Sotūs ir maistingi troškiniai
2023-04-25 12:32Troškiniai – ne tik gardus, bet ir patogus patiekalas. Juk į puodą galima sumesti kone viską, ką pavyksta rasti šaldytuve. Taip pat lengva improvizuoti kuriant savo receptus net neturint didelės kulinarinės patirties. Siūlome išbandyti šiuos puikius mėsos troškinius!
Burgundiškas jautienos
6 porcijos
100 g 365 kcal
Ruošti 2 val.
- 3,5 šaukšto alyvuogių aliejaus
- 6 ploni kumpio griežinėliai
- 1,4 kg jautienos
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 2 morkos
- Nedidelis svogūnas
- 220 g pievagrybių
- 500 ml raudonojo vyno
- 500 ml jautienos sultinio
- Šaukštas pomidorų pastos
- 110 g pomidorų padažo
- 30 g miltų
- 2 skiltelės česnako
- Pusė šaukštelio smulkintų čiobrelių
- Laurų lapas
GAMINIMAS. Keptuvėje įkaitinti aliejų ir kelias minutes iš abiejų pusių apkepinti kumpio griežinėlius, kol apskrus ir taps traškūs. Jautieną supjaustyti kąsnio dydžio gabalėliais, pagardinti prieskoniais. 6 min. kepti puode be aliejaus vis pamaišant. Sudėti skustas ir griežinėliais pjaustytas morkas, svogūną, pievagrybius (jei dideli, susmulkinti) ir troškinti 3 min. Supilti vyną, sultinį, sudėti pomidorų pastą ir padažą, suberti miltus, sumesti česnaką, čiobrelius, laurų lapą, kepintą kumpį ir viską troškinti tam skirtame inde 1,5 val. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C.
Klasikinis avienos
6 porcijos
100 g 345 kcal.
Ruošti 1,5 val.
- 900 g avienos be kaulo
- Aliejaus kepti
- Svogūnas
- 2 morkos
- Saliero stiebas
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 3 skiltelės česnako
- 60 g pomidorų pastos
- Šaukštelis malto kumino
- Šaukštelis maltos rūkytos paprikos
- 1,2 l jautienos sultinio
- 200 ml raudonojo vyno
- Šaukštelis Vorčesterio padažo
- Kelios šakelės šviežių rozmarinų
- 2 laurų lapai
- 900 g mažų bulvyčių
- Saujelė šviežių petražolių
GAMINIMAS. Avieną supjaustyti kąsnio dydžio gabalėliais ir 10 min. maišant apkepti. Išėmus mėsą tame pačiame puode apkepti smulkintą svogūną, griežinėliais pjaustytas morkas ir kubeliais smulkintą salierą apie 10 min. Pagardinti prieskoniais, sudėti česnaką, pomidorų pastą, suberti kuminą, rūkytą papriką ir pakepinti dar porą minučių. Vėl sudėti keptą mėsą, užpilti sultiniu ir vynu, supilti Vorčesterio padažą, sudėti rozmarinus, laurų lapus. Užvirus skysčiui sumažinti kaitrą ir pridengus troškinti 30 min. Sudėti perpjautas bulvytes ir kaitinti dar 30 min. Prieš patiekiant išimti rozmarinų šakeles ir laurų lapus. Pagardinti smulkintomis petražolėmis.
Filipinietiškas kiaulienos
6 porcijos
100 g 396 kcal
Ruošti 1,5 val.
- 60 ml aliejaus
- 6 skiltelės česnako
- 6 cm ilgio imbiero šaknies
- 3 valgomieji svogūnėliai
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 800 g kiaulienos filė
- 800 ml kokosų pieno
- 2 aitriosios paprikos
- 200 ml kokosų kremo
- Šaukštelis žuvų padažo
- Ketvirtadalis šviežio ananaso
GAMINIMAS. Į įkaitintą aliejų (trečdalį pasilikti) suberti smulkiai pjaustytą česnaką ir tarkuotą imbierą. Pakaitinti minutę, sudėti ketvirčius pjaustytus svogūnėlius, pagardinti prieskoniais. Pakepinti apie 5 min., kol svogūnėliai suminkštės. Likusiame aliejuje atskiroje keptuvėje apie 5 min. kepti kąsnio dydžio gabalėliais pjaustytą kiaulieną, kol ši lengvai apskrus. Keptą mėsą ir daržovių masę sudėti į bendrą gilų puodą, užpilti kokosų pienu, sudėti riekelėmis pjaustytas paprikas. Viską troškinti ant vidutinės kaitros 45 min. vis pamaišant. Per šį laiką padažas turėtų labai sutirštėti, todėl paskutines 10 min. maišyti intensyviau, gerai užgriebiant viską nuo puodo dugno, kad neprisviltų. Sudėti kokosų kremą, žuvų padažą ir nedideliais kubeliais pjaustytą ananasą. Troškinti apie 2 min. Rekomenduojama patiekti su virtais ryžiais.
Gurmaniškas vištienos
4 porcijos
100 g 354 kcal
Ruošti 1 val.
- 600 g vištienos filė
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Šaukštelis maltos saldžiosios paprikos
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 2 morkos
- 250 g briuselinio kopūsto
- 250 g moliūgo
- 200 ml grietinėlės
- Raudona paprika
- Šakelė šviežių rozmarinų
- 100 ml šviežiai spaustų apelsinų sulčių
- Pusė granato
GAMINIMAS. Vištieną supjaustyti kąsnio dydžio gabalėliais, pagardinti paprika, druska, pipirais ir apkepinti. Sudėti griežinėliais pjaustytas morkas, pusiau smulkintą briuselinį kopūstą, kubeliais pjaustytą moliūgą, supilti grietinėlę ir troškinti 30 min. kartkartėmis pamaišant. Sudėti kubeliais pjaustytą papriką, smulkintą rozmariną, supilti apelsinų sultis, pagardinti prieskoniais ir troškinti apie 15 min. Patiekti papuošus granato sėklomis.
Škotiškas elnienos
8 porcijos
100 g 398 kcal
Ruošti 14,5 val.
- 2 kg elnienos
- 400 ml raudonojo vyno
- 2 laurų lapai
- 2 šakelės šviežių čiobrelių
- 2 svogūnai
- 4 skiltelės česnako
- 40 g sviesto
- 5 plonos riekelės rūkytos šoninės
- 500 g pievagrybių
- 400 ml jautienos sultinio
- 2 šaukštai kukurūzų krakmolo
- 4 šaukštai raudonųjų serbentų džemo
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Žalumynų pagal skonį
GAMINIMAS. Mėsą supjaustyti kąsnio dydžio gabalėliais, užpilti vynu, sudėti laurų lapus, čiobrelių šakeles ir uždengus bent 12 val. marinuoti šaldytuve. Svogūnus supjaustyti žiedais, česnaką susmulkinti ir 5 min. apkepinti svieste. Sudėti smulkiai pjaustytą šoninę, pievagrybius (jeigu dideli, perpjauti) ir viską kepti dar porą minučių. Švarioje keptuvėje ant didelės kaitros be riebalų dalimis trumpai pakepinti mėsą, kad lengvai apskrustų. Sumaišyti su keptų svogūnų ir grybų mase, sudėti į troškintuvą. Ant viršaus supilti marinatą, su krakmolu išmaišytą sultinį, sudėti serbentų džemą, pagardinti prieskoniais. Viską išmaišyti – mėsa turėtų būti beveik apsemta. Uždengti ir troškinti 2 val. orkaitėje, įkaitintoje iki 160 °C. Patiekti papuošus mėgstamais žalumynais.
Autorius Jūratė Survilė