Sveikas vasaros gardėsis – burokėlių lapai
2024-06-21 07:47Moderniosios medicinos tėvu vadinamas persų kilmės gydytojas Avicena rašė, kad burokėlių lapai yra tiek sveikam, tiek ir pasiligojusiam naudingas produktas. Mat juose esančios vertingosios medžiagos organizmo įsisavinamos itin lengvai. Vieni mums įprastų šakninių burokėlių lapų vasaros pradžioje prisiraško nuosavame darže, kiti mieliau renkasi vadinamuosius mangoldus. Juk šie specialiai auginami dėl lapų. Neatsižvelgiant į burokėlių rūšį, paskanauti patiekalų iš jų lapų neabejotinai verta kiekvienam.
Mėgstami visame pasaulyje
Burokėliai – vienos populiariausių Šiaurės Europoje vartojamų daržovių. Ir pradėti auginti ne dėl ryškiaspalvės ropelės, o būtent dėl lapų. Vėliau kažkas paragavo paties šakniavaisio ir suprato, kad jis ne tik saldus, bet ir tinkamas daugeliui patiekalų. Šaknis iš pradžių buvo plonytė kaip petražolės, ir tik selekcininkų pastangomis burokėlis tapo apvaliu, pusapvaliu ar cilindro formos gražuoliu. Taigi burokėlis – pergalingas žmogaus triūso rezultatas. Tiesa, visa tai įvyko labai seniai. Freskų, kuriose pavaizduotas burokėlis, aptikta net ant Vezuvijaus išsiveržimo sugriauto Pompėjos miesto sienų. Senovės romėnai burokėlių lapų išmirkydavo vyne ir paskanindavo pipirais. Jų būdavo patiekiama ne tik kasdieniams pietums, bet ir per puotas. Gerokai vėliau italai sugalvojo puikų kubeliais pjaustytų virtų burokėlių su ožkų pieno sūriu derinį. Taip gimė vienos rafinuočiausių salotų pasaulyje. Korėjiečiai valgo kmynų nuovire virtus burokėlius kartu su tarkuotais krienais, druska ir cukrumi. Iš burokėlių nuoviro gamina želė, o šių puikių daržovių lapų deda į sriubas, ryžių ir džiovintų dumblių suktinukus, marinuoja bei pateikia kaip itin mėgstamą garnyrą. Skandinavai pradėjo derinti burokėlius su silke. Šis derinys itin populiarus ir Lietuvoje. Visgi geriausiai burokėliai žinomi dėl sodraus skonio slaviškų barščių. Vasaros mėnesiais šioje sriuboje beveik visada būna ir burokėlių lapų.
Burokėlių šakniavaisius bei lapus itin vertina vegetarai, veganai ir besilaikantys dietos. O šiuo metu gurmanai tarsi iš naujo atranda šią puikią daržovę ir stengiasi patiekalams panaudoti kiekvieną jos dalį. Mat ne tik laikomasi maisto nešvaistymo taisyklių, tačiau ir žinoma, kad kiekviena burokėlio dalis gausi vitaminų, stiprinančių organizmą.
Daugybė panaudojimo būdų
Burokėliai vertinami nuo seniausių laikų ne tik dėl skonio, bet ir dėl to, kad jų maistinė vertė išlieka kone nepakitusi per visą žiemą iki naujo derliaus. Mitybos specialistai sako, kad ypač sveika valgyti jaunus raudonuosius burokėlius, nes juose daugiausia vitaminų ir mineralinių medžiagų. Nustatyta, kad žmonės, reguliariai valgantys burokėlių, rečiau serga mažakraujyste. Visgi šiltymečiu pati vertingiausia dalis būtent lapai. Deja, be gailesčio nuskabius lapus, gausaus šakniavaisių derliaus galima ir nesulaukti, tad lapinių daržovių mėgėjai neretai renkasi specialiai išvestą burokėlių veislę – lapinius burokėlius, vadinamus mangoldais. Iš išvaizdos panašūs į paprastus burokėlius, bet šaknys nevalgomos. Mangoldams būdingi stambūs, sodriai žali lapai ir mėsingi bei sultingi kotai, kurie gali būti įvairių spalvų – raudoni, geltoni, balti ar žali. Lapai ir kotai valgomi troškinti, kepti, dedami į sriubas, salotas. Jaunus švelnius lapelius galima valgyti šviežius. Stambūs žali burokėlių lapai būna kartoki dėl juose esančio didelio kiekio oksalo rūgšties. Tokius reikia termiškai apdoroti. Burokėlių lapai puikiai dera su špinatais, kopūstais, svogūnais, česnakais. Juos galima naudoti sriuboms, šaltibarščiams gaminti. Burokėlių lapų dedama į koldūnų, pyragų ir pyragėlių įdarus, makaronus, picas, kiaušinienę ir daugelį kitų patiekalų. Iš šviežių žalių burokėlių lapų galima paruošti tirštų kokteilių ir kitų gėrimų. Skaniausi ir vertingiausi burokėlių lapai būna vos tik nuskinti. Deja, tai greitai gendantis produktas, išsilaiko ne ilgiau kaip 3 dienas. Tad vos parsinešus iš daržo ar turgaus derėtų nuvalyti drėgna šluoste ir sudėti į apatinį šaldytuvo skyrelį arba užšaldyti.
