Skaniausios panakotos variacijos
2023-03-07 10:33Išvertus iš italų kalbos, panakota reiškia „virta grietinėlė“. Tačiau šiandien gaminama pačių įvairiausių šio klasikinio itališko skanėsto variacijų. Siūlome išbandyti keletą gardžių variantų!
Avietinė
4 porcijos
100 g 412 kcal
Ruošti 2,5 val.
PANAKOTAI:
- 250 ml riebaus pieno
- 250 ml riebios grietinėlės
- 80 g cukraus
- 1,5 šaukštelio vanilės
- 2 šaukšteliai želatinos
AVIEČIŲ PAGARDUI:
- 200 g šviežių aviečių
- 30 g cukraus
- Šaukštelis citrinos sulčių
- Mėtų lapų puošti
GAMINIMAS. Į puodą supilti pieną, grietinėlę, suberti cukrų ir vanilę. Maišant kaitinti iki užvirimo. Želatiną užpilti nedideliu kiekiu vandens ir palikti kelioms minutėms išbrinkti. Išbrinkusią sudėti į karštą pieno ir grietinėlės mišinį. Gerai išmaišyti, kad visiškai ištirptų. Supilstyti į serviravimo indelius ir bent 2 val. dėti į šaldytuvą, kad sustingtų.
Kol panakota stingsta, avietes sutrinti (šiek tiek atidėti) iki tyrės ir perkošti, kad neliktų sėklų. Sumaišyti su cukrumi, citrinos sultimis ir lėtai kaitinti apie 15 min. Leisti atvėsti ir paskirstyti ant panakotos. Patiekiant papuošti likusiomis avietėmis bei mėtų lapais.
Mangų
4 porcijos
100 g 395 kcal
Ruošti 2,5 val.
MANGŲ PIURĖ:
- 400 g mango
- Maža citrina
- 30 g cukraus
PANAKOTAI:
- 250 ml riebaus pieno
- 250 ml riebios grietinėlės
- 40 g cukraus
- 180 ml mangų piurė
- Pusė šaukštelio vanilės esencijos
- 7 g želatinos
- Vienos citrinos žievelė
- Šviežių mėtų puošti
GAMINIMAS. Mango minkštimą supjaustyti nedideliais kubeliais. Išspausti citrinos sultis ir sumaišyti su cukrumi. Gautu sirupu užpilti mango kubelius (šiek tiek atidėti) ir maišant lėtai kaitinti apie 15 min. Kai atvės, sutrinti elektriniu trintuvu iki vientisos tyrės.
Panakotai pieną sumaišyti su grietinėle, cukrumi, 180 ml paruoštos mangų piurė ir vanilės esencija. Lėtai kaitinti iki užvirimo. Želatiną užpilti nedideliu kiekiu vandens ir palikti kelioms minutėms išbrinkti. Išbrinkusią sumaišyti su panakotos mase. Suberti citrinos žievelę ir gerai išmaišius supilstyti į serviravimo indelius. Bent 2 val. dėti į šaldytuvą, kad sustingtų. Prieš patiekiant supilti likusią piurė, papuošti mangų kubeliais ir mėtų lapais.
Kavos su šokoladu
4 porcijos
100 g 445 kcal
Ruošti 3,5 val.
- 200 ml riebaus pieno
- 200 ml riebios grietinėlės
- 100 ml stiprios juodos kavos
- 3 šaukšteliai cukraus
- 200 g juodojo šokolado
- 10 g želatinos
GAMINIMAS. Pieną sumaišyti su grietinėle, kava, cukrumi. Suberti 100 g tarkuoto šokolado. Maišant lėtai kaitinti iki užvirimo. Želatiną užpilti nedideliu kiekiu vandens ir palikti kelioms minutėms išbrinkti. Išbrinkusią sumaišyti su panakotos mase. Supilstyti į silikonines (ar kitus, iš kurių lengva išimti) formeles ir bent 3 val. dėti į šaldytuvą. Apvertus išimti iš formelių ir dėti į serviravimo lėkšteles. Likusį šokoladą išlydyti garų vonelėje ir aplieti panakotą. Galima papuošti mėtų lapais.
Mėtinė
8 porcijos
100 g 385 kcal
Ruošti 3,5 val.
- 600 ml riebios grietinėlės
- 80 ml pieno
- 100 g cukraus
- 8 g želatinos
- 50 ml mėtų sirupo
- Šviežių mėtų puošti
GAMINIMAS. Grietinėlę sumaišyti su pienu ir cukrumi. Lėtai kaitinti iki užvirimo. Želatiną sumaišyti su nedideliu kiekiu vandens ir palikti kelioms minutėms išbrinkti. Išbrinkusią sumaišyti su panakotos mase, įmaišyti mėtų sirupą. Supilstyti į silikonines formeles (ar kitas, iš kurių lengva išimti) ir bent 3 val. dėti į šaldytuvą. Apvertus išimti iš formelių ir patiekti papuošus mėtų lapais.
Pistacijų
6 porcijos
100 g 436 kcal
Ruošti 2,5 val.
- 300 ml riebios grietinėlės
- 200 ml riebaus pieno
- 60 g cukraus
- 150 g pistacijų
- 8 g želatinos
GAMINIMAS. Grietinėlę sumaišyti su pienu ir cukrumi. Lėtai kaitinti iki užvirimo. Želatiną užpilti nedideliu kiekiu vandens ir palikti kelioms minutėms išbrinkti. Išbrinkusią įmaišyti į panakotos masę. Pistacijas sausai skrudinti, kol pasklis malonus aromatas. Sutrinti elektriniu trintuvu iki smulkių trupinių (atidėti stambesnių gabalėlių). Sumaišyti su panakotos mase. Supilstyti į silikonines formeles (ar kitas, iš kurių lengva išimti) bent 2 val. dėti į šaldytuvą sustingti. Apvertus išimti iš formelių ir patiekti papuošus atidėtomis pistacijomis.
Autorius Jūratė Survilė