Skonio receptorius sužadinanti takų fiesta!
2023-04-28 10:15Karštu klimatu ir dar karštesniu temperamentu pulsuojanti Meksika visame pasaulyje žinoma ir dėl ypač gardžių sodraus skonio patiekalų. Vieni labiausiai paplitusių yra takai. Tai patiekalas, gaminamas iš kukurūzinės arba kvietinės tortilijos ir į ją susukto įdaro. Šis priklauso tik nuo fantazijos!
Sotūs su jautienos kepsniu
4 porcijos
100 g 496 kcal
Ruošti 4,5 val.
MARINATUI:
- Sauja šviežių kalendrų
- 20 g konservuotų čipotle paprikų ir šaukštelis jų padažo
- 2 laiškiniai svogūnai
- 3 skiltelės česnako
- 2 žaliosios citrinos
- Apelsinas
- Šaukštas rapsų aliejaus + kepti
- Šaukštas Vusterio padažo
- 2,5 šaukštelio malto kumino
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
TAKAMS:
- 450 g jautienos išpjovos
- 8 mažos kukurūzų tortilijos
- Baltasis svogūnas
- „Salsa verde“ padažo patiekti
GAMINIMAS. Marinatui skirtus ingredientus sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Gauta tyre gerai įtrinti mėsą. Šią susukti į maistinę plėvelę ir bent 4 val. laikyti šaldytuve.
Pasimarinavusią mėsą pagardinti prieskoniais ir kepti grilyje arba keptuvėje su šlakeliu aliejaus, kol išorė apskrus. Vidus turi likti sultingas. Šiek tiek atvėsusią supjaustyti kąsnio dydžio gabalėliais.
Tortilijas kepinti iš abiejų pusių sausoje keptuvėje, kad lengvai apskrustų. Į kiekvieną dėti po kelis gabalėlius mėsos, smulkiai pjaustyto svogūno, gausiai apšlakstyti „Salsa verde“ padažu bei papuošti likusiomis kalendromis.
Greitai paruošiami su vištiena
4 porcijos
100 g 415 kcal
Ruošti 40 min.
- 400 g vištienos filė
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 2 šaukšteliai aitriosios paprikos miltelių
- 2 šaukšteliai malto kumino
- Pusė šaukštelio česnakų granulių
- Ketvirtadalis šaukštelio maltos saldžiosios paprikos
- Aliejaus kepti
- Raudonasis svogūnas
- Pomidoras
- Trumpavaisis agurkas
- Avokadas
- Pusė geltonos paprikos
- Keli šviežio baziliko lapeliai
- 8 mažos kukurūzų tortilijos
- 2 žaliosios citrinos
GAMINIMAS. Vištieną supjaustyti kąsnio dydžio gabalėliais, pagardinti druska, pipirais ir likusiais prieskoniais. Kepinti, kol gražiai apskrus.
Daržoves susmulkinti kaip salotoms, sumaišyti su baziliko lapeliais, pagardinti druska, pipirais ir apšlakstyti citrinų sultimis. Įmaišyti kepintą vištieną.
Tortilijas pašildyti sausoje keptuvėje ir įdaryti.
Lengvučiai su žuvimi
4 porcijos
100 g 436 kcal
Ruošti 40 min.
- 3 šaukštai alyvuogių aliejaus + kepti
- Žalioji citrina
- 2 šaukšteliai aitriosios paprikos miltelių
- Šaukštelis saldžiosios paprikos miltelių
- Pusė šaukštelio malto kumino
- 700 g menkių (ar kitos mėgstamos baltos žuvies) filė
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 8 mažos kukurūzų tortilijos
- Avokadas
PADAŽUI:
- 80 g majonezo
- Žalioji citrina
- 2 šaukštai šviežių smulkintų kalendrų
- Šaukštelis medaus
- 180 g raudonojo kopūsto
- Chalapos paprika
GAMINIMAS. Aliejų sumaišyti su citrinos sultimis, aitriosios ir saldžiosios paprikų milteliais ir kuminu. Gautu marinatu įtrinti žuvį ir bent 15 min. marinuoti. Pasimarinavusią menkę dar pagardinti druska, pipirais ir iškepti. Kepti trumpai, iš abiejų pusių maždaug po 5 min., kad žuvis suminkštėtų, lengvai apskrustų. Kai pravės, suplėšyti šakute į gabalėlius.
Padažui majonezą sumaišyti su citrinos sultimis, kalendromis, medumi, tarkuotu kopūstu, smulkiai pjaustyta paprika.
Tortilijas pašildyti sausoje keptuvėje ir įdaryt žuvimi, sumaišyta su kubeliais pjaustytu avokado minkštimu. Ant viršaus gausiai uždėti paruošto padažo.
Autorius Jūratė Survilė