Šokoladinė pagunda – šokoladainių variacijos
2024-12-03 08:55Tiksli šokoladainių kilmė nėra žinoma, bet viena versijų pasakoja, kad receptas gimė visiškai atsitiktinai, kai tortą kepęs šefas į jo tešlą netyčia įmaišė šokolado. Reikia pripažinti, tai nebuvo bloga klaida! Dabar vadinamasis „braunis“ turi galybę variacijų, išbandykime kelias jų.
Su sūdyta karamele
16 porcijų
100 g 399 kcal
Ruošti 50 min.
- 400 g karamelės
- Šaukštelis stambios jūros druskos
- 200 g sviesto (+ aptepti)
- 200 g juodojo šokolado (pusė 70 % kakavos, pusė 50 % kakavos)
- 200 g rudojo cukraus
- 4 kiaušiniai
- 130 g miltų
- 50 g nesaldintos kakavos miltelių
GAMINIMAS. 250 g karamelės sumaišyti su druska. Sviestą išlydyti kartu su šokoladu. Likusią karamelę elektriniu plaktuvu išplakti su cukrumi ir kiaušiniais, įmaišyti šokoladinę masę. Miltus sumaišyti su kakava, žiupsneliu druskos ir maišant pamažu suberti į šokoladinę masę.
Pusę tešlos supilti į sviestu išteptą kepimo indą. Ant jos paskirstyti pusę sūdytos karamelės. Užpilti likusią tešlą, viršų aptepti likusia karamele. Kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Pjaustyti pravėsusį.
Su cukinijomis
8 porcijos
100 g 314 kcal
Ruošti 35 min.
- 135 g avižinių miltų
- 150 g cukraus
- 50 g nesaldintos kakavos miltelių
- Šaukštelis kepimo miltelių
- Žiupsnelis druskos
- Šaukštelis tirpios kavos
- 90 g šokolado lašelių (+ puošti)
- 200 g tarkuotos cukinijos
- 120 g riešutų sviesto
- 60 ml pieno
- Šaukštelis vanilės ekstrakto
GAMINIMAS. Sumaišyti visus sausus ingredientus, išskyrus šokolado lašelius. Sudėti visus drėgnus ingredientus ir maišyti elektriniu maišytuvu, kol tešla taps vientisa. Įmaišyti šokolado lašelius. Tešlą supilti į riebalais teptą kepimo indą. Apibarstyti šokolado lašeliais. Kepti apie 40 min. oraitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Pjaustyti atvėsusį. Papildomai galima apibarstyti kakava.
Su riešutais
16 porcijų
100 g 369 kcal
Ruošti 50 min.
- 120 g sviesto
- 200 g cukraus
- 2 dideli kiaušiniai
- 2 šaukšteliai vanilės ekstrakto
- 30 g nesaldintos kakavos miltelių
- 80 g kvietinių miltų
- Žiupsnelis druskos
- 1/4 šaukštelio kepimo miltelių
- 125 g mėgstamų riešutų
- 80 g juodojo šokolado
GAMINIMAS. Sviestą išlydyti ir sumaišyti su cukrumi, kiaušiniais, vanilės ekstraktu. Tarpusavyje sumaišyti sausus ingredientus. Suberti į skystą tešlos pagrindą, gerai išmaišyti. Riešutus sukapoti ir sausai skrudinti, kol paskleis malonų aromatą. Įmaišyti į tešlą. Viską supilti į kepimo indą. Kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Iškepusį apšlakstyti lydytu šokoladu. Palikti, kol šis sustings.
Su burokėliais
15 porcijų
100 g 322 kcal
Ruošti 55 min.
- 500 g virtų burokėlių
- 100 g sviesto
- 200 g juodojo šokolado (bent 70 % kakavos)
- Šaukštelis vanilės esktrakto
- 250 g rudojo cukraus
- 3 kiaušiniai
- 100 g miltų
- 25 g nesaldintos kakavos miltelių
- 60 g lazdynų riešutų
GAMINIMAS. Burokėlius sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Jeigu sunkiai trinasi, įpilti šlakelį vandens. Sviestą išlydyti su šokoladu ir įmaišyti į burokėlių masę.
Vanilės ekstraktą, cukrų ir kiaušinius išplakti elektriniu plaktuvu iki purios masės. Įmaišyti į bendrą tešlą. Suberti persijotus miltus, kakavą ir gerai išmaišyti. Gautą tešlą supilti į riebalais pateptą kepimo indą, apibarstyti smulkintais riešutais. Kepti apie 25 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 190 °C. Pjaustyti atvėsusį.
Avietinis
15 porcijų
100 g 366 kcal
Ruošti 50 min.
- 200 g juodojo šokolado
- 100 g pieninio šokolado
- 250 g sviesto
- 400 g rudojo cukraus
- 4 dideli kiaušiniai
- 140 g miltų
- 50 nesaldintos kakavos miltelių
- 200 g aviečių
GAMINIMAS. Šokoladą, sviestą ir cukrų maišant kaitinti, kol viskas išsilydys į bendrą masę. Nukėlus po vieną įmaišyti kiaušinius. Suberti miltus, kakavą, gerai permaišyti, kad neliktų gumuliukų. Atsargiai įmaišyti avietes. Gautą tešlą supilti į riebalais pateptą kepimo indą. Kepti apie 30 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C. Galima papuošti šviežiomis avietėmis.
Autorius Jūratė Survilė