Sušių pasaulyje
2024-03-21 09:22Sušių gaminimas prilyginamas menui. Kartu tai įdomus ir kūrybiškumą lavinantis užsiėmimas, nes sušių variacijų – visa galybė. Išbandykime tiek tradicinius, tiek mažiau girdėtus jų variantus!
Sušių sumuštinukai
4 porcijos
100 g 239 kcal
Ruošti 45 min.
- 225 g sušių ryžių
- 60 ml sušių acto
- 4 džiovintų jūrų dumblių lapai
- Morka
- 150 g keptų paprikų
- 2 trumpavaisiai agurkai
- 50 g marinuoto imbiero juostelių
- 80 g sūdytos lašišos
GAMINIMAS. Ryžius išvirti, kaip nurodyta ant pakuotės. Nuimti nuo kaitros ir uždengus palikti 10 min. pastovėti. Kai pravės, supilti actą ir gerai išmaišyti, kad neliktų sušokusių ryžių.
Jūrų dumblių lapus dėti blizgia puse žemyn ir ant kiekvieno tolygiai paskleisti ryžius. Ant jų dėti plonomis juostelėmis pjaustytą morką, paprikas, agurkus (nuluptus), imbierą ir smulkintą lašišą.
Paruoštus dumblių lapus su įdaru perlenkti pusiau, paspausti, kad įdaras tvirtai suliptų. Gautus stačiakampius supjaustyti kvadratėliais, o šiuos darsyk perpjauti įstrižai pusiau. Patiekti su sojų padažu, marinuotu imbieru, vasabių pasta.
Sušiai dubenėliuose
2 porcijos
100 g 246 kcal
Ruošti 35 min.
- 225 g sušių ryžių
- 2 šaukštai ryžių acto
- Šaukštas cukraus
- Druskos pagal skonį
- 150 g sūdytos lašišos
- Trumpavaisis agurkas
- Avokadas
- Morka
- Šaukštas majonezo
- 2 šaukštai sojų padažo
- Šaukštas mėgstamo aštraus padažo
- Šaukštas sezamų sėklų mišinio
- 50 g marinuoto imbiero
GAMINIMAS. Ryžius išvirti, kaip nurodyta ant pakuotės. Kai truputį pravės, sumaišyti su actu, cukrumi ir žiupsneliu druskos. Paruoštus ryžius paskirstyti į dubenėlius.
Ant viršaus dėti gabalėliais pjaustytą lašišą, agurką, avokadą, šiaudeliais smulkintą morką.
Atskirame indelyje sumaišyti majonezą su sojų ir aštriu padažu. Dėti ant sušių dubenėlių viršaus. Pagardinti marinuotu imbieru ir apibarstyti sezamais.
Klasikiniai su krabų lazdelėmis
2 porcijos
100 g 255 kcal
Ruošti 40 min.
- 130 g sušių ryžių
- 3 šaukštai ryžių acto
- Šaukštas cukraus
- Žiupsnelis druskos
- Džiovintas jūrų dumblių lapas
- 50 g tepamojo sūrio „Philadelphia“
- 60 g snieginių krabų lazdelių
- Trumpavaisis agurkas
- 60 g lašišos filė
GAMINIMAS. Ryžius išvirti, kaip nurodyta ant pakuotės. Kai pravės, sumaišyti su actu, cukrumi ir žiupsneliu druskos.
Bambukinį sušių kilimėlį apvynioti maistine plėvele. Vandeniu suvilgytomis rankomis ant jo paskleisti ryžius ir tvirtai suploti. Ant viršaus dėti dumblių lapą. Šį aptepti sūriu, išdėlioti juostelėmis pjaustytą agurką ir krabų lazdeles. Naudojant bambukinį kilimėlį susukti ritinėlį. Ant viršaus išdėlioti lašišos filė. Supjaustyti kąsnio dydžio gabalėliais. Rekomenduojama patiekti su vasabių pasta, marinuotu imbieru ir sojų padažu.
Kepti su tunu
4 porcijos
100 g 289 kcal
Ruošti 50 min.
- 400 g virtų sušių ryžių
- 4 džiovintų jūrų dumblių lapai
- 100 ml mirino
- Šaukštas cukraus
- Trumpavaisis agurkas
- Avokadas
- 250 g tuno filė
- 2 šaukštai vasabių pastos
- 150 g miltų
- 2 kiaušiniai
- 150 g panko džiūvėsėlių
- Aliejaus kepti
GAMINIMAS. Ryžius sumaišyti su mirinu ir cukrumi. Padalyti į keturias lygias dalis (iš kiekvienos gausis atskiras sušių ritinėlis). Kiekvieną ryžių porciją paskleisti ant maistine plėvele apsukto bambukinio kilimėlio, iš jų suformuoti sušių pagrindą. Ant viršaus dėti po dumblių lapą. Ant šio išdėlioti šiaudeliais pjaustytą agurką, gabalėliais smulkintą avokado minkštimą, juostelėmis pjaustytą tuną, paskleisti vasabių pastą. Naudojantis bambukiniu kilimėliu susukti ritinėlį.
Paruoštus sušių ritinėlius apvolioti miltais, tada merkti į kiaušinių plakinį, galiausiai padengti džiūvėsėliais. Paruoštus ritinėlius kepti įkaitintame aliejuje, kol gražiai apskrus.
Prieš patiekiant supjaustyti kąsnio dydžio gabalėliais. Rekomenduojama patiekti apšlaksčius sojų padažu, šalia padėjus vasabių pastos ir marinuoto imbiero.
„Nigiri“
4 porcijos
100 g 237 kcal
Ruošti 50 min.
- 150 g sušių ryžių
- 60 mirino
- 20 didžiųjų tigrinių krevečių
GAMINIMAS. Ryžius išvirti, kaip nurodyta ant pakuotės. Kai pravės, sumaišyti su mirinu.
Krevetes sudėti į verdantį vandenį ir virti apie 2 min., kol kiautai taps rausvi. Kai pravės, išlukštenti ir įpjovus išilgai padaryti krevečių išklotines.
Iš ryžių suformuoti nedidelius pailgus ritinėlius ir ant jų uždėti po krevetę.
Rekomenduojama patiekti su sojų padažu, vasabių pasta ir marinuotu imbieru.
Autorius Jūratė Survilė