Visi gali pasigaminti sveikesnių daržovių traškučių. Daugelio mėgstami traškučiai laikomi vienu pavojingiausių užkandžių figūrai. Tačiau jei negalite gyventi be jų, pradėkite patys gaminti daržovių traškučius, kurie nebus tokie kenksmingi. Svarbiausia taisyklė – supjaustyti vaisius ir daržoves labai plonai. Geriausia tai daryti specialia daržovių pjaustykle arba gerai pagaląstu virtuviniu peiliu. Daržoves ant kepimo popieriaus svarbu paskleisti taip, kad griežinėliai nesiliestų vieni su kitais. Jeigu daržoves netvarkingai sumesite, traškučiai nebus tokie traškūs. Skanesni traškučiai gausis, jei retkarčiais kepdami juos apversite. Nedidelį kiekį traškučių galima iškepti ne tik orkaitėje, bet ir skrudintuvėje. O kad traškučiai ilgiau išliktų švieži ir traškūs, laikykite juos sandariai uždarytus plastikiniuose induose, sausoje vietoje. Traškučių galima pasigaminti ne tik iš bulvių: labai skanu morkų, burokėlių, obuolių, žalių šparaginių pupelių, bananų, moliūgų, cukinijų ir kitų daržovių traškučiai.

 

Obuolių traškučiai

 

traškučiai

  • 2 dideli obuoliai
  • 1,5 šaukštelio cukraus
  • 0,5 šaukštelio malto cinamono
 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 110°. Obuolius nuplauti, išimti sėklas ir supjaustyti plonais griežinėliais. Juos sudėti ant skardos. Cukrų sumaišyti su cinamonu ir pabarstyti obuolių griežinėlius. Kepti orkaitėje, kol obuoliai išdžius ir kraštai užsiries (nuo 45 minučių iki valandos). Tada perkelti obuolių traškučius ant grotelių ir palikti, kol atvės ir taps traškūs.

 

3 – 4 žmonėms

100 g apie 24 kcal

Paruošimo laikas: apie 90 min

 

Burokėlių traškučiai

 
  • 3 vidutinio dydžio arba dideli burokėliai
  • 2 – 3 šakelės rozmarinų
  • Druskos, maltų, juodųjų pipirų pagal skonį
  • Alyvuogių arba rapsų aliejaus kepti
 

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 190°. Burokėlius supjaustyti plonais griežinėliais. Sudėti vienu sluoksniu tarp dviejų kepimo popieriaus lapų ir patepti aliejumi. Paskaninti druska, pipirais ir įdėti rozmarinų. Kepti ant grotelių 15 – 20 minučių, kol taps traškūs ir šiek tiek paruduos. Patiekti atvėsintus.

 

3 – 4 žmonėms

100 g apie 84 kcal

Paruošimo laikas: apie 30 min

 

Morkų traškučiai

 
  • 4 morkos
  • Druskos pagal skonį
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus

Gaminimas

 

Orkaitę įkaitinti iki 175°. Morkas nulupti ir supjaustyti plonais šiaudeliais. Apšlakstyti aliejumi. paskaninti druska. Morkų griežinėlius sudėti vienu sluoksniu tarp dviejų kepimo popieriaus lapų. Kepti ant grotelių 15 – 20 minučių, kol taps traškūs ir šiek tiek paruduos. Patiekti atvėsintus.

 

3 – 4 žmonėms

100 g apie 51 kcal

Paruošimo laikas: apie 25 min

Spausdinti