Sveika ir skanu – daržovių apkepai
2024-10-03 09:21Ruduo dosnus sezoninių daržovių. Dažnas jų savo darže užsiaugina tiek, kad nė nežino, kur dėti. Tokiu atveju pats metas išbandyti gardžiausius daržovių apkepų receptus!
Aštrus pomidorų
4 porcijos
100 g 269 kcal
Ruošti 1 val.
VIRŠUI:
- 40 g maltų džiūvėsėlių
- 25 g avižų dribsnių
- Šaukštas miltų
- 30 g tarkuoto parmezano
- Šaukštelis smulkintų džiovintų raudonėlių
- Druskos pagal skonį
- 2 šaukštai šalto sviesto
APKEPUI:
- 3 skiltelės česnako
- Šaukštas kaparėlių
- Aitrioji paprika
- 2 šaukšteliai medaus
- Šaukštelis smulkintų džiovintų bazilikų
- 800 g konservuotų nesmulkintų pomidoriukų
GAMINIMAS. Sumaišyti visus apkepo viršui skirtus ingredientus. Turi išeiti stamboki trupiniai. Dėti į šaldytuvą iki reikės naudoti.
Į gilią keptuvę sudėti visus apkepui skirtus ingredientus (aitriąją papriką supjaustyti kuo smulkiau) ir kaitinti, kol skystis užvirs. Sumažinus kaitrą reguliariai pamaišant troškinti 25 min., kol viskas sutirštės.
Paruoštą pomidorų masę sukrėsti į karščiui atsparų kepimo indą, viršų apibarstyti trupinių mišiniu ir kepti 15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C.
Brokolių ir žiedinių kopūstų
6 porcijos
100 g 255 kcal
Ruošti 1 val.
- 8 plonos riekelės rūkyto kumpio
- Pusė didelio žiedinio kopūsto
- Pusė didelio brokolio
- 125 g grietinės
- 110 g neutralaus skonio kreminio sūrio
- Šaukštas majonezo
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
GAMINIMAS. Kumpio riekeles kepti iš abiejų pusių sausoje keptuvėje, kol taps traškios.
Žiedinį kopūstą, brokolį išskaidyti žiedynais ir 15–20 min. virti garuose, kol suminkštės.
Grietinę sumaišyti su kreminiu sūriu, majonezu, pagardinti prieskoniais. Suberti apvirtus kopūstus, keptą kumpį ir gerai išmaišyti. Viską sudėti į skardą, uždengti folija ir kepti 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 190 ºC. Nuėmus foliją kepti dar 10 min., kol viršus gražiai apskrus.
Sotus baklažanų
8 porcijos
100 g 421 kcal
Ruošti 3 val.
- 3 baklažanai
- Druskos pagal skonį
- 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
MĖSOS PADAŽUI:
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Svogūnas
- 4 skiltelės česnako
- 900 g maltos jautienos
- 220 g pomidorų
- 3 šaukštai pomidorų pastos
- 120 ml baltojo sauso vyno
- 2 šaukšteliai maltų džiovintų raudonėlių
- Šaukštelis cukraus
- Šaukštelis cinamono
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- 2 šaukštai smulkintų šviežių petražolių
BEŠAMELIO PADAŽUI:
- 3 šaukštai sviesto
- 4 šaukštai miltų
- 475 ml pieno
- Pusė šaukštelio malto muskato
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- 20 g tarkuoto parmezano
- Kiaušinis
GAMINIMAS. Baklažanus supjaustyti maždaug 1 cm storio riekelėmis, apibarstyti druska ir palikti 1 val. pastovėti. Tuomet nuplauti, gerai nusausinti ir kiekvieną riekelę iš abiejų pusių aptepti aliejumi. Išdėlioti kepimo popieriumi išklotoje skardoje ir kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C.
Kol baklažanai kepa, pasiruošti mėsos padažą. Aliejų įkaitinti gilioje keptuvėje, suberti smulkiai pjaustytą svogūną, česnaką ir pamaišant kepti apie 10 min., kol svogūnas taps minkštas. Sudėti mėsą ir pamaišant kepti dar apie 15 min. Sudėti smulkiai pjaustytus pomidorus, pomidorų pastą, supilti vyną, pagardinti prieskoniais. Lėtai troškinti apie 20 min. Turi išeiti tirštas sodrus padažas.
Bešamelio padažui išlydyti sviestą, įmaišyti miltus ir nuolat maišant kepti 2–3 min. Pamažu maišant supilti pieną, užvirinti. Sumažinus kaitrą virti dar 2 min. Nukėlus įmaišyti muskatą, druską, pipirus ir sūrį. Kai atvės, įmaišyti kiaušinį.
Riebalais pateptos skardos dugną iškloti trečdaliu turimų baklažanų riekelių. Ant viršaus paskirstyti pusę mėsos padažo. Dėti antrą sluoksnį baklažanų riekelių – pusę likusių. Ant viršaus paskleisti likusį mėsos padažą. Sudėti paskutinį baklažanų riekelių sluoksnį ir užpilti bešamelio padažu. Kepti apie 1 val. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C.
Šparaginių pupelių
10 porcijų
100 g 297 kcal
Ruošti 1 val.
- Svogūnas
- 3 skiltelės česnako
- 3 šaukštai sviesto
- 900 g žalių šparaginių pupelių
- Šaukštelis smulkintų šviežių čiobrelių
- 180 ml vištienos sultinio
- 180 ml riebios grietinėlės
- Ketvirtis šaukštelio malto muskato
- 100 g tarkuoto parmezano
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
GAMINIMAS. Svogūną su česnaku susmulkinti ir kepti svieste, kol suminkštės. Suberti pusiau perpjautas pupeles, pagardinti čiobreliais. Troškinti 5 min. Supilti sultinį ir jį užvirti. Toliau kaitinti dar 3–4 min., kol išgaruos beveik visas sultinys. Supilti grietinėlę, pagardinti muskatu. Kaitinti 5 min., kol viskas sutirštės. Įmaišyti pusę sūrio, pagardinti prieskoniais. Masę perpilti į riebalais pateptą skardą, užberti likusį sūrį. Kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C.
Bulvių
10 porcijų
100 g 289 kcal
Ruošti 1,5 val.
- 2,5 kg šviežių bulvių
- 3 šaukštai aliejaus
- 450 g rūkyto kumpio
- 230 g minkšto sviesto
- 240 g grietinės
- 240 ml riebaus pieno
- 120 g tarkuoto čederio
- Druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Kelios šakelės šviežių rozmarinų
GAMINIMAS. Kruopščiai nuplautas neskustas bulves įtrinti aliejumi ir 40 min. kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C.
Per tą laiką kumpį supjaustyti itin plonomis riekelėmis ir kepti šlakelyje aliejaus, kol gražiai apskrus.
Bulves nulupti ir sutrinti iki rupios košės. Sumaišyti su kepintu kumpiu (šiek tiek pasilikti), sviestu, grietine, pienu ir sūriu (pasilikti viršui). Pagardinti druska, pipirais, rozmarinais. Viską dėti į skardą, papuošti likusiu kumpiu ir sūriu. Kepti apie 25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C.
Autorius Jūratė Survilė