Šiltos salotos – subalansuota rudeniui
2023-11-14 07:19Salotos – sveikas, paprastas, greitas ir gardus variantas tiek pietums, tiek vakarienei. Visgi dažniausiai jas valgome šiltuoju metų laiku, nes atsliūkinus rudens žvarbai norisi kažko šilto. O kodėl neišbandžius šiltų salotų?
Grikių ir burokėlių
4 porcijos
100 g 265 kcal
Ruošti 50 min.
- 3 dideli burokėliai
- 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Šaukštas balzaminio acto
- Šaukštelis smulkintų džiovintų rozmarinų
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- 300 g grikių
- Pusė poro
- 2 skiltelės česnako
- 3 dideli pievagrybiai
- 50 g špinatų
- 2 šaukštai smulkintų lazdynų riešutų
- Šviežių petražolių patiekti
GAMINIMAS. Burokėlius nulupti ir supjaustyti riekelėmis. Šaukštą aliejaus sumaišyti su balzaminiu actu, rozmarinais ir žiupsneliu druskos. Gautu mišiniu įtrinti burokėlius. Kepti 40 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C.
Per tą laiką sūdytame vandenyje išvirti grikius.
Likusiame aliejuje kepti smulkintą porą, kol suminkštės. Suberti smulkintą česnaką ir kepti, kol paskleis aromatą. Sudėti riekelėmis pjaustytus grybus, pagardinti druska, pipirais ir kepti 5 min. Prieš pat kepimo pabaigą įmaišyti špinatus. Jie turi tik sušilti, kepinti nereikia.
Sumaišyti visus paruoštus ingredientus. Pagardinti sausoje keptuvėje skrudintais riešutais ir papuošti petražolėmis.
Griliuje keptų cukinijų ir fetos
4 porcijos
100 g 214 kcal
Ruošti 15 min.
- 4 nedidelės cukinijos
- 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Šaukštelis malto kumino
- Citrina
- Skiltelė česnako
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Kelios šakelės šviežių petražolių
- 150 g fetos
GAMINIMAS. Cukinijas supjaustyti riekelėmis, apšlakstyti aliejumi, pagardinti druska, pipirais, kuminu. Kepti griliuje iš abiejų pusių po 4 min. Apkeptas apšlakstyti citrinos sultimis, pagardinti smulkiai kapotu česnaku, petražolėmis. Sumaišyti su smulkiai pjaustyta feta.
Perlinių kruopų su grybais ir daržovėmis
4 porcijos
100 g 247 kcal
Ruošti 25 min.
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Šaukštas sviesto
- Svogūnas
- 3 skiltelės česnako
- Nedidelė saldžioji paprika
- 150 g pievagrybių
- 400 g virtų perlinių kruopų
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Kelios šakelės šviežių petražolių
GAMINIMAS. Keptuvėje įkaitinti aliejų, išlydyti sviestą. Suberti smulkintą svogūną ir kepinti, kol taps skaidrus. Įmaišyti smulkiai kapotą česnaką ir kepinti dar 2 min. Suberti smulkiais kubeliais pjaustytą papriką, riekelėmis pjaustytus grybus. Kepinti, kol jie suminkštės. Suberti perlines kruopas, viską pagardinti prieskoniais ir maišant kepti, kol kruopos sušils. Patiekti įmaišius smulkintų petražolių.
Su vištiena ir moliūgu
2 porcijos
100 g 179 kcal
Ruošti 20 min.
- 150 g vištų krūtinėlės be kaulo
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Druskos, maltų pipirų pagal skonį
- Pusė šaukštelio cinamono
- Trečdalis šaukštelio maltos saldžiosios paprikos
- 150 g moliūgo minkštimo
- Šaukštas medaus
- 100 g špinatų
- 2 šaukštai apelsino sulčių
GAMINIMAS. Vištieną supjaustyti nedideliais gabalėliais ir kepinti, kol lengvai apskrus. Pagardinti druska, pipirais, cinamonu, paprika. Sudėti kubeliais pjaustytą moliūgą, kepti dar 5 min. Įmaišyti medų ir kaitinti, kol išsilydys ir vištiena bei moliūgas šiek tiek glazūruosis.
Viską sumaišyti su špinatais, apšlakstyti apelsino sultimis.
Veršienos su daržovėmis
2 porcijos
100 g 299 kcal
Ruošti 30 min.
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 300 g veršienos be kaulo
- 2 šaukštai sojų padažo
- 2 šaukštai medaus
- Šaukštas sezamų sėklų
- Pusė šaukštelio maltų aitriųjų paprikų
- 100 g vyšninių pomidorų
- 3 virtos bulvės
- Avokadas
GAMINIMAS. Gabalėliais pjaustytą mėsą kepinti, kol apskrus. Supilti sojų padažą ir medų. Reguliariai maišant kepinti, kol padažas karamelizuosis. Suberti sezamų sėklas, viską gerai išmaišyti.
Kol mėsa kepa, apkepti pomidorus: perpjauti pusiau, sudėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepti 7 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180 °C.
Bulves ir avokadą supjaustyti kąsnio dydžio gabalėliais, sumaišyti su kepinta mėsa ir pomidorais. Patiekti iš karto.
Autorius Jūratė Survilė