeniais, vitaminais ir kitomis medžiagomis.
- Kaliaropės – vitamino C jose daugiau nei baltagūžiuose kopūstuose, reguliuoja kraujo spaudimą, stiprina širdį, mažina cukraus lygį kraujyje.
- Linų sėmenys naikina žarnyno parazitus, valo organizmą, turi daug naudingų skaidulų, riebalų rūgščių.
- Moliūguose yra cinko, seleno, kurie stabdo senėjimo procesus.
- Nakvišos ir iš jų spaudžiamas aliejus reguliuoja moterų menstruacijų ciklą, palengvina menopauzės simptomus, gerina odos ir plaukų būklę.
- Ožragė – prieskonis, pasižymintis priešuždegiminėmis savybėmis, veikia raminančiai, skatina žaizdų gijimą, mažina kraujo spaudimą, gerina kraujo sudėtį.
- Paprikos naudingos sergantiems diabetu, gerina atmintį, gali padėti nuo nemigos, suteikia energijos.
- Ridikėlių rekomenduojama vartoti, kai vargina virškinimo sutrikimai, nusilpus imuninei sistemai. Dėl unikalių medžiagų ridikėliai gali net sumažinti galvos skausmą.
- Sezamų sėklose gausu cinko, kuris didina kaulų tankį, gali apsaugoti nuo osteoporozės, mažakraujystės, rekomenduojamos žmonės, kuriuos vargina nerimo sutrikimai, depresija.
- Špinatai turi daug B grupės vitaminų, provitamino A, vitamino C, K, mineralų – kalio, magnio, suteikia energijos ir gerina bendrą sveikatos būklę.
- Topinambai arba bulvinė saulėgrąža valo organizmą, stiprina širdį, turi daug vitaminų.
- Uogos (bet kokios) yra labai sveikas produktas, jose yra daug vitaminų ir kitų mikroelementų, antioksidantų, mažinančių laisvųjų radikalų žalą.
- Ūmėdėse yra vitamino B2 ir nikotino rūgšties, gerinančios nervų sistemos veiklą.
- Vingrūnės – tai melsvieji dumbliai, labai maistingas produktas, stiprina imuninę sistemą, papildo geležies ir vitamino B12 atsargas. Ypač rekomenduojamas vegetarams ir veganams.
- Zefyrai, dietologų nuomone, yra vieni sveikiausių saldumynų. Jie yra gana nekaloringi, turi baltymų ir gliukozės. Tačiau renkantis zefyrus, reikėtų atkreipti dėmesį į tai, ar juose nepridėta galimai kenksmingų priedų bei, žinoma, jais nepiktnaudžiauti.
- Žalioji arbata turi daug antioksidantų, suteikia energijos, žvalumo, gali sumažinti vėžio, širdies ligų riziką.