Kiekvienais metais gegužės 2 dieną minima pasaulinė tuno diena, skirta atkreipti dėmesį į šių žuvų reikšmę vandenyno ekosistemoje. Dėl nuolatinės žvejybos nyksta kai kurios tunų rūšys. Kita vertus, tai labai skani ir sveikatai naudinga žuvis. Mitybos specialistą šią žuvį rekomenduoja rinktis dėl jame esančių vertingų omega 3 riebalų rūgščių. Tačiau geriausia pirkti žuvį, sugautą laikantis tvarios žuvininkystės principų. Ji brangesnė, bet sugauta mažiau kenkiant žuvų populiacijai ir siekiant ją apsaugoti nuo visiško išnykimo.

 

tunas

Itališkos tuno ir pupelių salotos

 
  • 360 g konservuotų tunų
  • 400 g konservuotų pupelių
  • 8 saulėje džiovinti pomidorai
  • Raudonasis svogūnas
  • 16 alyvuogių
  • 50 g sultenių
  • 10 g petražolių
  • Šaukštas ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • 2 šaukštai raudonojo vyno acto
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
 

Gaminimas

 

Konservuotas pupeles perplauti po šaltu vandeniu, nusausinti. Nupilti skystį nuo konservuoto tuno. Pupeles sumaišyti su tunu, supjaustytais džiovintais pomidorais, svogūnu, petražolėmis, alyvuogėmis, sultenėmis ir aplieti padažu, sumaišytu iš aliejaus, acto, druskos ir pipirų.

 

4 porcijos

100 g apie 120 kcal

Paruošimo laikas: 10 min.

 

Pyragas su tunu

 

Tešlai:

  • 500 g miltų
  • 200 g sviesto
  • Šaukštelis kepimo miltelių
  • 100 g cukraus
  • 2 kiaušinių tryniai
  • Kiaušinis
  • Miltų tešlai pabarstyti

Įdarui:

  • 450 g konservuoto tuno
  • 3 kiaušiniai
  • 10 g petražolių
  • 250 g pieno
  • 250 ml grietinės
  • 50 g tarkuoto sūrio
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Kalendrų puošti
 

Gaminimas

 

Pirmiausiai pagaminti tešlą: kambario temperatūros sviestą ištrinti su sviestu, po vieną sudėti trynius, suberti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir išminkyti tešlą.

 

Orkaitę įkaitinti iki 190°. Iškočioti 1 cm storio tešlą. Kepimo indą iškloti kepimo popieriumi, patiesti tešlą, subadyti šakute ir atšaldyti ją šaldytuve 10 min. Tada kepti orkaitėje 15 min., kol kraštai įgaus auksinį atspalvį. Tada aptepti plaktu kiaušiniu ir pakepti dar 5 min. Tada pyragą išimti iš orkaitės ir leisti atvėsti ant grotelių.

 

Tuną sumaišyti su smulkiai supjaustytomis petražolėmis ir prieskoniais ir uždėti ant tešlos. Kiaušinius išplakti su pienu, grietine ir prieskoniai ir aptepti tuno sluoksnį. Ant viršaus užberti tarkuoto sūrio. Orkaitės karštį sumažinti iki 160° ir kepti 40 – 45 min. Iškepusį pyragą papuošti šviežiomis kalendromis.

 

6 porcijos

100 g apie 174 kcal

Paruošimo laikas: 1 val. 35 min.

 

Žuvainis su tunu iš rėžiukais

 
  • 370 g tunų
  • 150 g rėžiukų
  • 2 pomidorai
  • 4 laiškiniai svogūnai
  • 3 skiltelės česnako
  • Šaukštelis šviežio tarkuoto imbiero
  • 2 šaukštai smulkintų šviežių kalendrų
  • Pusės citrinos sultys
  • 25 g duonos džiūvėsėlių
  • Kiaušinis
  • 4 bandelės su grūdais
  • Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Aliejaus kepti
 

Gaminimas

 

Svogūnų laiškus smulkiai supjaustyti ir sumaišyti su išspaustomis česnako skiltelėmis, tarkuotu imbieru, smulkintomis kalendromis, nusausintu tunu, džiūvėsėliais, kiaušiniu ir citrinos sultimis. Mišinį paskaninti prieskoniais ir padalyti į 4 dalis. Iš jų suformuoti rutuliukus, kuriuos 20 min. atšaldyti šaldytuve. Į keptuvę įpilti šiek tiek aliejaus ir abiejų pusių po 2 min. apkepti tunų maltinukus. Po to galima juos dar papildomai apšlakstyti citrinų sultimis. Bandeles perpjauti per pusę ir apskrudinti. Dėti ant vienos bandelės pusės rėžiukų, tuno maltinuką, supjaustytų pomidorų ir užvožti kita bandelės puse.

 

4 porcijos

100 g apie 138 kcal

Paruošimo laikas: 40 min.

Spausdinti