Sveiki ir gardūs žuvies patiekalai
2024-10-30 09:33Sveikatos specialistai primena, kad mėsą dažniau reikėtų keisti žuvimi. Tai itin vertingas baltymų ir kitų organizmui būtinų maistinių medžiagų šaltinis. Deja, dauguma lietuvių žuvies vartoja per mažai. Kodėl to nepakeitus ir į meniu neįtraukus šių puikių patiekalų?
Keptos dorados
2 porcijos
100 g 210 kcal
Ruošti 40 min.
- 2 mažos dorados
- Citrina
- Žalioji citrina
- 6 šakelės šviežių petražolių, kalendrų, bazilikų
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 2 skiltelės česnako
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
GAMINIMAS. Doradų šonuose padaryti negilias įpjovas, kad geriau įsigertų prieskoniai. Žuvis gausiai apšlakstyti išspaustomis citrinų sultimis. Žalumynus susmulkinti, sumaišyti su smulkiai kapotu česnaku ir aliejumi. Įtrinti doradas. Prieš kepant marinuoti 15 min. Kepti lauko kepsninėje ant grotelių iš abiejų pusių po 5–7 min., kol gražiai apskrus. Rekomenduojama patiekti su gruzdintomis bulvėmis, šviežių daržovių salotomis.
Žuvies apkepas
6 porcijos
100 g 299 kcal
Ruošti 1 val.
- 1 kg bulvių
- 400 ml pieno
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 25 g sviesto
- 25 g miltų
- Svogūnas
- 400 g maltos menkės
- Šaukštelis Dižono garstyčių
- Saujelė laiškinių česnakų
- 100 g šaldytų saldžiųjų kukurūzų
- 100 g šaldytų žirnelių
- 100 g tarkuoto čederio
GAMINIMAS. Bulves nulupti ir išvirti. Su šlakeliu pieno sutrinti košę, pagardinti prieskoniais. Keptuvėje įkaitinti sviestą, suberti miltus, smulkiai pjaustytą svogūną, gerai išmaišyti ir maišant kepti kelias minutes. Pamažu supilti likusį pieną, leisti jam užvirti. Sumažinus kaitrą maišant virti 3–4 min., kol sutirštės. Nukaitus įmaišyti žuvį, Dižono garstyčias, smulkintus laiškinius česnakus, kukurūzus, žirnelius. Viską sudėti į riebalais išteptą skardą. Viršų užkloti bulvių mase ir apiberti sūriu. Kepti apie 25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C.
Pyragas su lašiša
6 porcijos
100 g 477 kcal
Ruošti 1,5 val.
- 2 kiaušiniai
- 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 200 g grybų
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 200 g virtų rudųjų ryžių
- Saujelė šviežių krapų
- Citrina
- 2 šaukštai kaparėlių
- 270 g filo tešlos (7 lakštai)
- 600 g lašišos filė be odos
GAMINIMAS. Kiaušinius kietai išvirti, nulupti, suraikyti riekelėmis ir atidėti. Šaukštą aliejaus įkaitinti keptuvėje, sudėti smulkiai pjaustytus (galima permalti mėsmale) grybus, pagardinti druska ir pipirais. Maišant kepti apie 10 min., kol lengvai apskrus. Suberti ryžius, smulkintus krapus, nuo citrinos nutarkuotą žievelę ir išspaustas sultis, kaparėlius. Troškinti dar porą minučių, nukaisti ir palikti vėsti. Skardą iškloti kepimo popieriumi. Ištiesti du tešlos kaštus, kad per vidurį šiek tiek persidengtų. Patepti aliejumi, ant viršaus uždėti dar du lakštus. Vėl patepti aliejumi, tą patį pakartoti su dar dviem lakštais. Ant tešlos paskleisti permaltą arba smulkiai pjaustytą lašišą. Ant viršaus tolygiai paskleisti grybų ir ryžių masę, išdėlioti kiaušinių riekeles. Tešlos kraštus sulenkti, ant viršaus užkloti likusį lakštą ir viską gerai suspausti suformuojant pyragą. Kepti 40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 190 °C. Gardu patiekti su šviežių daržovių salotomis.
Braziliškas troškinys
4 porcijos
100 g 311 kcal
Ruošti 50 min.
ŽUVIAI:
- 500 g mėgstamos baltos žuvies filė
- Šaukštas citrinos sulčių
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
SRIUBAI:
- 1,5 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 2 skiltelės česnako
- Nedidelis svogūnas
- Raudona saldžioji paprika
- 1,5 šaukšto cukraus
- Šaukštelis kumino miltelių
- Šaukštelis maltos saldžiosios paprikos
- Šaukštelis maltos aitriosios paprikos
- Druskos pagal skonį
- 400 ml kokosų pieno
- 400 g konservuotų trintų pomidorų
- 240 ml žuvų sultinio
- Mėgstamų žalumynų patiekti
GAMINIMAS. Žuvį supjaustyti norimo dydžio gabalėliais, apšlakstyti citrinos sultimis, aliejumi, pagardinti druska ir pipirais. Susukti į maistinę plėvelę ir 20 min. šaldyti. Kepti, kol gražiai apskrus. Atidėti. Keptuvėje įkaitinti sriubai skirtą aliejų, apkepti smulkintą česnaką ir svogūną. Kai šis taps skaidrus, sudėti smulkintą papriką ir kepti dar porą minučių. Sudėti likusius sriubos ingredientus ir kaitinti, kol užvirs. Sumažinti kaitrą ir virti apie 20 min., kol sutirštės. Paskaninti prieskoniais, sudėti keptą žuvį ir troškinti dar 2 min. Pagardinti mėgstamais žalumynais. Šalia galima patiekti virtų ryžių.
Kreminė žuvienė
4 porcijos
100 ml 255 kcal
Ruošti 40 min.
- Šaukštas alyvuogių aliejaus
- Šaukštas sviesto
- 2 skiltelės česnako
- Svogūnas
- 350 g lašišos filė
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 3 bulvės
- Morka
- 600 ml žuvų sultinio
- 250 ml grietinėlės
- Šviežių bazilikų patiekti
GAMINIMAS. Keptuvėje įkaitinti aliejų ir sviestą, apkepinti smulkintą česnaką ir svogūną. Kai apskrus, sudėti mažais gabalėliais pjaustytą lašišą, pagardinti prieskoniais ir kepti 5–6 min. Atidėti. Bulves ir morką nuskusti, supjaustyti nedideliais gabalėliais. Suberti į verdantį sultinį ir virti apie 20 min., kol suminkštės. Supilti grietinėlę ir pertrinti elektriniu trintuvu iki kreminės konsistencijos. Sudėti keptuvės turinį, išmaišyti ir virti dar 10 min. Pagardinti smulkintais bazilikais. Skanu su skrudinta prancūziška duona.
Autorius Jūratė Survilė