Nauda sveikatai
Svarbaus vitamino kraujodarai šaltinis. Burokėlių lapuose gausu vitamino K, kuris palaiko normalų kraujo krešėjimą, stabdo kraujavimą, skatina žaizdų gijimą, dalyvauja organizmo regeneracijos procesuose, didina atsparumą infekcijoms, kartu su vitaminu D dalyvauja kaulų atsinaujinimo procesuose, skatina raumenų veiklą, palaiko vyresnių žmonių kaulų stiprumą, gali sumažinti osteoporozės riziką, būtinas normaliai inkstų veiklai.
Naudingi sergantiems kepenų ligomis. Burokėliuose kaupiasi augalinių pigmentų (flavonoidų) medžiagos – betacianinai. Burokėliai gamina betainą, padedantį organizmui įsisavinti gyvūninius baltymus. Todėl sergant kepenų ligomis burokėliai tampa nepamainomu produktu.
Rekomenduojama vyresnio amžiaus žmonėms. Didelis magnio ir kalio kiekis burokėlių lapuose naudingas širdies raumeniui. Taip pat burokėliuose esančių medžiagų derinys sumažina senatvinės silpnaprotystės riziką. Burokėlių lapuose esančios medžiagos, kasdien vartojant bent 3 mėn., padidina smegenims tiekiamo kraujo kiekį.
Verta paragauti lieknėjantiems. Žmonės, besilaikantys dietos, mėgsta lapinius burokėlius. Mat ląstelienos juose daugiau nei rūgštynėse, salotose ar špinatuose. Taip pat mažai kalorijų. Liaudies medicinos žinovai teigia, kad burokėlių lapų arbata skatina medžiagų apykaitą ir trukdo organizmui įsisavinti riebalus. Sakoma, jog vos po 2–4 savaičių kasdien prieš valgį išgeriant po 2 šaukštus burokėlių lapų nuoviro galima pastebėti džiuginančius rezultatus.
Išsaugo aštrų regėjimą. Dėl vitamino A, zeaksantino ir liuteino burokėlių lapai yra gera priemonė akių sveikatai saugoti. Geriausiai šios medžiagos įsisavinamos iš termiškai neapdorotų burokėlių lapų. Norint gauti didžiausią lengvai įsisavinamo vitamino A dozę, verta iš burokėlių lapų spausti sultis.
Produktas, leidžiantis išvengti mažakraujystės. Burokėlių lapuose gausu geležies, todėl tai puiki natūrali priemonė, užkertanti kelią mažakraujystei. Tik svarbu burokėlių lapų nevartoti kartu su pieno produktais, suvalgius patiekalų su šia daržove taip pat nereikėtų iškart gerti kavos. Mat kava trukdo įsisavinti geležį.
Onkologinių ligų prevencijai. Reguliarus burokėlių lapų vartojimas saugo nuo vėžio. Lapuose yra medžiagos betalaino, kuris žinomas kaip turintis stiprų priešvėžinį poveikį.
Svarbu! Burokėliai ir jų lapai skatina tulžies išsiskyrimą, todėl sergant cholecistitu arba pankreatitu gali paaštrėti simptomai.
Maistinė vertė 100 g
Angliavandeniai 3,5 g
Baltymai 3 g
Ląsteliena 1,6 g
Vitaminas A 1050 μg
Vitaminas C 30 mg
Vitaminas K 540 μg
Folio rūgštis 49 μg
Geležis 3,5 mg
Kalis 379 mg
Kalcis 102 mg
Magnis 81 mg
100 g 19 kcal
Plokščiaduonė su burokėlių lapais ir feta
4 porcijos
100 g 185 kcal
Ruošti 40 min.
PAGRINDUI:
- 2 kiaušiniai
- 2 šaukštai grietinės
- 150 g miltų
- Druskos pagal skonį
ĮDARUI:
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus + kepti
- 2 skiltelės česnako
- 150 g lapinių burokėlių
- 100 g fetos
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
GAMINIMAS. Kiaušinius išplakti su grietine. Nuolat maišant suberti miltus, pasūdyti. Maišyti, kol masė sutirštės. Laikyti šaldytuve 15–20 min., kad iš miltų išsiskirtų glitimas. Tešlą išminkyti ir rankomis paskleisti ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Pakepinti smulkintą česnaką, sudėti supjaustytus lapinius burokėlius ir maišant kepinti dar apie 2 min. Ant paruoštos tešlos sudėti burokėlių lapus ir stambiais kubeliais pjaustytą ferą. Pagardinti prieskoniais ir apšlakstyti alyvuogių aliejumi. Kepti 10–15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C.
Budos dubenėlis su burokėlių lapeliais
1 porcija
100 g 82 kcal
Ruošti 10 min.
- Trumpavaisis agurkas
- 25 g ridikėlių
- 25 g jaunų burokėlių lapų
- 25 g salotų lapų
- 50 g virtų grikių
- Šaukštelis alyvuogių aliejaus
- Virtas kiaušinis
- Linų sėmenų
- Druskos pagal skonį
PADAŽUI:
- 3 šaukštai sezamų pastos
- Šaukštas citrinos sulčių
- Šaukštas medaus
- Šaukštelis sezamų aliejaus
- Druskos pagal skonį
GAMINIMAS. Daržoves susmulkinti ir sudėti į dubenėlį. Padažui skirtus ingredientus gerai išplakti ir tolygiai paskirstyti ant daržovių. Nemaišyti. Grikius sumaišyti su alyvuogių aliejumi ir sudėti į dubenėlį. Perpjauti kiaušinį, pagardinti linų sėmenimis, pasūdyti ir padėti ant daržovių. Patiekti atvėsintą.
Autorius Eglė Stratkauskaitė