Sveikesnių picų idėjos
2023-06-09 10:57Įprastai pica priskiriama prie gardaus, tik, deja, nesveiko maisto. Todėl tie, kas rūpinasi figūra ir gera savijauta, stengiasi ja nepiktnaudžiauti. Nuo šiol sukti galvos bei jausti kaltės suvalgius gabalėlį picos nereikės, nes ir šis patiekalas gali būti sveikas!
Su žiedinių kopūstų pagrindu
2 porcijos
100 g 245 kcal
Ruošti 45 min.
PAGRINDUI:
- Žiedinis kopūstas
- Kiaušinis
- 50 g kietojo sūrio
- Žiupsnelis druskos ir smulkintų džiovintų bazilikų
VIRŠUI:
- 50 g pesto padažo
- 2 geltoni pomidorai
- 80 g mocarelos
- Pusė mažos cukinijos
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Gražgarsčių patiekti
GAMINIMAS. Žiedinį kopūstą susmulkinti iki trupinių elektriniu smulkintuvu. Palikti 15 min. pastovėti, kad išsiskirtų sulčių, jas nupilti. Sumaišyti su kitais picos pagrindo ingredientais ir ant kepimo popieriumi išklotos skardos formuoti paplotį. Kepti 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C.
Iškepus pagrindą leisti kelias minutes pravėsti ir aptepti pesto padažu. Ant viršaus išdėlioti riekelėmis raikytą pomidorą, mocarelą, plonais griežinėliais pjaustytą cukiniją, pagardinti prieskoniais. Kepti orkaitėje dar 5 min., kol sūris išsilydys. Patiekti papuošus gražgarstėmis.
Žalioji brokolių
2 porcijos
100 g 203 kcal
Ruošti 1 val.
PAGRINDUI:
- Brokolis
- 2 kiaušiniai
- 30 g tarkuoto parmezano
- 30 g tarkuotos mocarelos
- Šaukštelis smulkintų džiovintų itališkų žolelių prieskonių
- Žiupsnelis druskos
VIRŠUI:
- Avokadas
- 70 g pievagrybių
- 100 g vytintos dešros
- Mėlynasis svogūnas
- Šaukštelis smulkintų džiovintų itališkų žolelių prieskonių
- 100 g fermentinio sūrio
GAMINIMAS. Brokolį sumalti elektriniu smulkintuvu iki trupinių. Juos 3 min. kaitinti mikrobangų krosnelėje ant vidutinės kaitros. Kai pravės, sudėti į maišelį tarkiams sunkti ir nusunkti kuo daugiau skysčio. Į tarkius įmušti kiaušinius, suberti sūrį, prieskonius ir gerai išmaišyti. Ant kepimo popieriumi išklotos skardos formuoti paplotį. Kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C.
Ant paruošto pagrindo dėti plonomis riekelėmis pjaustytus pievagrybius, avokado minkštimą, dešrą, pusžiedžiais smulkintą svogūną. Pagardinti prieskoniais ir užberti tarkuotu sūriu. Kepti dar 12 min. tokios pat temperatūros orkaitėje.
Sūrio su bolivinių balandų pagrindu
2 porcijos
100 g 367 kcal
Ruošti 45 min.
PAGRINDUI:
- 180 g per naktį brinkintų bolivinių balandų
- Kiaušinis
- Pusė šaukštelio druskos
- Pusė šaukštelio kepimo miltelių
- 2 šaukštai aliejaus
VIRŠUI:
- 2 pomidorai
- Šaukštelis džiovintų česnakų granulių
- Šaukštelis smulkintų džiovintų bazilikų
- 40 g parmezano
- 60 g pekorino
- 60 g mocarelos
- 50 g raudonojo čederio
GAMINIMAS. Visus pagrindo ingredientus sumaišyti. Iš tešlos ant kepimo popieriumi išklotos skardos suformuoti paplotį. Kepti 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C.
Ant iškepusio pagrindo išdėlioti riekelėmis raikytus pomidorus, užberti česnakų granules, bazilikus, tolygiai paskirstyti tarkuotus ir tarpusavyje sumaišytus visus sūrius. Kepti 10 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C, kol sūriai išsilydys ir viršus gražiai apskrus.
Grybų su ruginių miltų pagrindu
2 porcijos
100 g 354 kcal
Ruošti 1,5 val.
PAGRINDUI:
- 25 g mielių
- 100 ml pieno
- Šaukštelis cukraus
- Žiupsnelis druskos
- 100 g kvietinių miltų
- 100 g ruginių miltų
- Šaukštas aliejaus
VIRŠUI:
- 150 g rikotos
- Šaukštelis smulkintų džiovintų šalavijų
- 100 g pievagrybių
- Svogūnas
- Keli šviežių šalavijų lapeliai papuošti
GAMINIMAS. Mieles sumaišyti su pašildytu pienu ir cukrumi. Padėti 15 min. šiltai, kad pakiltų. Sumaišyti su likusiais picos pagrindo ingredientais, išminkyti tešlą. Suformuoti į kamuoliuką ir 30 min. palikti šiltai. Pakilusią pabarstyti miltais ir iškočioti pagrindą.
Ant jo tolygiai paskirstyti rikotą, maišytą su džiovintais šalavijais. Jeigu sūris kietokas ir sunkiai maišosi, galima įpilti truputį pieno ir permalti elektriniu plaktuvu. Ant sūrio sluoksnio dėti plonomis riekelėmis raikytus pievagrybius, smulkiai kapotus svogūnus. Kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C. Patiekti papuošus šalavijų lapeliais.
Sūrio su burokėlių pagrindu
2 porcijos
100 g 387 kcal
Ruošti 1,5 val.
PAGRINDUI:
- 7 g sausų mielių
- 250 g kvietinių miltų
- 50 g šviežių tarkuotų burokėlių
- 100 ml šviežiai spaustų burokėlių sulčių
- Pusė šaukštelio druskos
- Pusė šaukštelio cukraus
VIRŠUI:
- Kriaušė
- 100 g ožkų sūrio
- 50 g rikotos
- 40 g mėlynojo pelėsinio sūrio
- Saujelė šviežių jaunų burokėlių lapų
GAMINIMAS. Iš nurodytų ingredientų išminkyti tešlą. Ji turi būti minkšta, truputį lipni. 30 min. palikti šiltai. Iš pakilusios iškočioti picos pagrindą ir dėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kepti 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C.
Ant iškepusio pagrindo išdėlioti plonomis riekelėmis raikytą kriaušę. Ant viršaus užberti visų tarkuotų sūrių mišinį. Kepti apie 10 min. tokios pat temperatūros orkaitėje. Patiekti apibarsčius burokėlių lapais.
Autorius Jūratė Survilė