Sotūs bulvių patiekalai
2024-11-14 08:50Bulvės, auginamos 125-iose pasaulio šalyse, – viena populiariausių šakninių daržovių. Nieko nuostabaus, nes tai universalus ingredientas, tinkantis įvairiausiems patiekalams gaminti. Be to, tinkamai paruoštos bulvės – maistingos, sveikos ir visai nekaloringos.
Bulvių plokštainis su varške
4 porcijos
100 g 214 kcal
Ruošti 1 val.
- 15 vidutinio dydžio bulvių
- Svogūnas
- 250 g varškės
- 200 ml pieno
- 2 kiaušiniai
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Saujelė mėgstamų žalumynų (laiškinių česnakų, šalavijų, raudonėlių, krapų)
- Šlakelis aliejaus
GAMINIMAS. Bulves ir svogūną nulupti, smulkiai sutarkuoti. Varškę sutrinti su karštu pienu ir kiaušiniais, įmaišyti prieskonius, smulkintus žalumynus. Dėti į bulvių masę ir gerai išmaišyti. Skardą patepti aliejumi, sukrėsti plokštainio masę, viršų išlyginti. Kepti apie 40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Rekomenduojama patiekti su grietine.
„Šepardo“ pyragas
6 porcijos
100 g 548 kcal
Ruošti 1 val.
- 300 g bulvių košės
- 70 g sviesto
- 125 ml pieno
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 180 g vynuoginių pomidorų
- 190 ml jautienos sultinio
- Šaukštelis smulkintų bazilikų
- 2 skiltelės česnako
- 2 šaukšteliai bulvių arba kukurūzų krakmolo
- 600 g maltos jautienos
- Svogūnas
- Aliejaus kepti
- Morka
- Pusė nedidelės cukinijos
- 120 g žirnelių
- 60 g lapinio kopūsto
GAMINIMAS. Į bulvių košę įmaišyti ištirpintą sviestą, pieną, pagardinti prieskoniais. Padažui pomidorus, sultinį, bazilikus, česnaką sutrinti iki vientisos masės daržovių trintuvu, gautą masę pasūdyti, įmaišyti krakmolą. Jautieną apkepti kartu su smulkintu svogūnu. Po 10 min. suberti smulkiai pjaustytą morką, cukiniją, žirnelius ir kopūstą. Viską užpilti padažu ir troškinti dar apie 15 min., kol daržovės suminkštės. Į riebalais išteptą skardą dėti mėsos ir daržovių sluoksnį, ant viršaus tolygiai paskleisti bulvių košės sluoksnį – galima naudoti konditerinį švirkštą, tuomet pyrago viršus atrodys dailiau. Kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 ℃. Patiekti šiltą.
Trinta sriuba su obuoliais
4porcijos
100 ml 70 kcal
Ruošti 30 min.
- 2 didelės bulvės
- 800 ml vandens
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Skiltelė česnako
- Svogūnas
- 30 ml alyvuogių aliejaus
- 40 g kieto fermentinio sūrio
- Obuolys
- 40 g sviesto
- Šakelė šviežių bazilikų
GAMINIMAS. Bulves supjaustyti nedideliais kubeliais ir suberti į verdantį sūdytą vandenį. Smulkintą svogūną ir česnaką apkepinti, suberti į sriubą. Kai daržovės suminkštės, sriubą sutrinti trintuvu iki vientisos masės, įmaišyti tarkuotą sūrį. Suberti nedideliais gabalėliais pjaustytą ir svieste apkepintą obuolį. Pagardinti pipirais ir papuošti bazilikais.
Įdarytos bulvės su baravykais
4 porcijos
100 g 217 kcal
Ruošti 1 val.
- 1,5 l vandens
- 8 bulvės
- 50 g sviesto
- 100 g džiovintų baravykų
- 50 g rūkytos šoninės
- Svogūnas
- 50 g kieto fermentinio sūrio
- 50 g grietinės
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Šiek tiek mėgstamų žalumynų
GAMINIMAS. Bulves gerai nuplauti ir neskustas išvirti sūdytame vandenyje – turėtų suminkštėti, bet išlikti tvirtos. Nupjauti jų viršų ir išskobti minkštimą, paliekant apie 0,5 cm storio sieneles. Vandenyje išmirkytus smulkintus baravykus pakepinti svieste kartu su mažais gabalėliais pjaustyta šonine ir svogūnu. Šią masę sumaišyti su bulvių minkštimu. Gautą įdarą pagardinti grietine ir prieskoniais, prikimšti išskobtas bulves. Viršų apibarstyti tarkuotu sūriu. Bulves kepti apie 20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180°C. Patiekti papuošus žalumynais.
Spurgos su daržovių įdaru
6 porcijos
100 g 290 kcal
Ruošti 1 val.
- 1 l vandens
- 500 g bulvių
- 100 g miltų
- 10 g sausų mielių
- 40 g grietinės
- 2 kiaušiniai
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Svogūnas
- Morka
- Paprika
- 50 g sviesto
- 250 ml aliejaus virti
GAMINIMAS. Bulves išvirti sūdytame vandenyje ir sutrinti iki vientisos masės. Suberti miltus, sausas mieles, grietinę, įmušti kiaušinius ir pagardinti pipirais. Svogūną, morką ir papriką supjaustyti mažais gabalėliais, pakepinti svieste, kol suminkštės. Gauta mase įdaryti iš bulvių tešlos formuojamas spurgytes. Virti įkaitintame aliejuje. Patiekti karštas.
Autorius Jūratė Survilė