Pirmą kartą ragaujama burata gali sugluminti neįgudusį smagurį – atrodo kaip mocarela, tik viršuje yra nedidelis susiaurėjimas. Po truputį pjaunant pokšteli sūrio maišelis, iš kurio išbėga grietinėlė ir pasklinda po lėkštę. Kiekvienas kąsnis verčia šokti skonio svogūnėlius, o ar toks pat naudingas sveikatai?

 

Italian,Cheese,Burrata,On,A,Wooden,Table,Close,Up

Italų virtuvės pasididžiavimas

 

Itališkai burrata reiškia „sviestinis“. Tradiciškai gaminama iš karvių arba buivolių pieno. Šio sūrio galima rasti viso pasaulio kokybiško maisto parduotuvėse ir restoranuose. Italijos pieno asociacijos „Assolatte“ duomenimis, 2018 m. Italijoje vien šio sūrio pagaminta už 56 mln. JAV dolerių. Italų imigrantai paskleidė jo receptą po visą pasaulį, o šiandien burata gaminama nuo Estijos iki Argentinos. Sūris naudojamas gardinant neapolietišką picą, krevetes, spagečius ar tiesiog valgomas vienas su trupučiu alyvuogių aliejaus ir juodųjų pipirų.

 

Burata kilusi iš Andrijos miesto Italijos pietuose. Pasakojama, kad sukurta 1920-aisiais Lorenzo Bianchino ūkyje neįprastai šaltą ir atšiaurią žiemos dieną. L. Bianchino planavo rankų darbo mocarelą parduoti vietiniame turguje, tačiau dėl gausaus sniego keliauti tapo neįmanoma. Siekdamas nesugadinti šalutinių sūrio produktų, mocarelos likučius sumaišė su varške ir grietinėle. Tad visai netikėtai sukūrė pikantišką sviestinį sūrį. Burata gaminama rankomis. Nors šis sūris gali atrodyti panašus į tradicinės šviežios mocarelos rutuliuką, jį sudaro tik lukštas. Centras pripildytas plėšytos mocarelos ir grietinėlės. Tradiciškai suvyniojama į plėnūnių lapus ir surišama mazgu, kad atrodytų lyg nedidelė dovana. Sūrio šviežumui nustatyti vertinami lapai – ryškiai žalia spalva reiškia, kad produktas paruoštas valgyti, o sausi lapai rodo, kad laikas gaminti šviežią partiją.

 

Tiesa, šio sūrio gamybos išradimą ne vienas ūkis nori priskirti sau. Altopiano delle Murge yra stačiakampio formos plynaukštė pietinėje Italijoje. Didingi ąžuolai, laukiniai alyvmedžiai ir migdolai veša kalvose, kurios priklauso Alta Murgia nacionaliniam parkui. Jo centre, iš kurio atsiveria vaizdas į Apulijos lygumas ir Adrijos jūrą, stovi Castel del Monte – didinga pilis, kurią XIII a. pastatė Šventosios Romos imperatorius Federico II di Svevia. Aplink pilį plytinčiuose slėniuose besiganančios karvės duoda pieną, iš kurio gaminama burata. Apulijos istorikas Riccardo Campanile teigia, kad burata oficialiai sukurta XX a. pradžioje Masseria Bianchini ūkyje netoli Castel del Monte. Pasak R. Campanile, kaip minėta, buratą pirmasis pagamino vietinis sūrininkas Lorenzo Bianchino. Tačiau nėra rašytinių šio fakto pėdsakų, o tai sukėlė įtampą tarp pagrindinių buratos gamintojų, kurie taip pat pretendavo į gaminio išradimą. Regioninių receptų sąraše, kurį 1931 m. išleido Italijos kelionių klubas, burata pirmą kartą nurodyta kaip tipiškas vietinis Andrijos produktas.

 

Nauda sveikatai

 

Padeda užmigti. Vos 100 g buratos suteikia daugiau nei 15 g aukščiausios kokybės baltymų. Taip pat gausu nepakeičiamų aminorūgščių, kurios yra maistas smegenims. Baltymai padeda išlaikyti raumenų stiprumą bei sintetinti neurotransmiterius, kurie reguliuoja miegą ir nuotaiką. Jei sunku užmigti, rekomenduojama valgyti buratą.

 

Stiprina regėjimą. Daugelis vyresnių nei 40-ies žmonių kenčia nuo regėjimo sutrikimų. Burata – vienas labiausiai neįvertintų maisto produktų akims. Tai puikus A, E ir B grupės vitaminų, kurie gerina akių sveikatą, šaltinis. Šis sūris taip pat palaiko stiprią imuninę sistemą ir skatina odos stangrumą. Buratoje esantis vitaminas A stiprina akis, o B grupės vitaminai didina kūno energijos lygį.

 

Gerina virškinimą. Šviežias sūris laikomas geru probiotikų šaltiniu. Laktozė ir kitos maistinės medžiagos leidžia augti sveikatą stiprinantiems mikroorganizmams, sykiu išvengiant kenksmingų bakterijų. Tokie probiotiniai produktai gerina burnos sveikatą, imuninę sistemą, virškinimo trakto sutrikimus ir saugo nuo kvėpavimo takų ligų.

 

Lėtina senėjimo procesus. Buratoje yra konjuguotos linolo rūgšties, kuri sergsti nuo kraujo krešulių ir diabeto. Tyrimai atskleidė, kad skirtingi lipidai susiję su mažesne lėtinių ligų, būdingų senėjimui, rizika.

 

100 g 232 kcal

Angliavandeniai 2,3 g

Baltymai 18,7 g

Riebalai 24,6 g

Kalis 75 mg

Kalcis 266 g

 

Salotos su burata

 

1 porcija

100 g 280 kcal

Ruošti 15 min.

 
  •  100 gražgarsčių
  •  100 g vyšninių pomidorų
  •  150 g buratos
  •  Truputis šviežių bazilikų
  •  Druskos, maltų pipirų pagal skonį
  •  3 šaukštai alyvuogių aliejaus
  •  2 šaukštai citrinos sulčių
  •  20 g migdolų

GAMINIMAS. Nuplautas ir nusausintas gražgarstes dėti į plačią lėkštę. Tolygiai išdėlioti pjaustytus pomidorus. Dėti buratą. Pabarstyti smulkintais migdolais. Apšlakstyti alyvuogių aliejaus, citrinos sulčių ir prieskonių mišiniu. Patiekti papuošus bazilikais.

 

Burrata,Salad,With,Cherry,Tomatoes,,Rucola,,Basil,,Olive,Oil,And

 

Buratos ir braškių salotos

   

4 porcijos

100 g 312 kcal

Ruošti 15 min.

 
  •  50 ml alyvuogių aliejaus
  •  50 ml balzaminio acto
  •  Šaukštas medaus
  •  350 g braškių
  •  30 g pekaninių karijų
  •  150 g gražgarsčių
  •  150 g buratos

GAMINIMAS. Gražgarstes sumaišyti su perpus pjaustytomis braškėmis. Sudėti plėšytą buratą ir smulkintas karijas. Sumaišyti alyvuogių aliejų, actą ir medų. Gautu užpilu apšlakstyti salotas.

 

Healthy,Summer,Salad,With,Strawberry,,Arugula,,Stracciatella,And,Pecan,On

 

Autorius Monika Budnikienė